Sport

Foto | Competiția ”Prier șah“ Focşani, ultimele două turnee

Anton Soare
5 mai 2023 1047 vizualizări

Competiţia „Prier Şah“ rezervată şahiştilor care fac pregătire la C.S.M. Focşani 2007 s-a încheiat sâmbătă 29 aprilie 2023. Pentru primele trei turnee au fost anunţate rezultatele. Prezentăm rezultatele de la ultimele două turnee.

Al patrulea turneu s-a desfăşurat în perioada 19 aprilie – 27 aprilieşi a aliniat la start şahiştii U12 şi cinci invitaţi dintre cei mai buni de la primele turnee dar pe parcursul desfăşurării turneului, datorită frecvenţei mai bune a şahiştilor de vârstă mică şi a mai multor absenţe a şahiştilor de la vârsta pentru care a fost organizat turneul, numărul invitaţilor de la grupele mai mici de pregătire a crescut la şapte băieţi şi a fost inclusă şi câştigătoarea turneului de fete (Hagiu Nectaria).

S-au jucat 17 runde, şah rapid, sistem Robin.

Pe primele locuri s-au clasat în ordine: Mălureanu Andrei, cu toate cele 17 partide câştigate, Mustăţea Eduard-Ştefan la egalitate cu Bocu David, departajaţi de victoria directă a lui Mustăţea, apoi Ailincuţei David-Constantin, Oţelea-Antonesi-Mihai, Hagiu Ştefan la egalitate de puncte cu Pavel Darius-Andrei, departajaţi de victoria directă a lui Hagiu, Mihai Alexandru-Gabrieletc. Au mai jucat, în ordine alfabetică: Banu David-Andrei,Costache Petru, Dămăceanu David-Mihai, Hagiu Dimitrie, Hagiu Nectaria, Lemnaru Ştefan, Motoc Eric-Mihai, Mocanu Vasile-Matei şi Robu Patrik-Andrei. Au mai jucat Hagiu Maria şi Iacob Iustin dar rezultatele lor nu au fost luate în calcul deoarece au participat doar câte o zi în toată perioada şi ar fi avantajat pe unii în detrimentul altora.

La ultimul turneu, organizat sâmbătă 29 aprilie 2023,s-a jucat şah blitz şi a fost rezervat şahiştilor avansaţi mai buni indiferent de vârstă şi care s-au mai pregătit ocazional la şahul blitz. Această categorie de şah a fost în ultimii ani abordată în concursuri ale şahiştilor seniori şi juniori consacraţi şi mult mai puţin cu şahiştii avansaţi în curs de consacrare. Fiind la începutul minivacanţei, prezenţa nu a fost tocmai cea dorită dar, poate în compensaţie, a surprins în mod plăcut faptul că majoritatea s-au acomodat fără probleme. Este adevărat, pentru început, ca trecerea la un alt timp de joc să nu fie prea puternic resimţită, timpul alocat a fost foarte aproape de graniţa cu şahul rapid, categorie în care s-a jucat în ultimii ani cel mai frecvent. Pe viitor se va coborî timpul la cel jucat la concursurile din ţară.

De asemenea, foarte curând cu juniorii mici vom desfăşura concursuri de şah clasic cu notarea partidelor. Am avut perioade când se puteau desfăşura concursuri cu notarea partidelor cu un număr modest de concurenţi de vârstă mică. Trecem acum printr-o perioadă când numărul acestora este ceva mai mare şi ar fi păcat să ratăm momentul.

Pe primele locuri la acest ultim turneu s-au clasat în ordine Mălureanu Andrei, Oţelea – Antonesi Mihai urmaţi cu acelaşi număr de puncte de nu mai puţin de patru jucători: Bocu David, Lemnaru Ştefan, Mustăţea Eduard-Ştefan şi Olariu Darius-Andrei. Nu s-a apelat la criteriile de departajare şi toţi patru au fost declaraţi ocupanţi ai locului al treilea.Să remarcăm ascensiunea lui Mălureanu Andrei – câştigătorul ultimelor două turnee – şi Bocu David, constanţa în a se clasa pe locuri fruntaşe a mai multor şahişti de vârstă mică participanţi la turneele de vârstă mai mare decât vârsta lor, dintre care îl menţionăm doar pe Ailincuţei David-Constantin.

Toate turneele s-au desfăşurat la Sala Sporturilor „Alin Moldoveanu“ iar organizatorii şi arbitrii au fost Mihai Strîmbu – şeful secţiei de şah de la C.S.M. Focşani 2007 – şi Anton Soare – instructor.

Următorul concurs de şah se va desfăşura la Focşani pe 7 mai 2023 şi va fi dedicat Zilei Independenţei de Stat a României.

În altă ordine de idei, să remarcăm preocupările pentru învăţarea şahului la câteva şcoli, dintre care remarcăm Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focşani. Felicităm conducerea, profesorii de educaţie fizică şi sport şi învăţătoarele pentru această decizie care conducela formarea şi dezvoltarea personalităţii umane a elevilor.

Anton Soare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.