Sport

Cutremur în gimnastica americană

Ziarul de Vrancea
23 ian 2018 1079 vizualizări

Șefii Federației demisionează unul după altul în urma scandalului Nassar de hărțuire sexuală.

Federația americană de gimnastică a anunțat ieri demisiile a trei dintre conducătorii săi, în urma scandalului de abuzuri sexuale comise de fostul medic al lotului național, Larry Nassar, împotriva a numeroase sportive, între care mai multe vedete.

Gimnaste anonime sau campioane olimpice, peste 100 de tinere au denunțat agresiunile doctorului Nassar și au acuzat Federația, USA Gymnastics, că a închis ochii timp de decenii. Larry Nassar a intrat în rândurile federației în 1986, fiind numit coordonator medical al lotului național zece ani mai târziu, funcție pe care a ocupat-o până în 2015.

Medicul, în vârstă de 54 de ani, a fost deja condamnat, la începutul lunii decembrie, la 60 de ani de închisoare pentru deținere de material pornografic într-un dosar anex al cazului. Alături de Simone Biles, cvadruplă campioană olimpică la Rio de Janeiro (2016), alte trei campioane olimpice americane, Aly Raisman, McKayla Maroney și Gabby Douglas, figurează pe lunga listă a victimelor doctorului Nassar. Ele au decis să se exprime în mod public după cascada mondială de dezvăluiri ale abuzurilor sexuale, declanșată de afacerea Weinstein. De asemenea, acest scandal a antrenat demisia în martie 2017 a președintelui USA Gymnastics, Steve Penny. El a fost acuzat că a alertat autoritățile prea târziu în legătură cu subiectul acuzațiilor.

Federația a afirmat, de atunci, că adoptă o nouă "politică sportivă sigură" care se bazează pe "raportarea obligatorie" a oricărei bănuieli de abuz sexual. Luni, forul american de specialitate a anunțat plecarea președintelui consiliului de administrație, Paul Parilla, a adjunctului său, Jay Binder, și a trezorierului Bitsy Kelley. Campioanele olimpice Jamie Dantzscher și McKayla Maroney s-au prezentat, joia trecută, în fața instanței pentru a depune mărturie în procesul intentat lui Larry Nassar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.