Sport

După două remize, e vremea victoriei

Ziarul de Vrancea
10 oct 2018 541 vizualizări

Astăzi, de la ora 21:45, se dispută la Vilnius întâlnirea Lituania – România din runda a treia a grupei C4 din Liga Națiunilor

România a obținut două remize în primele două jocuri din Liga Națiunilor: una dezamăgitoare, la Ploiești, cu Muntenegru, alta mai mult decât onorabilă, la Belgrad cu Serbia. Acum, dacă se dorește câștigarea grupei, tricolorii pregătiți de Cosmin Contra trebuie să câștige. Așa cum au făcut-o sârbii la Vilnius (1-0) sau muntenegrenii la Podgorica (2-0). Ca fapt, divers o victorie românească la Vilnius, coroborată cu un egal perfect posibil între frații ex-iugoslavi ar duce la o egalitate în trei, posibil chiar cu România pe primul loc.

Un fotbalist uitat la noi în țară, Lucian Antal, ajuns golgeter în campionatul țării baltice, a fost asaltat recent de reporterii români cu întrebări despre fotbalul lituanian. Și Antal a spus ceea ce noi știam sau măcar bănuiam. Că în țara lui Sabonis și Kurtinaitis, fotbalul este un sport minor, că balticii se dau în vânt după baschet și nu după fotbal și că joacă pe terenuri sintetice, care reduce decalajul evident dintre ei și tricolori. Echipa Lituaniei, care a dat chiar și în aceste condiții unii jucători de valoare, printre care și actualul selecționer, Edgaras Jankauskas, are acum doar doi jucători care merită consemnați: mijlocașul Novikovas, de la echipa poloneză Jagellonia Bialystok, și vârful Cernych de la Dinamo Moscova. În rest, o apă și un pământ. Palmaresul este net favorabil tricolorilor: 11 partide, dintre care două în anii’30 și nouă după ce statul baltic și-a recucerit independența. Șase meciuri oficiale, cinci amicale. Zece victorii românești și una a lituanienilor, într-un meci de coșmar disputat la Cluj, în preliminariile CM 2010, când echipa lui Pițurcă, proaspăt revenită de la Euro 2008 a încasat un 0-3 rusinos pe stadionul de pe dealul clujean Gruia. 19-6 golaveraj în favoarea României. Acum, România este neînvinsă de cinci meciuri și tot de cinci meciuri Lituania n-a mai cunoscut gustul victoriei, dintr-o partidă cu Sri Lanka!

Asta spun statisticile. În realitate, Cosmin Contra se arată prudent: "Știm echipa Lituaniei, chiar dacă a pierdut primele două meciuri a avut momente foarte bune. Putea scoate rezultate mult mai bune. A pus în dificultate și Serbia, favorita acestei grupe. E o echipă periculoasă, o echipă care ne poate pune mari probleme dacă nu vom fi foarte atenți. Mai ales că jucăm și pe un teren sintetic, pe care nu suntem obișnuiți. Am încredere în băieți, chiar dacă am avut doar două zile de antrenament în efectiv complet. Sper ca băieții să prindă o zi bună și să câștigăm acest joc", a menționat Cosmin Contra la o conferință de presă. Suporterii români nu vor fi prea mulți la Vilnius, circa 100 de fani, puțin mai mulți decât numărul de bilete repartizate de forul lituanian. Meciul va fi arbitrat de un francez de 29 de ani, François Letexier, aflat de un an în corpul de arbitri UEFA. El a condus meciul de la Ovidiu în care naționala U21 a învins Bosnia cu 2-0.

Formațiile probabile

Lituania: Setkus – Baravykas, Zulpa, Jankauskas, Klimavicius, Vaitkunas – Slivka, Sernas, Kuklys, Novikovas, Cernyh.

România: Tătărușanu – Benzar, Săpunaru, Tamaș, Bancu – Anton, Marin – Chipciu, Stanciu, Mitriță - Țucudean.

Clasamentul grupei C4: 1. Muntenegru – 4 p (2-0); 2. Serbia – 4 p (3-2); 3. România – 2 p (2-2); 4. Lituania – 0 p (0-3). Astăzi, se mai joacă de la aceeași oră meciul Muntenegru – Serbia.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.