Sport

Făcătură sau diversiune?

Ziarul de Vrancea
4 dec 2017 673 vizualizări

Vice-prim ministrul Vitali Mutko spune că dezvăluirile fostului director al Laboratorului Antidoping de la Moscova, Grigori Rodcenkov, au fost “made in USA”

Jurnalele scrise de Grigori Rodcenkov, aflat la originea scandalului de dopaj în sportul rus, au fost fabricate în Statele Unite, a afirmat vice-prim ministrul rus Vitali Mutko.  ''Sunt absolut convins că aceste jurnale personale au fost scrise în timpul sejurului său de șase luni în Statele Unite, ele au fost corectate și modificate pentru a corespunde anumitor fapte'', a denunțat Mutko într-un interviu acordat canalului de televiziune rus NTV, duminică seară, cu câteva zile înainte de decizia pe care CIO trebuie să o ia în privința participării sau nu a Rusiei la următoarele Jocuri Olimpice de iarnă. Refugiat în Statele Unite, Grigori Rodcenkov, ale cărui dezvăluiri au declanșat o vastă anchetă asupra dopajului instituționalizat al sportivilor ruși, ''este astăzi o unealtă inteligent utilizată împotriva Rusiei'', a asigurat fostul ministru al Sportului, al cărui nume este citat de nenumărate ori în aceste jurnale.  ''Admitem că toată lumea era coruptă în acea epocă. în acest caz, să admitem și că sistemul (antidoping) a eșuat'' în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă organizate la Soci în 2014, a declarat Mutko. Aceste acuzații intervin în momentul în care Comisia executivă a Comitetului Internațional Olimpic urmează să se reunească între începând de astăzi pentru a decide participarea Rusiei la JO de iarnă de la PyeongChang în februarie 2018. Jurnalele personale ale fostului director al laboratorului antidoping din Moscova fac parte ''din elementele importante cu valoare de probă'' în ampla anchetă asupra sistemului de dopaj din Rusia, a declarat CIO într-un comunicat pe 27 noiembrie. CIO a indicat și că nu crede că aceste pagini au fost scrise recent sau că în acea vreme dr. Rodcenkov ar fi deformat adevărul. Rusia, care a emis un mandat de arestare internațional împotriva lui Grigori Rodcenkov, l-a acuzat deja pe fostul director al laboratorului antidoping că ar fi dopat personal sportivii ruși și că ar fi ''manipulat'' testele antidoping de la Soci.  Vineri, Mutko a denunțat și o tentativă de a prezenta Rusia drept o axă a răului.

Miros rușii ceva?

Rusia va accepta ca unii dintre sportivii săi să evolueze sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de L'Equipe. "Suntem împotriva încălcării drepturilor sportivilor noștri, dar în același timp Rusia rămâne atașată idealurilor olimpismului", a declarat Peskov. Astăzi Comitetul Internațional Olimpic (CIO) va decide dacă va interzice Rusia de la JO, ca urmare a dopajului de stat organizat, sau va autoriza unii sportivi să evolueze sub drapel neutru. Dacă CIO va decide să permită sportivilor ruși să evolueze sub drapel neutru, atunci fiecare federație va decide ce atleți sunt potriviți pentru a participa la JO.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.