Sport

Diavoli disciplinați, portughezi frustrați

Ziarul de Vrancea
28 iun 2021 750 vizualizări

Belgia s-a calificat în sferturile Euro 2020 cu un singur șut pe poarta portugheză * Opt goluri în meciul Spania-Croația, terminat cu scorul de 5-3

Ultimul meci din seara de duminică la Euro 2020 s-a disputat pe stadionul „La Cartuja” din Sevilla și a consemnat eliminarea campioanei en-titre, Portugalia. Firește că eliminarea survenită din partea echipei care conduce încă în clasamentul FIFA, adică Belgia, nu poate fi considerată o surpriză, însă numeroșii fani ai lui Cristiano Ronaldo au de ce să fie decepționați. Partida încheiată cu scorul de 1-0 pentru belgieni, prin golul superb marcat de Thorgan Hazard în min 42, nu a rupt, însă, gura târgului. Portughezii au ținut o posesie mai bună, iar belgienii n-au trimis decât un șut cadrat tot meciul, cel care a decis rezultatul. Jocul a fost însă echilibrat, cele două echipe anihilându-se în multe privințe. Jota a ratat prima ocazie a meciului, Meunier a căutat fără succes vinclul porții lui Patricio, iar Cristiano l-a întins pe Courtois cu două lovituri libere bine țintite. Golul lui Hazard cel mic, cel de la Dortmund, fratele lui Eden de la Real Madrid, a fost unul dintre cele mai frumoase ale turneului, un șut cu efect de la 20 m, care l-a lăsat uluit pe Rui Patricio. Toate încercările lusitanilor de a se apropia de poarta belgiană din repriza secundă nu au fost încununate de succes, nici șutul violent în bară al lui Guerreiro din min. 86. A apărut în final și „bijuteria” Joao Felix la acest turneu, dar inutil.

Portugalia venea după cinci meciuri fără înfrângere în fața Belgiei, care are un bilanț de excepție în ultimele 27 de partide (23-3-1). Echipa pregătită de spaniolul Roberto Martinez e neînvinsă de 13 partide și a egalat recordul de victorii consecutive la Euro (preliminarii și turnee finale), 14, deținut de Germania și Italia. În următorul meci, „diavolii” au ocazia de a depăși acest record chiar în fața Italiei.Belgia a ajuns la 35 de meciuri consecutive în care a marcat, ultima sa partidă fără gol înscris fiind semifinala Cupei Mondiale din 2018 cu Franța (0-1).

Selecționerul Portugaliei, Fernando Santos, consideră înfrângerea drept nedreaptă: „Toată lumea este tristă, eu sunt trist, oamenii din Portugalia sunt triști. Unii jucători plângeau în vestiar, se întâmplă în acest gen de situații. Mă simt frustrat, dar cu toții ar trebui să fim mândri de acești jucători, pentru că au dat totul. Au făcut totul pentru a câștiga. Au făcut un meci incredibil, am avut șanse ... Belgia a șutat de șase ori la poartă și a tras o singură dată pe poartă), iar noi am tras de 29 de ori la poartă, dar mingea nu a vrut să intre.”, a spus Santos, în timp ce Martinez a lăudat disciplina tactică a echipei sale: „Am avut o concentrare incredibilă și ne-am apărat foarte bine. În a doua repriză, cu cât Portugalia devenea mai periculoasă, a trebuit să arătăm o mentalitate incredibilă. Totul a fost să fim disciplinați și abili tactic. Nu ne-am pierdut niciodată concentrarea și au fost momente dificile. Ținând cont de felul în care Portugalia a împins spre victorie până la final, acest lucru îmi dă o satisfacție incredibilă. De asta are nevoie o echipă câștigătoare”, a zis selecționerul Belgiei, manifestându-și îngrijorarea față de accidentările lui Eden Hazard și De Bruyne.

Un meci nebun de legat

Capitala Danemarcei a găzduit aseară a cincea optime de finală, Croația –Spania, meci care s-a jucat și la Euro 2012 (1-0 pentru Spania) și la Euro 2016 (2-1 pentru Croația) Spaniolii au dominat startul partidei, dar s-au întrecut, ca de obicei, în ratări. Croații n-au arătat nimic dar portarul Unai Simon a comis un autogol demn de filmele cu Stan și Bran. În min. 20. mezinul Pedri a trimis o minge acasă, Simon s-a trezit cu mingea „ștergându-i” piciorulși a intrat în poartă. Din fericire, uluirea spaniolilor n-a durat mult: la o fază care l-a avut drept creator pe un alt jucător crud (fundașul stânga valencian Gaya), Sarabia a egalat în min. 38, iar în min. 57, unul dintre cei mai vechi internaționali spanioli, Azpilicueta, a marcat cu capul al doilea gol iberic. După ce a trimis primul său șut cadrat (Gvardiol, min. 67), Croația părea stinsă iar Spania a marcat zece minute mai târziu al treilea gol prin Ferran Torres, care s-a distrat cu același Gvardiol pe partea dreaptă. În min. 86,croații au relansat meciul prin golul din apropiere de Orsic și finalul a fost incendiar, iar în cel de-al doilea minut adițional, tinerii furioși aruncați în foc de Zlatko Dalic au trimis meciul în prelungiri: Orsic a centrat și Pasalic a marcat. Numai că Dalic și-a destabilizat defensiva prin schimbările sale, iar ibericii, în ciuda unui iureș croat în startul partidei, au revenit, înscriind prin Alvaro Morata în min. 100 (în ciuda nanocefalilor care i-au jignit familia pe rețelele sociale) și Oyarzabal, trei minute mai târziu

Aseară, s-a jucat pe Arena Națională, meciul Franța-Elveția.Optimile de finală se încheie astăzi cu partidele Anglia-Germania (ora 19:00, la Londra) și Suedia – Ucraina (ora 22:00, la Glasgow). Miercuri și joi sunt zile libere, iar vineri și sâmbătă au loc cele patru „sferturi”.

Clasamentul final al grupei: 1. Brazilia - 10 puncte, 2. Peru - 7, 3. Columbia - 4, 4. Ecuador - 3, 5. Venezuela - 2. Primele patru echipe s-au calificat în sferurile de finală. Adversarele lor vor fi cunoscute după ultimle jocuri din Grupa A, Uruguay - Paraguay și Bolivia - Argentina, care vor avea loc luni.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.