Sport

Canotajul ține steagul

Ziarul de Vrancea
16 dec 2019 976 vizualizări

Sportul cu vâsle și rame este cel care poate salva onoarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo *Elisabeta Lipă speră la câteva medalii în Japonia

Președintele Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat pentru AGERPRES că 2019 a fost un an bun pentru canotorii români, care dă speranțe pentru cucerirea unor medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, acesta fiind obiectivul principal pentru 2020. „Anul 2019, din punctul de vedere al federației, este un an în care noi ne-am atins obiectivele propuse și asta este un lucru extraordinar. E un an bun, care ne dă speranțe pentru Jocurile Olimpice, pentru că de fapt ăsta este obiectivul nostru major, să cucerim medalii la Jocurile Olimpice”, a declarat Lipă.

Întrebată care sunt cele mai mari realizări ale canotajului în 2019, Lipă a amintit și de performanțele obținute la juniori, precizând că este o generație care poate obține medalii la viitoarele ediții ale JO: „Întotdeauna ne raportăm la echipe de seniori, pentru că așa este și normal, dar nu trebuie să uităm de viitor și aici mă refer la juniorii noștri. Avem o generație bună care promite, sper să fie sănătoși și să îi vedem în loturile olimpice, cu perspectivă de medalii la viitoarele ediții ale Jocurilor Olimpice”.

Lipă este mulțumită de faptul că șapte bărci au reușit calificarea la JO de la Tokyo în urma prestației de la Campionatele Mondiale de la Linz. „Probleme sunt tot timpul, pentru că nu putem spune că avem tot ce ne trebuie pentru marea performanță, dar încercăm să le rezolvăm din mers atât cât se poate. Ar fi foarte frumos să putem spune că avem tot ce ne trebuie. Dar eu zic că una peste alta anul acesta am avut cam tot ce ne-a trebuit, ca drept dovadă am calificat șapte echipaje la Jocurile Olimpice. Sportivii noștri au plecat începând cu 1 decembrie în Italia la pregătire, iar o parte au structurat programul pentru a intra în lupta calificărilor anul viitor în mai, iar ceilalți își continuă pregătirea conform graficului pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a afirmat președinta FRC, care s-a referit și la obiectivele canotajului românesc pentru viitorul an olimpic. „Noi am lăsat intenționat bărcile de 8 plus 1 ultimele pentru a intra în calificări anul viitor. Ne vom prezenta la startul calificărilor cu cel mai bun 8 feminin și 8 masculin, care vor intra în lupta pentru medalii la Jocurile Olimpice. Așa am structurat obiectivul, să calificăm întâi bărcile mici și în următorul an să rămână bărcile de 8 plus 1. Ca obiectiv la Jocurile Olimpice avem să calificăm 9 bărci și ne-am propus două medalii și trei locuri 4-6. Încercăm însă că locurile 4-6 să le transformăm în medalii”, a subliniat Lipă. Referitor la cei mai bun sportiv în 2019, Lipă spune că nu poate nominaliza unul pentru că România nu a avut în acest an un campion mondial, dar la gala canotajului românesc au fost desemnate cele două sportive din barcă de două vâsle, Simona Radiș și Ancuța Bodnar. În urma rezultatelor obținute la Campionatele Mondiale de canotaj de la Linz, România a reușit să califice șapte echipaje la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020: dublu feminin vâsle categorie ușoară, dublu rame masculin, dublu rame feminin, dublu vâsle feminin, dublu vâsle masculin, patru rame feminin, patru rame masculin. Federația Română de Canotaj își propune și calificarea bărcilor de 8Â1 masculin și feminin în competițiile de anul viitor.


România a cucerit la Mondialele de la finalul lunii august două medalii de argint, la dublu vâsle feminin (Ancuța Bodnar și Simona Radiș) și patru rame masculin (Mihaiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari). În iunie, la Europenele de seniori de la Lucerna (Elveția), România a cucerit șase medalii, una de aur, patru de argint și una de bronz. Singura medalie de aur a fost câștigată de echipajul feminin de opt plus unu (Cristina Popescu, Amalia Bereș, Mădălina Cașu, Roxana Parascanu, Beatrice Parfenie, Iuliana Popa, Maria-Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Daniela Druncea), care și-a apărat astfel titlul continental. O medalie de argint au cucerit la dublu rame masculin vicecampionii mondiali Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc. Argint au obținut și Adriana Ailincăi și Maria Tivodariu, la dublu rame feminin. În finala probei feminine de 4 rame, Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Mădălina Bereș și Denisa Tîlvescu s-a clasat pe locul II. O altă medalie de argint a fost câștigată de echipajul feminin de dublu vâsle, format din AncuțaBondar și Simona Radiș. La dublu vâsle masculin, vicecampionii europeni de anul trecut, Marian Enache și Ionuț Prundeanu s-au clasat pe locul III. În septembrie, România a dominat Campionatele Europene de canotaj Under 23, cu nouă medalii de aur, una de argint și două de bronz, la Ioannina (Grecia). România nu a obținut nicio medalie, în mai, la Campionatele Europene de canotaj pentru juniori de la Essen (Germania), cel mai bun rezultat fiind locul 5, obținut de echipajul feminin de opt plus unu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.