Sport

CIO s-a făcut de râs

Ziarul de Vrancea
1 feb 2018 593 vizualizări

TAS  a ridicat suspendările a 28 de sportivi ruși dintre 43 sancționați pentru dopaj, iar oficialii olimpici vor trebui să le returneze medaliile

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a ridicat suspendarea pe viață dictată de Comitetul Internațional Olimpic în cazul a 28 de sportivi din cei 43 sancționați pentru dopaj, în timpul Jocurilor Olimpcie de la Soci. TAS a considerat că probele în cazul celor 28 de sportivi sunt insuficente. Sportvii care au câștigat medalii în 2014 și care se numără printre cei 28 își vor primi înapoi distincțiile. Este și cazul lui Aleksandr Legkov (schi fond) și al lui Aleksandr Tretiakov (skeleton), medaliați cu aur la Soci. În cazul celorlați sportivi care au făcut apel, TAS i-a găsit vinovați de dopaj pe 11, dar le-a redus supendarea, numai pentru ediția JO de la Pyeongchang, care va începe la 9 februarie. Între aceștia se află membrii echipajului rus de bob patru persoane, care nu își va recupera aurul de la Soci. Ridicarea suspendării în cazul celor 28 de sportivi nu înseamnă că vor primi automat dreptul de a participa la competiția din Coreea de Sud, a precizat CIO. Un comitet al forului olimpic internațional va studia fiecare caz în parte și va decide ce sportivi vor putea concura la Pyeongchang. Autoritățile ruse au salutat decizia de ieri a TAS. "Suntem foarte fericiți pentru sportivii noștri", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al puterii de la Kremlin, care a adăugat că Moscova va continua să-și susțină sportivii în instanțe. Vicepremierul rus responsabil de sport, Vitali Mutko, a declarat că acuzațiile de dopaj instituționalizat în Rusia, formulate de Agențai Mondială Antidoping (WADA), au fost "pur și simplu simplu dezmințite" de TAS. "Se poate spune că nu a existat niciun sistem, nicio manipulare în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci", a adăugat el, după  anunțarea deciziei TAS.

Aceasta înseamnă că Rusia revine pe prima poziție în clasamentul pe medalii al olimpiadei precedente. Bilanțul Rusiei la finalul competiției olimpice de iarnă din 2014 a fost de 33 de medalii, dintre care 13 de aur, 11 de argint și nouă de bronz, cu care a ocupat locul I pe națiuni. După sancțiunile pentru dopaj, Rusia a rămas cu 22 de medalii - nouă de aur, cinci de argint și opt de bronz, coborând pe locul al patrulea în clasamentul pe medalii, după Norvegia, Canada și SUA. Însă decizia TAS a readus în palmaresul Rusiei nouă medalii, două de aur, șase de argint (trei la schi fond, două la sanie și una la patinaj viteză) și una de bronz (skeleton). Cu 11 medalii de aur, 11 de argint și nouă de bronz, Rusia revine pe prima poziție, devansând Norvegia, fostul lider, care a cucerit la Soci 11 medalii de aur, șase de argint și 12 de bronz.  Iar "zestrea" Rusiei ar putea crește, pentru că apelul sportivelor Olga Viluhina și Iana Romanova, care au câștigat câte o medalie de argint la biatlon, nu a fost analizat de TAS.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.