Sport

Foto | Cum şi-a ajutat sportivii Clubul „NIDAN”- din Focşani, să treacă mai uşor peste pandemie

Janine VADISLAV
24 feb 2022 3290 vizualizări

Cei care au avut excelenta idee de a înfiinţa Clubul „NIDAN”, nici cu gândul n-au gândit cât de folositor le va fi, la un moment dat. I-a ajutat să se formeze ca oameni şi sportivi, să se apere, să devină mai siguri pe ei, să facă performanţă, să obţină medalii la concursuri şi aprecieri din partea unor personalităţi care s-au dedicat sportului şi nu numai. Una peste alta, a dat mai mult curaj celor fragili, sau temători, să opună rezistenţă calificată unor agresori, dar şi să petreacă timp de calitate alături de colegii de club. Nu sunt adepţii concepţiei „la forţă, se răspunde cu forţă”, dar nici să fie terorizaţi, sau bătuţi. Auto-apărarea este deviza lor - cel puţin asta am înţeles eu - făcută cu oarecare umor şi, mai ales, fără a se răni fizic. După orele de serviciu, sau de şcoală, cei care au făcut o adevărată pasiune pentru  artele marţiale, se eliberează, pur şi simplu de stresul de peste zi. Sufletul Clubului „NIDAN” sunt sensei Dănuţ Pleşa Plugaru - antrenor de kick thaibox şi senpai Dan Rădulescu Scutaru - instructor israeli krav internaţional şi instructor kickboxing. Ca să practici un astfel de sport  îţi trebuie voinţă, curaj, determinare şi talent. De doi ani, sportul îi ajută pe membrii clubului să treacă  mai uşor şi peste pandemie.

Dan Pleşa Plugaru, preşedintele Clubului „NIDAN”, cu membri cu vârste cuprinse între 8 si 47 de ani a deschis clubul în 1997, cu prima grupă de kickboxing din Focşani. În viaţa de toate zilele  este avocat  în Baroul Vrancea, seara  este sensei ( profesorul) care se dedică în totalitate pregătirii elevilor săi: poliţişti, preoţi, arhitecţi, militari, medici, patroni sau elevi, care au bifat ani buni de antrenament, în care şi-au însuşit metode de autoapărare. Mai nou, acest sport i-a ajutat să treacă şi peste momentele dificile ale pandemiei. Preşedintele clubului spune că în vremurile bune veneau la sala câte 90 de sportivi amatori pentru a se antrena. Acum pandemia îi ţine mai mult pe acasă şi vin doar pentru a-şi păstra condiţia fizică, sau să scape de stresul de peste zi. Antrenamentele au loc cu respectarea strictă a normelor impuse, 90 la sută dintre participanţi fiind vaccinaţi. Întâlnirile la sală i-au ajutat foarte mult.  

„Au trecut mai uşor peste stările de anxietate, de asemeni e cunoscut faptul că sportivii - din cauza antrenamentelor - au un grad mai mare de rezistenţă la anumiţi factori patogeni. Pentru mulţi sportivi prezenţa la sală reprezintă acea armată pe care nu au făcut-o”, spune domnul Dănuţ Pleşa Plugaru preşedintele Clubului  „NIDAN”, Focşani. 

Dan Rădulescu Scutaru - asistent  medical principal, la Spitalul Jud. Vrancea, a fost atras de  kickboxing de la vârsta de 10 ani, dar şi de cel mai nou sistem de auto - apărare numit krav maga.  Cel care i-a pus mănuşile în mână a fost sensei Dan Pleşa, alături de care instruieşte mai multe grupe de copii. 

„Pentru mine, acest sport înseamnă un mod de viaţă, înseamnă să-ţi ajuţi prietenii, cunoştinţele, oamenii, să treacă de situaţii limită, în care viaţa lor este în pericol. Am organizat stagii cu personalităţi din  domenii diferite..., cu luptători din trupele speciale din Franţa, Austria, România”.

Unii vin la sală pentru a ajunge la performanţă, alţii să se elibereze de stresul de peste zi, unii doar pentru a  face mişcare, deoarece profesia îi ţine lipiţi de scaun câte 8-10 ore.  

Alexandra are 12 ani şi jumătate şi este elevă în cls. a VI-a. 

„Da, îmi place aici, numai că, nu neapărat doar pentru apărare. Mi-aş dori  să fac ceva cu sportul ăsta”. 

- Vrei să faci performanţă? întreb

„Da, îmi doresc!”, spune Alexandra hotărât.

Dan Petrea, investitor, a început acest sport în armată unde l-a avut ca instructor de apărare pe marele pugilist Ion Alexe, cel mai cunoscut supergreu al României. 

„Practic acest sport pentru auto- apărare, pentru a face sport, pentru a-mi apăra familia. Recomand la toata lumea acest sport, pentru că nu există nici un fel de risc de auto-accidentare. În schimb se transpiră mult şi te ajută să capeţi încredere în tine”.

Iulian Dragomir a venit la club din curiozitate, sa vadă, i se potriveşte?

„Daca mi-ar permite programul, aş bifa 4-5 antrenamente pe săptămână. Exerciţiul preferat? Abdomenele, să obţin, pentru vremea caldă, un abdomen fără pic de grăsime”.

Membrii clubului au şi un salut special, în japoneza - „OS”-  care înseamnă, „Respect, maestre”!  ( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.