Sport

Dacă nu-i Kubacki, e Stoch

Ziarul de Vrancea
2 ian 2021 997 vizualizări

La cumpăna dintre ani, melodia dominantă a Turneului celor Patru Trambuline este „Mazurka” * Stoch are șansa enormă de a câștiga pentru a treia oară Vulturul de Aur

Turneul celor patru trambuline a devenit de multă vreme una dintre competițiile sportive care au comun cu ceea ce se numește un thriller. După ce, la Oberstdorf, germanul Karl Geiger a devenit primul lider, câștigând prima etapă germană, la Garmisch-Partenkirchen lucrurile s-au schimbat. Polonezul Dawid Kubacki a încheiat învingător etapa din ultima zi a anului 2020 și nu oricum. Câștigător al ediției trecute a competiției, Kubacki a doborât recordul trambulinei de la Garmisch cu o săritură de 144 m în finală, după ce sărise 139 m în manșa întâi. Precedentul record era de 143,5 m. El l-a devansat cu 7,2 puncte pe norvegianul Halvor Egner Granerud (137/136 m). Podiumul a fost completat de un alt polonez, Piotr Zyla (129,5/137 m). De victoria lui Kubacki a profitat și cel mai bun norvegian al sezonului, Granerud, care a urcat pe primul loc în clasamentul Turneului, devansându-l cu doar 4 puncte pe germanul Karl Geiger, locul V la Garmisch. În cursa pentru victoria finală mai rămăseseră polonezii Kamil Stoch și Kubacki, despărțiți de lider de 6,7, respectiv 8,6 puncte.

Ieri, săritorii s-au multat în Austria, la Innsbruck, probabil cea mai capricioasă gazdă a turneului. Calificările au fost câștigate de Ganerud, confirmând trendul ascendent al nordicului, dar finala a început cu ratarea monumentală a lui Geiger și s-a încheiat cu o altă ratare, chiar a lui Garnerud. Cum nici Kubacki n-a rupt gura Innsbruk-ului, precum la Garmisch, a profitat un alt polonez, Kamil Stoch. Triplu campion olimpic, dublu câștigător al Vulturului de Aur. Stoch a reușit sărituri de 127,5 și 130 metri, totalizând 261,6 puncte. Pe locul secund s-a clasat slovenul Anze Lanisek, 249,6 puncte (sărituri de 127,5 și 123,5 m), podiumul fiind completat de un alt polonez, campionul en titre Dawid Kubacki, care a totalizat 248,3 puncte (sărituri de 126, respectiv 127 metri). În ierarhia generală, Stoch are un avans de 15,2 puncte față de conaționalul său Kubacki, în timp ce liderul Cupei Mondiale, norvegianul Halvor Egner Granerud (locul 15 la Innsbruck) este al treilea, la 20,6 puncte, iar Geiger (locul 16 duminică) e al patrulea, la 24,7 puncte.

Nu am cuvinte. A fost o zi excelentă pentru mine, sărituri bune. Zburam și zâmbeam. Dar nu a fost simplu, pentru că am avut probleme chiar și cu cele mai elementare lucruri, am avut emoții. Trebuie să mă concentrez pe mine mult mai mult”, a declarat Stoch la finalul întrecerii de ieri. În acest moment, Stoch are prima șansă pentru a câștiga a treia oară în carieră Turneul celor patru trambuline, rezultat în urma căruia i-ar egala pe germanul Helmut Recknagel (1958, 1959, 1961)și norvegianul Bjørn Wirkola *1967, 1968, 1969) în topul celor mai multe victorii în tradiționala competiție de la cumpăna dintre ani., top dominat de finlandezul Janne Ahonen cu cinci victorii, între 1999 și 2008.

Ultima etapă a Turneului, are loc marți și miercuri în stațiunea austriacă Bischofshoffen.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.