Sport

De ce schiul fond e nordic

Ziarul de Vrancea
25 feb 2021 882 vizualizări

Dintre primele șase medalii acordate la Campionatele Mondiale de la Oberstdorf, patru aparțin Norvegiei și una Suediei

Ieri s-a dat în stațiunea germană Oberstdorf statul Campionatelor Mondiale de schi nordic, competiție care reunește probe de schi fond, sărituri de la trambulină și combinata nordică. Primele probe disputate au fost cele de spint clasic, care se dispută, pe serii eliminatorii, ca la atletism. Și probele acestea inaugare au explicat bine această denumire de schi nordic. Norvegianul Johannes Hoesflot Klaebo și suedeza Jonna Sundling au fost câștigătorii. În competiția masculină, podiumul a fost în întregime norvegian. Pe soare și pe o temperatură foarte ridicată, în jur de 17 grade Celsius, Johannes Hoesflot Klaebo, în vârstă de 24 de ani, a reușit să-și păstreze titlul câștigat în urmă cu doi ani, după ce a dominat clar finala în fața compatrioților săi Erik Valnes și Haavard Solaas Taugboel. Norvegienii au strălucit astfel la începutul acestor campionate, deși au ales să nu concureze într-o parte a sezonului de Cupă Mondială din cauza crizei sanitare. La Mondialele din 2019, Norvegia a câștigat toate cele șase medalii de aur în competiția masculină și patru din cele șase puse în joc în cea feminină.

„în proba feminină, suedeza Jonna Sundling (26 de ani) s-a impus clar, obținând prima sa medalie mondială, în fața norvegiencei Maiken Caspersen Falla și a slovenei Anamarija Lampic. Sundling a pus astfel capăt îndelungatei supremații norvegiene în această probă.

Următoarele probe de fond se dispută sâmbătă, cele numite schiatlon (2x7,5la feminin, 3x15 km la masculin), explicația acestor denumiri fiind aceea că jumătate din traseu se parcurge în așa zisul stil clasic iar cealaltă jumătate în stil liber. Astăzi se decernează medalii în combinata nordică a băieților și la săriturile pe echipe feminine.        

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.