Sport

Corupție la nivel înalt

Ziarul de Vrancea
8 iun 2020 864 vizualizări

A început procesul fostului președinte al Federației Internaționale de Atletism, acuzat de luare de mită de la oficialii ruși pentru a albi dosarele unor sportivi dubioși

Lamine Diack, fostul președinte al IAAF, s-a aflat în centrul unei caz de corupție, în care sportivii ruși au plătit sume de șase cifre pentru ca numele lor să fie șterse de pe listele cu dopați, au declarat procurorii unei instanțe franceze. Diack, în vârstă de 87 de ani, care a condus Federația Internațională de Atletism (IAAF) din 1999 până în 2015, s-a prezentat, în fața judecătorilor francezi, în prima zi de judecată, fiind acuzat de corupție, spălare de bani și abuz de încredere.

Procurorii susțin că Diack a solicitat mită în valoare totală de 3,45 milioane de euro de la sportivi suspectați de dopaj pentru a acoperi rezultatele testelor și pentru a-i lăsa să continue competiția, inclusiv în cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. Aceștia spun, de asemenea, că Diack a obținut fonduri rusești în valoare de 1,5 milioane de dolari în timp ce negocia drepturi de sponsorizare și de televizare pentru a ajuta la finanțarea campaniei lui Macky Sall pentru alegerile prezidențiale din 2012 din Senegal, în schimbul încetinirii procedurilor antidoping. Anterior, Diack a negat acuzațiile. El a vorbit doar pentru a-și confirma identitatea și urmează să depună mărturie miercuri. Avocatul său William Bourdon l-a descris ca fiind „senin și hotărât”. „Faptul că au avut loc schimburi financiare nu este suficient pentru a demonstra corupția”, a declarat Bourdon jurnaliștilor, la finalul primei sesiuni.

Diack, care a fost în arest la domiciliu înaintea procesului, riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi condamnat. Fiul său, Papa Massata, care a fugit din Franța în țara sa natală, Senegalul, după începerea anchetei franceze, este, de asemenea, acuzat că a jucat un rol în complot și este judecat în absență. Curtea a respins o solicitare a avocatului francez al lui Papa Massata de a fi amânat procesul, deoarece restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus au făcut ca avocații săi din Senegal să nu poată fi prezenți. Senegalul a refuzat extrădarea lui.

Alți patru persoane au fost acuzate în acest caz: Habib Cissé, fostul avocat al lui Diack la IAAF, Gabriel Dolle, care a supravegheat testele antidoping la IAAF, fostul șef al atletismului rus Valentin Balahnicev și fostul antrenor principal al lotului rus de atletism, Aleksei Melnikov. Balahnicev și Melnikov nu au fost prezenți în fața instanței. Dolle a negat luarea de mită pentru a permite sportivilor ruși să concureze. El a declarat instanței că a fost de acord doar să păstreze un profil scăzut la numărul mare de teste pozitive la controalele antidoping în rândul sportivilor ruși pentru a ajuta IAAF să găsească sponsori. „Domnul Diack mi-a cerut să iau în considerare faptul că IAAF se afla într-o stare financiară periculoasă și avea nevoie de sponsori. Nu s-a pus niciodată problema de a permite sportivilor ruși să participe la competiții internaționale”, a spus Dolle, în instanță.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.