Sport

Cu nordicii, pe arătură

Ziarul de Vrancea
25 mar 2018 775 vizualizări

Astăzi, de la ora 21:30, România – Suedia, meci amical pe stadionul din Craiova, al cărui gazon arată jalnic * meciul va putea fi urmărit pe ProTV

Naționala de fotbal a României susține astăzi un test foarte important împotriva Suediei, pe stadionul “Ion Oblemenco” din Craiova. Un adversar întotdeauna incomod pentru tricolori, iar singurul selecționer român care a găsit ac de cojocului său a fost Mircea Lucescu, care a câștigat și la București (2-0) și la Stockholm (1-0) în preliminariile Euro 1984. În rest, trei victorii nordice și trei remize, dar ultima remiză a contat ca înfrângere: 2-2 la San Francisco, World Cup 1994, sferturi de finală. O tempora, of, Prunea, Belodedici, Petrescu. Suedia de astăzi nu are vedetele de atunci, ba chiar este lipsită și de singura vedetă contemporană, excepționalul Zlatan Ibrahimovic, de loc în grațiile selecționerului Janne Andersson, de altfel, autoexilat în California. Însă antrenorul suedez are o știință formidabilă a jocului, făcând din naționala “Tre Kronor” un mecanism bine pus la punct, care a scos pragmatica Italie de la Cupa Mondială: 0-0 în deplasare, 1-0 acasă (gol marcat de Jacob Johansson, jucător care nu vine la Craiova. Mijlocașii Sebastian Larsson și Forsberg, fundașul Lustig, atacanții Berg și Toivonen, sunt nume care spun ceva amatorilor de fotbal, dar piese într-un angrenaj bine pus la punct. În ultimul meci amical disputat acum câteva zile, Suedia a fost învinsă cu 1-2 de un adversar cu alt mod de exprimare, Chile.

Cosmin Contra se află la al șaselea meci pe banca tricolorilor și palmaresul se arată promițător, trei victorii (Kazahstan, Turcia, Israel), o remiză în Danemarca și o corecție severă, 0-3 cu Olanda pe teren propriu. Meciul cu Suedia se constituie într-un test nu numai pentru jucătorii convocați, dar și pentru strategia de joc a selecționerului, adeptul unei întineriri moderate în lot și a unui mod de exprimare sensibil mai ofensiv decât predecesorii săi. Din păcate, cel numit “Guriță” se plânge de starea terenului din Bănie:

tim că starea gazonului va fi foarte grea, foarte nasoală. Pe ei îi avantajează, fiind o echipă masivă, o echipă fizică, o echipă care joacă direct pe cele două vârfuri. Pe noi ne dezavantajează terenul, dar vom încerca să introducem o echipă care să-i pună în dificultate prin calitățile pe care le avem noi și sper ca băieții să fie conștienți că avem nevoie de atitudine, de luptă, să ne batem cu ei la fiecare minge. Din păcate, starea gazonului nu se ridică la frumusețea stadionului, dar sperăm ca pe viitor această problemă să se rezolve, pentru că dacă nu avem un gazon bun, echipa României are de suferit", a declarat Contra, într-o conferință de presă. Contra dorește să facă schimbări în formula de start: ”Analizând echipa Suediei, avem nevoie de un tip de jucători care să-i pună în dificultate, ei fiind o echipă masivă, au peste șapte jucători de 1,89-1,93 și trebuie să găsim jucătorii care să-i pună în dificultate. Eu zic că o armă pe care noi o avem este cea a șutului de la distanță. Avem jucători care utilizează foarte bine acest procedeu, numai că de foarte multe ori nu trag la poartă. Nicolae Stanciu a înțeles că una dintre calitățile lui e șutul. A încercat în Israel și a dat un gol frumos. Mai avem jucători care fac lucrul ăsta și este o armă care ne poate pune în avantaj. Încurajez orice jucător să inventeze la 20-25 de metri de poarta adversă, să facă ceva diferit", a spus el. 

Echipa României a ajuns duminică la Craiova. După câteva ore de odihnă, Cosmin Contra a împărțit lotul în două. Jucătorii care au evoluat ca titulari în amicalul cu Israel, câștigat cu 2-1, sâmbătă, la Netanya, au avut parte de o ședință de refacere, în timp ce restul jucătorilor s-au pregătit pe un teren sintetic din oraș.

 

Formațiile probabile

 

România: Tătărușanu – Benzar, Săpunaru, Grigore, Bancu – Pintilii, Marin – Chipciu, Stanciu, Băluță - Țucudean.

 

Suedia: Rinne  – Lustig, Lindeloff, Granqvist, Olsson, Augustinsson – Durmaz, Hiljemark, S. Larsson, Forsberg – Berg, Toivonen.

Arbitri: Roi Reinshreiber (Israel).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.