Sport

Astăzi despre: vrânceanca Gina Gogean - gimnasta de talie mondială, cea mai bună din lume la sărituri

Ziarul de Vrancea
9 sep 2023 14488 vizualizări

Gina Gogean (n. 9 septembrie 1977, Câmpuri) este o gimnastă română de talie mondială, retrasă actualmente din activitatea competițională, laureată cu medalii de argint și de bronz la Jocurile Olimpice da la Barcelona 1992 și Atlanta 1996.

 

Când intri în curtea Colegiului Național Sportiv ”Cetate” Deva, te ia cu fiori. Știi că aceea e școala care a adus cele mai multe medalii sportului românesc. Este leagănul gimnasticii, locul unde sudoarea, sângele și regimul cazon s-au tranformat în glorie. Parcurgem toată curtea pentru a ajunge la sala de gimnastică și a o întâlni pe Gina Gogean, sportiva de aur din anii 90 și antrenoarea de acum.30 de medalii olimpice, mondiale și europene a adunat Gina, iar momentul Lausanne 1997, când a devenit triplă campioană mondială, la sol, bârnă și cu echipa, rămâne memorabil.”Toate au o semnificație, de la prima medalie până în 1997 când am avut momentul meu de glorie, cu trei titluri mondiale, bârnă, sol și în competiția pe echipe”, ne mărturisește Gina.

Cu un an înainte, în 96, la Atlanta a fost aproape de aurul olimpic. Și totuși, a obținut doar argint la individual compus, bronz la sărituri, bârnă și cu echipa. Lipsa unui aur olimpic poate fi un regret mare. ”Să spun așa, și da și nu. Da, pentru că la Atlanta eram matură în gimnastică, dar într-o astfel de competiție majoră diferențele sunt foarte mici”, spune vicecampioana olimpică de la individual compus, ediția 1996.

Gina Gogean a fost un excelent om de echipă: a ajutat România să câștige trei titluri mondiale consecutive, în 1994, ’95 și ’97, a fost campioană europeană și vicecampioană mondială, la individual compus, s-a dovedit cea mai bună din lume la sărituri, de două ori, bârnă, o dată și de trei ori, la sol, unde s-a simțit cel mai bine.

După ce nu a mai concurat, Gina a pornit pe calea arbitrajului și a antrenoratului. Acum pregătește tinerele campioane de la CNS Cetate Deva și antrenoare implicată în programul ”Țară, țară, vrem campioane”.

Pentru întrega sa activitate, din 2013, Gina Gogean face parte din Hall of Fame al gimnasticii.

Sursa eualegromania.ro/

La mulți ani,

Gina Gogean!.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.