Sport

Emma Răducanu – o mină de aur

Ziarul de Vrancea
13 sep 2021 950 vizualizări

Parcursul de senzație al tinerei jucătoare britanice de tenis la US Open, încununat cu câștigarea trofeului, poate duce la un câștig de circa 20 de milioane de lire sterline în următorii doi ani pentru ea, iar acest lucru poate fi doar începutul, consideră experții în marketing sportiv

De Emma Răducanu (18 ani) aproape că nu se auzise până când a ajuns în optimile de finală ale turneului de la Wimbledon anul acesta, câștigând doar circa 40.000 de dolari de la debutul său la senioare, în urmă cu trei ani. După ce a devenit prima jucătoare britanică de tenis care câștigă un titlu de Grand Slam în ultimii 44 de ani, potențialul financiar pe care îl are Emma Răducanu a crescut exponențial.

Ea s-a ales cu un cec de 2,5 milioane de dolari pentru victoria din finala de la Flushing Meadows, contra canadiencei Leylah Fernandez, însă în curând acesta ar putea deveni mărunțiș pentru Răducanu, scrie Reuters.

Originile sale româno-chineze, un joc de excepție și personalitatea sa seducătoare fac din Emma Răducanu „un brand de aur”, potrivit unui expert în marketing. Ea a apărut deja în revista britanică „Vogue”, ediția pe octombrie, iar brandurile globale majore începând de la modă la mașini și bijuterii vor bate curând la porțile IMG, compania care se ocupă de imaginea sa. „Nu există limită în ceea ce poate realiza pe teren. Deja există o cerere foarte mare în privința ei, iar dacă va continua pe drumul succesului la turneele majore din tenis va face din ea unul dintre sportivii cei mai atractivi pentru sponsori de pe planetă”, a afirmat Tim Lopez, directorul firmei de marketing sportiv CSM.

Cu expunerea sa globală, tenisul oferă o cale spre bogăție pentru cele mai bune jucătoare, astfel că japoneza Naomi Osaka a câștigat 55 de milioane de dolari, fără a include premiile de la turnee, în 2020, potrivit revistei Forbes. Din cele mai bine plătite zece sportive ale lumii, nouă sunt jucătoare de tenis, menționează Reuters.

Tim Lopez subliniază că Răducanu, a cărei mamă Renee este chinezoaică, are același „appeal” ca Osaka, a cărei mamă este japoneză, iar tatăl este haitian.

Reuters notează că ieșirea Emmei Răducanu din obscuritate și proiectarea ei pe panouri publicitare în „Times Square” din New York va face ca mărcile de echipament sportive să se bată pentru semnătura ei. După ce Osaka a câștigat titluri consecutive de Grand Slam, în 2018 și 2019, Nike ar fi plătit 10 milioane de dolari pentru a o lua de la rivala Adidas.

Potențial de 5 milioane de dolari pe an

Conrad Wiacek, conducătorul departamentului de analiză sportivă de la GlobalData, consideră că farmecul Emmei Răducanu merge dincolo de ce arată pe terenul de tenis: „Victoria sa o duce dincolo de tenis și sport din punct de vedere al marketingului. Unul dintre cele mai impresionante lucruri a fost mesajul său în mandarină pentru urmăritorii chinezi, deoarece o problemă majoră pentru vedetele sportului occidental pentru a avea succes în China este bariera limbajului”. Wiacek consideră că „nu există limite” pentru Răducanu, „deoarece orice brand occidental care vrea să câștige piața chineză o va dori ca ambasador”. Expertul se așteaptă la creșteri ale contractelor britanicei cu Nike și alți sponsori, care să-i aducă circa 10 milioane de dolari în următorii doi ani.

„Originile sale chineze, din estul Europei, dar și britanice o pune într-o stratosferă diferită față de alți sportivi. Am văzut cum se discută că este o sportivă cu potențial de un miliard de dolari, însă mai e cale lungă până acolo. Se bazează pe consistență, însă în următoarele 12 luni cred că 5 milioane de dolari este un număr realist. În cele din urmă, barometrul pentru succesul său comercial va depinde de cât de mult succes va avea pe terenul de tenis”, a concluzionat Wiacek.

Un drum plin de capcane

Emma Răducanu este reprezentată de super-agentul Max Eisenbud, cel care a ajutat-o pe rusoaica Maria Șarapova să devină cea mai bine plătită sportivă din lume după ce a cucerit titlul la Wimbledon la doar 19 ani, aducându-i câștiguri de circa 320 de milioane de dolari în afara tenisului. Însă obstacolele din tenisul profesionist nu sunt puține, iar Naomi Osaka, o altă jucătoare reprezentată de IMG, se confruntă cu probleme legate de faima și succesul său.

Tim Lopez crede că un echilibru între activitățile de pe terenul de tenis și cele din afara lui constituie un factor cheie pentru ca Emma Răducanu să își realizeze adevăratul său potențial. „Lumea trebuie să îi dea o șansă pentru a consolida ce a reușit să facă și să nu pună prea multă presiune pe ea, prea devreme. E necesar ca ea să se concentreze pe bunăstarea sa mentală, pe cea sportivă, iar recompensele financiare vor urma”, a conchis Lopez. (AGERPRES)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.