Sport

Cazul Semenya, din nou pe tapet

Ziarul de Vrancea
13 feb 2019 260 vizualizări

“The Times” a scris că IAAF solicită un tratament de reducere a nivelului de testosteron al atletei sud-africane, pentru a nu fi considerată bărbat * Federația Internațională de Atletism dezminte iFederația Internațională de Atletism (IAAF) a dezmințit știrea publicată miercuri de cotidianul “The Times” conform căreia atleta sud-africană Caster Semenya, campioana olimpică la 800 m, trebuie să fie considerată bărbat din punct de vedere biologic și pentru a concura în competițiile feminine trebuie să facă un tratament de micșorare chimică a nivelului ei de testosteron, relatează AFP, citată de Agepresnformația

Conform Times, IAAF urma să apere această poziție săptămâna viitoare cu prilejul unei audiențe în fața Tribunalului de arbitraj sportiv (TAS), în care Semenya și alte atlete cu diferențe de dezvoltare sexuală (DDS) vor să conteste introducerea în vigoare a noilor regulamente ale IAAF în privința hiperandrogenismului. IAAF a precizat într-un comunicat că nu a clasat nicio atletă DSD ca bărbat: “Dimpotrivă, noi acceptăm sexul lor oficial fără nicio problemă și le permitem să concureze în competițiile feminine”. Pe de altă parte IAAF a precizat că “dacă  o atletă DSD are testicule și niveluri de testosteron masculin, ea are aceeași dezvoltare osoasă, aceeași creștere a masei musculare și aceeași forță ca un bărbat aflat la pubertate, ceea ce dă un avantaj bărbaților în raport cu femeile. Pentru a prezerva echitatea în competiția feminină, este necesar să solicităm sportivelor DSD să-și reducă nivelul lor de testosteron la nivelul celor al femeilor înaintea unei competiții internaționale”.

 

Un deceniu de controverse

“Cazul Semenya” a apărut în 2009. Mokgani Caster Semenya, atletă pe atunci de 18 ani, născută în provincia Limpopo, a explodat la Campionatele Mondiale de juniori de la Bydgoszcz și seniori de la Berlin când a câștigat ambele titluri în proba de 800 m. Aspectul ei masculin a contrariat atât pe adversare, cât și presa. La puțin timp după competiția de la Berlin, un tabloid australian a susținut că Semenya nu are uter și ovare ci niște testicule incipiente care produc testosteron în mare cantitate. În cele din urmă federația din Africa de Sud și IAAF au ajuns la un acord prin care atleta reține medalia de aur și recompensa bănească. Dispărută un an din competiții, Caster a revenit în 2011, deoarece IAAF a majorat limita superioară de testosteron admisă, iar sud-africanca a început să facă tratamente pentru reducerea nivelului de hormon sexual masculin. Ca urmare, Semenya s-a clasat pe locul II la CM 2011 și JO din 2012. Semenya, care a fost port-drapelul țării sale la Olimpiada de la Londra, a obținut chiar medaliile de aur în cele două competiții, întrucât câștigătoarea, rusoaica Maria Savinova a fost descalificată pentru dopaj. În 2015, Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) a anulat pe doi ani restricția privitoare la nivelul de testosteron al atletelor și Semenya a renunțat la medicația specifică, susținând că aceasta reprezintă o violare a statutului IAAF și a Cartei Olimpice. Drept urmare, Semenya a obținut titlul olimpic la Rio în 2016 și titlul mondial la Londra în 2017 în proba de 800 m. Noile reglementări au intrat în vigoare de la 1 noiembrie 2018, dar ele au fost suspendate pentru cinci luni, pentru a evita o nouă amânare a procedurii inițiate de Semenya, care contestă legalitatea noilor reguli.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.