Sport

Cifrele nu sunt rele pentru România

Ziarul de Vrancea
16 dec 2018 522 vizualizări

Două handbaliste române, Eliza Buceschi și Cristina Neagu s-au aflat printre primele trei marcatoare ale Campionatului European din Franța * Gabriela Perianu s-a dovedit cea mai bună apărătoare a competiției

Handbalista sârbă Katarina Krpez este golgeterul Campionatului European, încheiat duminică. Krpez a marcat 50 de goluri în șase partide. Pe locul II se află Eliza Buceschi, cu 45 de goluri în opt meciuri, iar pe locul trei, căpitanul României, Cristina Neagu, care a înscris de 44 de ori în doar șase partide.Finala Campionatului European de la Paris, câștigată de Franța în fața Rusiei, cu 24-21, a definitivat și clasamentul golgeterilor. În Top 3 nu s-a schimbat nimic de câteva zile, doar Buceschi depășind-o pe Neagu, în timp ce MVP-ul competiției, Anna Viahireva a urcat pe locul IV, cu 43 de goluri în opt meciuri. Cristina Neagu a rămas în Top III, deși nu a jucat în semifinale și finala mică, în urma accidentării din meciul cu Ungaria. În Top 10 a mai intrat și Crina Pintea, pe ultima poziție, la egalitate cu norvegianca Stine Oftedal, ambele cu câte 33 de goluri. Între cele zece sportive, cea mai bună eficiență a avut jucătoarea franceză Estelle Ze Minko (38 de goluri din 46 de încercări), procentaj 82 %. Pe aproape au fost olandeza Estavana Polman (73 %), liderul Katarina Krpez (71 %) și suedeza Nathalie Hagman (70 %). În topul portarilor, între primele zece figurează și compatrioata noastră Iulia Dumanska (32%), pe locul IX, alături de rusoaica Anna Sedoikina și daneza Sandra Toft (Denisa Dedu cu 29 % ocupă locul 17. Denisa a ocupat locul III la capitolul “aruncări de la 7 metri apărate” (35 %) după slovena Brana Zec și unguroaica Eva Kiss.  Statisticile au arătat-o pe norvegianca Silje Solberg (40%) drept cel mai eficient portar, însă sondajul EHF a desemnat-o pe Amandine Leynaud (Franța) în această postură. Leynaud, împreună cu colega sa, Laura Glauser și norvegianca Katrine Lunde, împart locul II în topul cifrelor, cu procentaje de 36 %, cifrele arătând că nu prea a fost un european al fetelor din poartă. La capitolul paselor, Cristina Neagu ocupă locul 10, cu 23 de astfel de realizări, lider fiind Anna Viahireva (41). La recuperări nu stăm bine, Eliza Buceschi (16), ocupă locul 13, spaniolele Alicia Fernandez, Nerea Peña și aceeași Viahireva, dominând topul cu 21 de intercepții. Excelenta apărătoare Gabriela Perianu și rusoaica Anna Sen au fost cele mai bune la șuturi blocate (Crina Pintea pe locul VII)

Să mai amintim, că la capitolul premii individuale, Crina Pintea a fost inclusă în All Star Team, fiind desemnată cel mai bun pivot al Campionatului European în urma voturilor fanilor și al experților EHF.De asemenea, Gabriela Perianu a fost nominalizată la capitolul “apărătoare”.

Miza olimpică: să uităm mizeria din 2016

Echipa României s-a clasat pe locul IV, după 20-24 în finala mică cu Olanda, iar titlul european a revenit Franței, care a dispus de Rusia, cu 24-21. Cele patru echipe sunt calificate direct la Campionatul Mondial din 2019, în timp ce titlul european i-a adus Franței și calificarea directă la Jocurile Olimpice din 2020. Singura echipă care ar mai putea să se califice direct la Tokyo este viitoarea campioană mondială desemnată la competiția care va avea loc anul viitor tot în capitala Japoniei. Totuși, în afară de echipa (echipele) calificate direct anul viitor există o miză olimpică: următoarele patru formații vor găzdui turnee de calificare. Asta în teorie, deoarece pentru ediția trecută tricolorele și-au câștigat acest drept, dar IHF a mutat turneul din România, la Aarhus în Danemarca! (ceea ce n-a ajutat prea mult echipa nordică, cele două calificate fiind România și Muntenegru! Echipa României are în palmares o singură medalie continentală, bronz, în 2010, iar la ultima ediție, în 2016, s-a clasat pe locul V. În 2016, titlul a revenit Norvegiei (locul 5 în 2018).

 

Home, sweet home!

Fetele au revenit ieri după amiază la București. Mădălina Zamfirescu a declarat la Aeroportul Henri Coandă că marele câștig al acestei competiții a fost că naționala României a demonstrat că se poate lupta cu orice forță.  “Eu caracterizez acest Campionat European ca pe o experiență foarte plăcută, până la urmă este un rezultat foarte bun. Cred că ar fi putut fi și mai bun dacă Cristina era sănătoasă. Mi-aș fi dorit să joc mai mult, dar asta nu a depins de mine și nu vreau să discut despre lucrul acesta. Mă bucur doar pentru acest rezultat împreună cu colegele mele. Un lucru foarte bun este că ne-am calificat la mondiale pentru că acum vom avea doar o perioadă de pregătire fără meciuri și asta ne va ajuta foarte mult. Pe viitor ne dorim să scoatem un rezultat mult mai bun decât ăsta și la campionatul mondial și la Jocurile Olimpice”, a spus Mădălina Zamfirescu.

Bianca Bazaliu, care a ajuns în Franța după accidentarea Cristinei Neagu în partida cu Ungaria, a afirmat că nu și-ar fi dorit să participe la competiție în această conjunctură: ”Sunt foarte mândră de fete. Eu am ajuns la sfârșitul Campionatului European și nu îmi doream să ajung în acest context pentru că îmi pare foarte foarte rău pentru ceea ce se întâmplă cu Cristina. Îi doresc sănătate și să revină de 10 ori mai puternică pe teren după această accidentare. Pentru mine este foarte important acest loc patru pentru că este prima competiție importantă la care particip și mă bucur că am fost acolo chiar dacă nu mi-am dorit să fiu în contextul acesta. Pentru viitor ne dorim campionate bune și foarte bune. Am văzut și finala de ieri, a fost ceva extraordinar”.

Echipa României are în palmares o singură medalie continentală, bronz, în 2010, iar la ultima ediție, în 2016, s-a clasat pe locul 5. În 2016, titlul a revenit Norvegiei (locul V în 2018).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.