Sport

Două românce înaintea Simonei

Ziarul de Vrancea
23 ian 2018 701 vizualizări

În preziua sfertului de finală Halep – Pliskova de la Australian Open, Irina Begu și Monica Niculescu s-au calificat în semifinale la dublu, în care vor întâlni un cuplu extrem de puternic: Makarova / Vesnina. Mari surprize ieri la Melbourne: Elina Svitolina și Grigor Dimtirov au fost eliminați, Rafael Nadal a abandonat

Ziua de ieri la Australian Open a fost una plină de surprize, dar pentru amatorii români de tenis a adus o bucurie. Perechea română Irina Begu / Monica Niculescu s-a calificat în semifinale probei de dublu, eliminând perechea americană Jennifer Brady / Vania King, scor 4-6,6-2,6-0., Partida a durat două ore și 12 minute.

Româncele și-au pierdut serviciul doar în primul set, pe care l-au cedat deși au condus cu 4-1. În decisiv, jucătoarele din SUA au câștigat numai 27% dintre punctele disputate. Irina și Monica au reușit 27 de puncte direct câștigătoare, față de cele 12 ale adversarelor. Jucătoarele din România au fructificat șapte dintre cele 15 oportunități de break avute. Cele două românce se află la cea mai bună performanță în istoria participărilor la Melbourne, după sfertul de finală din 2012. Irina (27 de ani) și Monica (30 de ani) au un singur titlu WTA câștigat împreună, la Hobart (Australia, hard) în 2012, și trei finale jucate : Luxemburg (2012, hard indoor), Wuhan (China, 2015, hard), Moscova (Rusia, 2015, hard indoor).

În prezent, Begu se află pe locul 32 în clasamentul mondial de dublu, în timp ce Niculescu ocupă poziția a 23-a. Irina a câștigat șapte trofee la dublu în carieră, în timp ce Monica are opt titluri în această probă. În semifinale, Irina și Monica vor avea parte de adversare puternice, perechea rusă Ekaterina Makarova / Elena Vesnina, care a dispus cu 0-6, 6-1, 7-6 de cuplul Gabriela Dabrovski/ Xu Yifan (China).

Monica are amintiri foarte neplăcute cu cele două rusoaice de la ultima ediție a Wimbledonului. Ajunsă în finală alături de taiwaneza Chan Hao Ching, a trăit umilința unui dublu 0-6 în fața perechii ruse. În celelalte două sferturi de finală, s-au înregistrat rezultatele: Timea Babos / Kristina Mladenovic (Ungaria/ Franța) / Latisha Chan / Andrea Sestini (Taiwan / Cehia) 6-4, 0-6,7-6; Hsieh Su Wei / Peng Shuai (Taiwan / China) – Lucie Safarova / Barbora Strycova (Cehia) 6-1, 6-4. De menționat faptul că Latisha Chan era cunoscută sub numele de Chan Yung Jan, iar Andrea Sestini, cu numele de domnișoară, Hlavackova. Meciul se va juca astăzi, după ora 6:00

La simplu feminin, cam la aceeași oră, liderul mondial Simona Halep va forța intrarea în semifinale în fața jucătoarei cehe Karolina Pliskova, în fața căreia Simona are un palmares favorabil, 5-1, fără a pune la socoteală victoria din recentul turneu demonstrativ de Crăciun din Thailanda. Singura victorie a Karolinei s-a înregistrat într-un meci de Fed Cup, disputat la Cluj, cehoaica neavând vreun succes în circuitul WTA în fața Simonei.

Karolina Pliskova are 25 de ani este înaltă de 1,86 m. Are nouă turnee câștigate în circuitul WTA, dintre care unul de categoria Premier 5 și trei de categorie Premier, șapte pe hard și două pe iarbă. A fost în vara trecută lider mondial timp de opt săptămâni. Simona Halep (26 de ani, 1,68 m) are 16 titluri WTA, dintre care șase de Premier Mandatory și Premier 5 și două de Premier, nouă pe hard, șase pe zgură și unul pe iarbă. Meciul Halep – Pliskova este precedat  de o altă partidă din sferturi, Angelique Kerber (Germania) – Hsieh Su Wei (Taiwan).

Ieri, belgianca Elise Mertens (37 WTA) a reușit s-o învingă rapid pe una dintre favorite, ucraineanca Elina Svitolina, scor 6-4, 6-0, în 73 de minute. Se pare, însă, că Svitolina a jucat bolnavă în acest meci. În vârstă de 22 de ani, Mertens este pentru prima dată pe tabloul principal al AusOpen. Anterior, cea mai bună performanță a ei la un GS era calificarea în turul al treilea la Roland Garros în 2017. Belgianca nu a cedat niciun set la această competiție și a obținut, marți, a noua victorie la rând în acest an. Tot ieri, Mertens și-a aflat adversara din semifinale. Caroline Wozniacki (2 WTA) a trecut cu 6-0, 6-7, 6-2 de spaniola Carla Suarez (39 WTA), după două ore și 12 minute de joc.

Covor roșu pentru Federer

În turneul băieților ambele meciuri au avut deznodăminte neașteptate. Britanicul Kyle Edmund (49 ATP) l-a învins pe cel de-al treilea favorit, bulgarul Grigor Dimitrov (6-4, 3-6, 6-4, 6-4) după un meci care a durat două ore și 49 de minute. Anterior, britanicul nu trecuse de turul al doilea la Melbourne și de al treilea, la Roland Garros. Dimitrov a jucat anul trecut în semifinale la AusOpen, aceasta fiind cea mai înaltă fază atinsă de bulgar la turneu GS (a mai jucat în semifinale la Wimbledon, în 2014). În fine, liderul mondial Rafael Nadal, a  abandonat, în partida cu jucătorul croat Marin Cilic (6 ATP).

Finalist la ediția de anul trecut, Nadal a abandonat în setul decisiv, în care adversarul său se afla la conducere, scor 3-6, 6-3, 6-7, 6-2, 2-0, din cauza unor dureri la coapsa piciorului drept. Este doar al doilea abandon al lui Rafael Nadal, în 264 de meciuri jucate la turneele de Grand Slam. Prima oară, el s-a retras în 2010, în aceeași fază a turneului de la Melbourne, în fața lui Andy Murray.  Chiar și așa, spaniolul va rămâne lider mondial indiferent de ce se va întâmpla până la finalul turneului. Roger Federer se va apropia, însă, la doar 155 de puncte de primul loc ATP, dacă își va apăra titlul în Australia.

Liderul mondial a explicat de unde au început problemele, din cauza cărora a abandonat. apoi a atins o temă sensibilă pentru fanii săi, vorbind despre viața de după tenis. "Am început să simt mușchiul obosit în setul al treilea, dar am jucat normal. Apoi, în setul al patrulea, la o scurtă, am simțit ceva. Am crezut că s-a întâmplat ceva, dar n-am realizat cât de rău este. Trebuie să accept situația, nu știu exact ce mușchi este afectat. Mâine voi face mai multe teste și voi afla cu exactitate. Organizatorii ar trebui să se gândească la sănătatea jucătorilor, mulți dintre noi se accidentează. Există viață și după tenis, e dificil să joci pe o astfel de suprafață", a transmis spaniolul.

Astăzi au loc celelalte două partide din sferturi: Chung Hyeon (Coreea de Sud) – Tennys Sandgren (SUA) și Roger Federer (Elveția) – Tomas Berdych (Cehia).

Întâlnirile Halep – Pliskova

2015 (Dubai, finală): 6-4, 7-6 Halep

2015 (Indian Wells, turul II): 6-4, 6-4 Halep

2016 (Sydney, sferturi): 6-4, 7-5 Halep

2016 (Cluj, Fed Cup): 6-7, 6-4, 6-2 Pliskova

2016 (Toronto, turul II): 6-3, 6-3 Halep

2017 (Roland Garros, semifinale): 6-4, 3-6, 6-3

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.