Sport

Cupa Vranșah Focșani

Anton Soare
28 feb 2019 2821 vizualizări

La 24 ianuarie 2006, zi nu întâmplător aleasă, a apărut la Focșani revista VRANȘAH, prima publicație de șah vrânceană. Pentru câțiva ani a însemnat un important pas înainte în pregătirea copiilor și juniorilor din județ, în informarea iubitorilor șahului asupra principalelor activități șahiste din țară și străinătate și în popularizarea sportului minții. Pentru o parte dintre șahiștii care în perioada 2006– 2010 intrau pe tărâmul mirific al șahului, printre care și maestrul F.I.D.E. Cătălin Pătrașcu, revista a constituit primul manual de șah. Toate exemplarele din toate numerele apărute în cei câțiva ani de existență au fost oferite șahiștilor gratuit. Revista și-a încheiat de ani buni misiunea, fiind înlocuită cu site-ul ȘAH SPRE VIITOR, mult mai util și adaptat cuceririlor tehnice, modei și realităților zilelor noastre. Dar spiritul VRANȘAH nu s-a stins încă și în fiecare an se organizează o competiție ce poartă numele frumoasei reviste, uneori de amploare medie, alteori de amploare mare.

Anul acesta, la a XIV-a ediție, amploarea a fost cea mai mare, atât ca număr de participanți cât și ca număr de cluburi și localități din care s-au prezentat șahiștii dar și ca valoare a competitorilor. Edificator în acest sens este faptul că la turneul principal din 24 februarie, din cei 65 de participanți, s-au prezentat la concurs doi șahiști din străinătate – Nicolai Gobjila din Republica Moldova și Laszlo Reti din Ungaria precum și 40 de șahiști din alte județe – Bacău, Galați, Covasna, Buzău, Suceava, Brașov, Harghita, Iași, Vaslui, Neamț și București.

Valoarea participanților este peste valoarea oricărui turneu desfășurat în Focșani din ultimii 5-6 ani. Au fost prezenți peste 40 de șahiști de categoria I și categoria a II-a și 5 candidați de maestru (băcăoanii Sebastian-Ionuț Pavel și Gheorghe Pirici, buzoienii Ștefan-Daniel Done și Paul Moldoveanu și brăileanul Teodor-Cosmin Nedelcu). Această competiție a fost omologată național de către FR de Șah și internațional de către FIDE ceea ce a implicat impunerea unor condiții adecvate de joc realizate și prin aportul deosebit al Colegiului Tehnic Edmond Nicolau care a și găzduit această întrecere șahistă.

Competiția a cuprins patru turnee, dintre care două rezervate copiilor nelegitimați U 8 ani, U 10 ani, un turneu rezervat juniorilor legitimați și nelegitimați U 14 (toate trei desfășurate la Sala Polivalentă) și turneul principal rezervat celor mai buni juniori și seniori legitimați, desfășurat la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau Focșani.

TURNEUL U8 ANI (18 - 21.02.2019), cu 13 șahiști nelegitimați participanți, a fost câștigat de Filip-Andrei Toiacu 11,5 puncte, urmat în ordine de Alexandru Luca cu 11 puncte, Ștefan-Daniel Ursu cu 10 puncte, Maria-Sara Sandu cu 8,5 puncte, Alexandru-Ștefan Tudor și Timotei Petraru, ambii cu câte 8 puncte. Pe ceilalți participanți îi nominalizăm în ordinea alfabetică, fără să mai arătăm punctajul și ordinea ierarhică: Rareș-Andrei Burloiu, Maria-Natalia Enache, Maria Georgescu-Apostu, Arthur-Cătălin Giurea, Irina-Ecaterina Panciu, Ștefan-Marcel Pricopi și Sofia-Maria Racu, aceasta din urmă la primul ei concurs de șah. Nu este o obișnuință foarte bine înrădăcinată și binecunoscută peste tot dar în lumea șahului, la categoriile mici de vârstă mulți debutanți își propun evitarea ultimului loc, iar reușita acestei evitări fiind considerată un fel de prag psihologic. Cu cele trei remize obținute, Sofia a evitat ultimul loc, deci primul prag psihologic l-a trecut.

TURNEUL U 10 ANI (18 - 21.02.2019), cu 18 șahiști nelegitimați participanți, l-a avut câștigător pe Denis-Ionuț Pilă cu 17 puncte din 17 posibile, urmat în clasamentul general de: Adelin-Ștefan Dăscălescu cu 16 puncte și Bianca-Maria Beșleagă cu 14 puncte. La fete prima a fost Giulia Lungu cu 13,5 puncte, urmată de Antonia Spiridonescu cu 8,5 puncte și Maria Georgescu-Apostu cu 7,5 puncte. La U 8 ani a câștigat Filip-Andrei Toia cu 13,5 puncte, urmat de Alexandru Luca cu 10,5 puncte și Ștefan-Daniel Ursu cu 8 puncte. S-a mai remarcat în mod deosebit Rareș-Gabriel Nechita, cu 13 puncte. Îi prezentăm pe ceilalți participanți la acest turneu în ordinea alfabetică: Rareș-Ștefan Bocu, Andrei Coman,  Robert-Andrei Mureșan, Irina-Ecaterina Panciu, Timotei Petraru, Ștefan-Marcel Pricopi, Maria-Sara Sandu și Alexandru-Ștefan Tudor.

Turneele U 8 și U 10 s-au desfășurat pe parcursul a două săptămâni la Sala Sporturilor în sălile de pregătire ale C.S.M. Focșani 2007, pliat pe zilele de pregătire ale copiilor, și s-au încheiat marți 26 februarie 2019.

TURNEUL U 14 ANI (23.02.2019), cu 17 șahiști dintre care 9 legitimați și 8 nelegitimați, desfășurat sâmbătă 23 februarie 2019 la Sala Sporturilor a fost câștigat de David-Mihai Andrei cu 7 puncte din 7 posibile, urmat pe locurile 2 și 3 în clasamentul general de Valentin Corbu cu 6 puncte și Andrei-Dănuț Neagu cu 5 puncte. În clasamentul copiilor U 8 de la acest turneu pe primele trei locuri s-au clasat în ordine: Filip-Andrei Toia, Ștefan-Daniel Ursu și Maria-Sara Sandu. În clasamentul copiilor U 10 primii trei au fost: Adelin-Ștefan Dăscălescu, Andrei Nicolau și Bianca-Maria Beșleagă. În clasamentul copiilor U 12 pe primele trei locuri s-au situat: Ana-Maria Apostu, Matei-Rareș Andrei și Rareș-Gabriel Nechita. De remarcat aici că ocupanta locului I la U 12, Ana-Maria Apostu, nu are decât 7 ani și jumătate. De altfel la festivitatea de premiere a fost scoasă în evidență această reușită, și Anei i s-a făcut urarea: „Așa cum fiind încadrată acum la U 8 ai reușit să iei locul I la U 12, tot așa când vei ajunge la U10 să iei locul I la U 14, când vei fi la U 12 să iei locul I la U 16, când ajungi la U 14 să iei locul I la U18 și așa mai departe și la senioare!“

După cum se poate constata parcurgând listele participanților, cei mai buni copii U 8 ani au participat și la U 10 și cei mai buni copii de la U 10 ani au participat și la U 14 ani, ba chiar mai mult: patru inimoși și merituoși șahiști de la U 8 ani (Filip-Andrei Toia, Ștefan-Daniel Ursu, Alexandru-Ștefan Tudor și Maria-Sara Sandu) au participat și la U 8 și la U 10 și la U 14. De remarcat, de asemenea, comportarea tot mai bună de la un turneu la altul a șahiștilor adjudeni Rareș-Andrei Matei, Mihai-Gabriel Enache, Constantin-Bogdan Enache și Emilian Tăbăcaru de la noul club ACS DE ȘAH PALODA ADJUD, înființat de Viorel Balla, omul căruia toată lumea îi recunoaște responsabilitatea, seriozitatea și competența.

TURNEUL OPEN (24.02.2019), cu 65 de șahiști legitimați, omologat la F.I.D.E. a fost câștigat de vrânceanul Andrei Arghirescu cu 6 puncte, urmat în clasamentul general de Iulian-Marinică Gălățanu, de la C.S. Șah Club Galați, cu 6 puncte, Ștefan-Daniel Done, de la S.C.M. Gloria Buzău, cu 5,5 puncte, Ștefan Dănilă, de la C.S.Olimp Șah Focșani, cu 5,5 puncte, Rafael Ienășoaie, de la ACS Regionala de Șah Nord-Est Bacău, cu 5,5 puncte.

Au fost întocmite clasamente pe patru categorii de rating (sub 1800, sub 1600, sub 1400 și sub 1200) și trei categorii de vârstă (U 8 ani, U 10 ani și cel mai bun veteran).

La rating sub 1800 cei mai buni au fost în ordine: Teodor-Cosmin Nedelcu, de la S.C.M. Gloria Buzău, Mirel Lepădatu, de la C.S. Olimp Șah Focșani și Ionuț-Stelian Andrieș de la Politehnica Iași. La rating sub 1600 primii trei au fost Josef-Attila Laszlo de la AC de Șah Cavalerul Sfântul Gheorghe, Corneliu Iorga de la ACS Regionala de Șah Nord-Est Bacău și Andrei Cucoaneș de la C.S. Olimp Șah Focșani.

La rating sub 1400 podiumul a fost ocupat de: Attila Szabo de la Viitorul Miercurea Ciuc, Dragoș-Sorin Anton de la Speranța Focșani și Costel-Cristinel Rășcanu de la C.S. Șah Club Galați. La rating sub 1200 ordinea primilor trei este: Gheorghe Lucian-Berdilă, de la ACS Regionala de Șah Nord-Est Bacău, Doru-Cosmin Ailincăi de la C.S. Șah Suceava și Zoltan Pal de la AC de Șah Cavalerul Sfântul Gheorghe.

La grupa de vârstă U 8 cei mai buni au fost Patric-Andrei Făcâlă de la C.S. Olimp Șah Focșani și Ana-Maria Apostu de la C.S.M. Focșani 2007.

La grupa de vârstă U 10 George-Matei Iordăchescua ocupat primul loc urmat de David-Mihai Andrei de la C.S.M. Focșani 2007 și Yannis-Raphael Grecu de la C.S.M. Focșani 2007.

Locul I la veterani a fost ocupat de Ioan Calcea de la AC de Șah Cavalerul Sfântul Gheorghe. O mențiune specială trebuie făcută celui mai vârstnic participant, Constantin Grosu, de la Cimentul Bicaz, născut în 1937.

Din județul nostru, în afara celor mai sus menționați, s-au mai remarcat: Lucian-Vicențiu Marin, Toader Gurguiatu, Viorel Balla, Marius Arghirescu, Mihnea-Iustin Baciu, Alexandru-Ionuț Borza, Valentin Corbu, Cristian-Eduard Șimon, Alex-Ștefan Zlata, Alexandru Micu, Elena Lupu și Andrei-Dănuț Neagu.

La toate cele patru turnee s-a jucat șah rapid în sistem elvețian, șapte runde.

Organizatorii competiției sunt C.S.M. Focșani 2007, C.S. Olimp Șah Focșani cu sprijinul substanțial al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea și a Colegiului Tehnic Edmond Nicolau Focșani.

Mai mulți șahiști seniori din Vrancea și-au exprimat satisfacția că începând cu anul 2018 se organizează din nou turnee în Focșani la care pot participa și seniorii. Ultimele turnee Open din Focșani desfășurate la Sala Polivalentă, Cercul Militar Focșani, primăria Gologanu, Colegiul Național Unirea Focșani și Colegiul Tehnic Edmond Nicolau s-au desfășurat în ideea oferirii posibilităților pentru seniori de a juca mai mult în Focșani și în ideea de a oferi celor mai buni juniori concursuri mai tari.

Este benefic și pentru seniori că pot juca acasă în mai multe concursuri fără a fi nevoiți să meargă la distanțe mari, să piardă mult timp și să cheltuie mulți bani și este benefic și pentru pregătirea juniorilor noștri care se pot astfel confrunta cu adversari buni. Acest lucru inițiat de Mihai Strîmbu, Anton Soare și Sandu Gurguiatu a fost posibil și datorită bunăvoinței directorilor Corneliu Noană de la Colegiul Național Unirea Focșani și Gabriel-Mihail Danielescu de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau, a profesorilor Viorel Paizan și Ionel Ambrozie, care au fost bune gazde pentru ultimele turnee, a primarului de la Gologanu, Neculai Riciu, care în ultimii doi ani a organizat cel puțin un turneu cu greutate cu participarea juniorilor și seniorilor din județ și alte câteva pentru localnici precum și a comandorilor Aurelian Chirică și Iulian Baștiurea, care au făcut posibil ca în ultimii ani la Ziua Armatei și la Ziua Eroilor să se desfășoare concursuri la Cercul Militar Focșani.

 Anton Soare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.