Sport

Demisia, domnule președinte!

Ziarul de Vrancea
14 mar 2021 789 vizualizări

După ce naționala de handbal masculin a fost eliminată de Kosovo, numele de legendă ale acestui sport cer ca Alexandru Dedu să plece de la conducerea Federației

După cum se știe, echipa naționala masculină de handbal a României a fost învinsă de selecționata Kosovo, cu 25-30 (12-16), duminică seara, și a ratat orice șansă de calificare la turneul final al Campionatului European 2022. Înfrângerea, următoare unui semieșec la Pristina la fel de rușinos, distruge orice șanse de calificare la turneul din Ungaria și Slovacia, în momentul în care se părea că astrele se aliniau favorabil: într-adevăr dacă împotriva Suediei nu erau speranțe (chiar dacă tricolorii au pierdut onorabil în deplasare), victoriile cu kosovarii erau normale, iar calificarea s-ar fi decis în Muntenegru, echipă pe care ai noștri au învins-o în tur la nouă goluri ecart. Firește că rușinea de duminică a indignat fanii handbalului masculin (atâția câți mai sunt) dar în special personalitățile legendare ale sportului românesc cu mingea pe semicerc, care cer demisia de onoare a președintelui FRH, Alexandru Dedu.

Fostul jucătorVasile Stângă, dublu medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice cu naționala României în 1980 și 1984, a declarat explicit că primul care trebuie să demisioneze din funcție este Dedu. „Ca orice om de onoare, și am văzut și în alte părți, pentru rezultate foarte, foarte slabe, primul care trebuie să demisioneze este Dedu. Fără niciun fel de discuție. Păi dacă săptămâna viitoare nu ne calificăm cu fetele la Olimpiadă, atunci ar trebui organizată urgent o Adunare Generală în care să i se ceară oficial demisia. Și nu numai lui, ci întregului Consiliu de Administrație, întregului Biroul Federal, toată lumea să plece”, a afirmat Stângă, care consideră că rezultatul de duminică seară este cea mai mare umilință a handbalului românesc. „Să pierzi contra unei echipe de- abia înființate, cu jucători care evoluează în liga a doua din Elveția sau în campionatul din Kosovo ... e o umilință și o rușine pentru handbalul românesc. Sincer, nu mă așteptam să ajungem chiar așa de rău. Dar așa cum e conducătorul federației, așa e și handbalul”, a spus fostul internațional, acum în vârstă de 64 de ani.

Renumitul antrenor Gheorghe Tadici a spus că echipa națională de handbal masculin a României a fost învinsă de „comuna Kosovo”. făcând referire la aria extrem de mică de selecție a selecționatei înființate în urmă cu doar șase ani. Tadici a explicat că înfrângerea umilitoare cu Kosovo a fost cauzată de modul în care a fost gestionat handbalul românesc masculin în ultimii zece ani: „ S-a jucat fără număr limitat de străini, de abia de anul acesta s-a introdus obligația de a avea doi români în teren. Să ne uităm care e viitorul handbalului masculin... Știți unde suntem cu juniorii și cu tineretul, adică anticamera echipei naționale? Vă spun eu, în grupa a doua valorică, acolo suntem. Pentru prima dată de 30 de ani”, a precizat Gheorghe Tadici.

Radu Voina, campion mondial cu echipa națională a României în 1974 și medaliat la Jocurile Olimpice în 1972, 1976 și 1980, a spus: „Se greșește de foarte mult timp. Am tot zis că suntem în lumea a doua a handbalului, ba unii că suntem într-a treia... dar uite că am ajuns în lumea a patra a handbalului. Iar vinovații nu sunt de ieri, de azi, sunt de mai demult timp. Nu e vorba de Rareș Fortuneanu, dar ani de zile antrenor străini și-au bătut joc de handbalul masculin cu sprijinul conducerii FRH, care se închină în fața străinilor ca în fața lui Dumnezeu. Întotdeauna peștele de la cap se împute, deci vina acolo este. Încă se merge pe principiul câinii latră, trăsura trece. Mai trec două zile și se uită, vin meciurile fetelor, apoi alte activități și se uită. Domnul Dedu este în capul listei vinovaților. El ar trebui să plece împreună cu toți care lucrează la federație. Dacă există onoare, dar mă îndoiesc. Vina este în principal a președintelui, dar cu toată conducerea”, a afirmat el.

Ultimele meciuri ale României vor avea loc pe 28 aprilie, cu Suedia, la Sibiu, și pe 2 mai, cu Muntenegru, la Podgorica.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.