Sport

Cei mai buni dintre cei răi

Ziarul de Vrancea
4 aug 2017 577 vizualizări

FCS București va întâlni în play-off-ul Ligii Campionilor echipa Sporting Lisabona, iar FC Viitorul va juca în aceeași fază din Liga Europa cu FC Salzburg

Formația FCSB va întâlni echipa portugheză Sporting Lisabona, în play-off-ul Ligii Campionilor, conform tragerii la sorți de ieri, de la Nyon. FCSB va juca primul meci în deplasare, la 15 august, iar returul la București, în 22 august. FCSB va întâlni cea mai accesibilă formație din urna capilor de serie, conform coeficientului UEFA, lusitanii având 36,866 puncte (ultimul loc în urnă), în timp ce ''roș-albaștrii'' au fost prima echipă din urna outsiderilor (35,370 puncte). FCSB a reușit să evite echipe precum Sevilla, Napoli, Liverpool și ȚSKA Moscova.

Fondat în urmă cu 111 ani, Sporting Lisabona a câștigat titlul în Portugalia de 18 ori, ultima dată în 2002. Sezonul trecut a încheiat campionatul pe locul al treilea, cu 70 de puncte, după Benfica, 82 de puncte, și FC Porto, cu 76 de puncte. Astfel, echipa antrenată de Jorge Jesus a fost acceptată direct în play-off-ul Ligii Campionilor. În lotul formației portugheze se află vedete ca portarul portughez Rui Patricio, fundașul portughez Fabio Coentrao (împrumutat de la Real Madrid), fundașul uruguayan Sebastian Coates, mijlocașul portughez William Carvalho, atacantul olandez Bast Dost, golgeterul ediției trecute a campionatului cu 34 de reușite. În această vară, Sporting a obținut împrumutul atacantului ivorian Seydou Doumbia de la Roma, l-a transferat pe fundașul francez Jérémy Mathieu de la FC Barcelona și pe fundașul italian Christiano Piccini de la Betis Sevilla. și Coentrao este împrumutat de la Real Madrid.În vârstă de 63 de ani, Jorge Jesus este unul dintre cei mai experimentați antrenori portughezi. El a antrenat șase ani pe Benfica, înainte de a pleca la Sporting, în vara anului 2015. El a câștigtat trei titluri cu Benfica și un trofeu al Cupei Portugaliei. În această vară, ''leii'' au jucat mai multe meciuri amicale, cele mai interesante fiind 1-1 cu Belenenses, 2-1 cu Fenerbahçe, 0-3 cu Valencia, 2-3 cu FC Basel, 1-2 cu Olympique Marseille și 2-1 AS Monaco. Campionatul va începe în acest week-end, iar Sporting va debuta, duminică, în deplasare, cu Deportivo Aves. De-a lungul timpului au evoluat pentru Sporting și fotbaliștii români Iosif Fabian (1953-1954) și Marius Niculae (2001-2005). Sporting a mai întâlnit de trei ori echipe din România în cupele europene. în sezonul 1990-1991 al Cupei UEFA, trecea de Poli Timișoara după 7-0 și 0-2 în turul al doilea al Cupei UEFA. îÎn ediția 1991-1992 a competiției, era eliminată de Dinamo, din primul tur, după 1-0 și 0-2, după prelungiri (goluri marcate de Gabor Gerstenmajer). În stagiunea 2011-2012 a Europa League, Sporting a câștigat cu 2-0 meciul cu FC Vaslui, pierzând returul cu 0-1.

În Liga Europa, FC Viitorul va întâlni în aceeași fază echipa austriacă FC Salzburg. FC Viitorul va juca primul meci pe teren propriu, la 17 august, iar returul în deplasare, la 24 august.

FC Salzburg este campioana Austriei (al patrulea titlu consecutiv, din 11) și, la fel ca Viitorul, a fost eliminată în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor. Salzburg a remizat acasă, scor 1-1, cu Rijeka, apoi a terminat la egalitate, 0-0, în Croația. Salzburg a câștigat campionatul intern cu un avans de 18 puncte față de Austria Viena, a doua clasată. În acest sezon, adversara Viitorului este pe locul al patrulea, cu patru puncte, după două etape, la două puncte de liderul Sturm Graz. FC Salzburg este antrenată de germanul Marco Rose (40 de ani), aflat la prima echipă din iunie, după ce a pregătit anterior echipa under 19 a clubului. În lot sunt jucători din 11 țări.  Sud-coreeanul Hwang Hee-chan și japonezul Takumi Minamino au fost golgeterii echipei, sezonul trecut, cu 12, respectiv 11 goluri marcate. 

Echipa din Salzburg a întâlnit de trei ori formații românești în cupele europene, având câștig de cauză o singură dată. în ediția 1971-72 a Cupei UEFA, a fost eliminată din primul tur de UTA , după 3-1 și 1-4. În stagiunea 1995-96 a Champions League, a fost învinsă de Steaua, scor 0-0, 0-1. În ediția 2014-15 a Europa League a câștigat ambele partide cu Astra Giurgiu în faza grupelor, cu 5-1 și 2-1.

Loturile celor două adversare

Sporting: Rui Patricio, Salin (francez), Jug (sloven), P. Silva - portari); Jonathan (argentinian), Coates (uruguayan), Coentrao, A.Pinto, Geraldes, Mathieu (francez), Figuereido, Piccini (italian), Demiral (turc).  – fundași; Acuña, Ruiz, Battaglia (argentinieni), W.Carvalho, Mattheus (brazilieni), Br. Fernandes, Adrien, Petrovic (sârb), Medeiros, Palhinha, Slavcev (bulgar) – mijlocași; Podence, Dost (olandez), Dala (angolez), Martins, Doumbia (ivorian)  -atacanți. Antrenor: Jorge Jesus.

Salzburg: Stankovic, Coronel (brazilian), Walke (german) – portari; Miranda, Igor (brazilieni), Caleta (croat), Ulmer, Lainer, Stangl, Pongracic (croat)  - fundași; Haidara, Diadie (malieni), Yabo (german), Lazaro, V.Berisha (kosovar), Honsak, Atanga (ghanez), Leitgeb, Farkas, Schlager – mijlocași; Dabour (israelian), Wolf, Minamino (japonez), Hwang Hee-chan (coreean), Gulbrandsen (norvegian), Tetteh (ghanez), M.Berisha (kosovar – atacanți. Antrenor: Marco Rose (german).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.