Sport

Cât mai așteptăm VAR?

Ziarul de Vrancea
23 dec 2020 958 vizualizări

Este aproape sigur că sistemul de asistență video a arbitrajelor în Liga I va mai aștepta minimum un an

Cele mai importante campionate de pe Bătrânul Continent (și nu numai) beneficiază de sistemul VAR, cel care îi ajută pe arbitri să ia cele mai bune decizii. În Liga 1 acest sistem video nu există, deși erorile importante de arbitraj își fac loc etapă de etapă, iar scandalurile pe marginea deciziilor luate de fluierași sunt la ordinea zilei. În cel mai fericit caz, Liga 1 ar putea beneficia de sistemul VAR odată cu ediția 2021-2022 a primului eșalon fotbalistic al țării.

Ce spune LPF : „Am spus și data trecută că facem tot ce depinde de Ligă pentru a avea VAR. Am discutat și cu reprezentantul deținătorului de drepturi TV, domnul Orlando Nicoară, și mi-a spus că are disponibilă aparatura necesară pentru VAR.Însă mai sunt pași pe care nu i-am putut face. Sper ca anul viitor să depășim piedicile de care ne lovim și împreună cu FRF și CCA să putem finaliza proiectul”, spune secretarul general al LPF, Justin Ștefan, pentru Digi Sport. Oficialul nu poate oferi, însă, un orizont de timp: „Dacă acest lucru ar ține doar de Ligă s-ar întâmpla foarte repede”, menționează Ștefan.

Care este poziția cluburilor: „Nu există vreun conducător din România care să nu vrea implementarea VAR. Toți sunt de acord să plătească, nu am auzit pe nimeni să se opună. Nu putem avea arbitri care să fie roboți, să nu facă greșeli. Undeva lucrurile s-au blocat. O să vedem unde și o să încercăm să facem lobby să deblocăm această situație. Se pot găsi resurse.Pe cele 2-3 minute când se analizează VAR, se pot câștiga bani din reclame. Nu sunt sume imense la baremurile de arbitraj, dacă se măresc. 1-2% din buget putem suporta”, declară finanțatorul CSU Craiova, Mihai Rotaru „Nu cred că VAR poate fi gata la începutul returului. E nevoie de cursuri, de timp. E clar că avem o problemă, nu e admisibil să nu fi fost implementat până acum. Mă uitam la un meci al lui Mitriță, în Arabia Saudită, și au VAR” , adaugă Rotaru.

Privit inițial cu ceva îndoială, sistemul VAR a ajuns să fie introdus în toate campionatele importante din Europa. Premier League, LaLiga, Serie A, Bundesliga și Ligue 1 se bucură de prezența VAR. De asemenea, sistemul este folosit și în campionatele din Olanda, Belgia, Portugalia, Cehia, Rusia, Croația, Polonia și Turcia.

Pe lângă anumite costuri suplimentare (aparatură, arbitri suplimentari, etc), introducerea VAR se poate face doar după parcurgerea următoarelor etape: inițierea procedurii (documentație, persoanele care să se ocupe de managementul proiectului). documentarea *departament special pentru VAR, specializarea de către UEFA), instruirea arbitrilor (teoretică și practică), cerințe tehnologice (minumum opt camere care să transmită meciul pentru ca unghiurile de pe reluări să fie cât mai concludente), adaptarea stadioanelor. (HotNews)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.