Sport

Finală “latino” la triplusalt

Ziarul de Vrancea
8 aug 2017 769 vizualizări

La CM de atletism de la Londra, tinerica Yulimar Rojas din Venezuela a depășit-o cu doi centimetri pe campioana olimpică, Caterine Ibargüen din Columbia, cu nouă ani mai vârstnică * Anita Wlodarczyk rămâne șefă la aruncarea ciocanului.

Poloneza Anita Wlodarczyk (31 de ani) domină de ani buni proba de aruncarea ciocanului, mai exact de la ieșirea pe ușa dosnică a sportului a rusoaicei Tatiana Lîsenko, depistată pozitiv pentru a doua oară. La Campionatele Mondiale de la Londra, Anita a obținut al treilea titlu suprem, după cele din 2009 și 2015 (ultimul tot ca urmare a declasării rusoaicei). De asemenea, poloneza care succede unei alte aruncătoare de clasă, decedată timpuriu, Kamila Skolimowska are șanse mari de a primi și al patrulea trofeu, cel de la Moscova, 2013, după reeșalonarea probelor atletei ruse. Anita, care este și dublă campioană olimpică și triplă campionă europeană, a dominat clar concursul fără să forțeze, ea câștigând cu 77,90 m, la distanțe mari față de chinezoaica Wang Zheng (75,98 m) și de poloneza Malwina Kopron (74,76 m). Faptul că în primele șase s-au clasat trei atlete din Polonia arată clar că în această țară s-a creat o școală în domeniu.

 

Un alt campion imposibil de contestat, a fost jamaicanul Omar McLeod, la 110 m garduri, care l-a învins cu un ecart de o zecime de secundă pe campionul ediției trecute, Serghei Șubenkov, care face parte din grupul atleților ruși admiși de IAAF sub drapel neutru, ca urmare a excluderii Rusiei din competiții din cauza dopajului sistematic. Într-o finală în care a fost prezent campionul olimpic și recordmanul mondial, americanul Aries Merritt, clasat de-abia al cincilea (!), McLeod, campion olimpic la Rio de Janeiro, s-a impus cu 13,04 s, în fața lui Șubenkov, medalia de bronz fiind smulsă in extremis de ungurul Balazs Baji în fața unui alt concurent european, Garfield Darien (Franța).

De un foarte ridicat nivel spectacular s-a arătat și finala feminină de triplusalt, care a realizat un oarecare regres la nivelul performanțelor. A fost un duel între două atlete sud-americane din țări vecine. Columbiana Caterine Ibargüen a câștigat toate competițiile europene și mondiale din 2013 încoace, dar aici a trebuit să cedeze supremația atletei cu nouă ani mai tânără, Yulimar Rojas (Venezuela). Anul trecut, la Olimpiadă, Caterine a fost învingătoare, dar acum, sărind 14,89 m a fost depășită cu doi centimetri de Yulimar, care a adus primul titlu mondial pentru atletismul din Venezuela, a treia fiind campioana olimpică de acum cinci ani (tot la Londra), kazaha Olga Rîpakova, în 14,77 m.

 

Programul atletic s-a încheiat cu o finală spectaculoasă la 1500 m, în care s-a rulat compact până în ultimul tur de pistă. Olandeza Sifan Hassan, care prin prisma rezultatelor din acest an părea favorită, s-a bătut cu campioana olimpică, Faith Kipyegon (Kenya), care a avut finișul mai bun. Însă olandeza de origine etiopiană a cedat total pe ultimii metri și a încheiat de-abia a cincea. Kipyegon a fost cronometrată în 4:02,59, urmată de americanca Jennifer Simpson (4:02, 76), iar pe poziția a treia a țâșnit sud-africana Caster Semenya, obișnuită cu succesele de la 800 m, în 4:02,90.

Românca Bianca Răzor a ratat calificarea în finala probei de 400 m, după ce a fost înregistrată cu al 18-lea timp în semifinale, 52,09 s. Seria a fost însă foarte puternică, în frunte cu campioana olimpică Shaunnae Miller-Uibo din Bahamas.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.