Sport

Astăzi despre „păpuşa blondă” a gimnasticii mondiale: Ecaterina Szabó

Ziarul de Vrancea
21 ian 2020 1366 vizualizări

Ecaterina Szabó (în maghiară Szabó Katalin, n. 22 ianuarie 1968, Zagon, județul Covasna) este o antrenoare și o gimnastă română de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea competițională, multiplu medaliată la Jocurile Olimpice de vară din 1984 (Los Angeles, SUA).

 

Kati, așa cum era numită de colege, i-a avut ca primi antrenori pe Marta și Béla Károlyi[3] iar ulterior pe Adrian Goreac, Adrian Stan și Maria Cosma, la Centrul Național de la Deva.

Deși cea mai notabilă este medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de vară din 1984 (Los Angeles, SUA), după un duel memorabil cu Mary Lou Retton din SUA, Kati a câștigat medaliile de aur în toate finalele în care s-a calificat, sărituri, sol și bârnă, la egalitate cu colega sa de echipă Simona Păucă.

În ciuda dezamăgirii personale produsă de pierderea titlului olimpic la individual compus, Kati revine acasă ca o eroină și este aleasă sportiva anului 1987. Continuă să practice gimnastica, în ciuda altor dezamăgiri: reușește să se claseze doar pe locul 5 la individual compus la Campionatele Mondiale din 1985.

Munca sa este încununată de success în 1987. Kati a condus echipa României la cucerirea celui de al 2-lea titlu mondial pe echipe la Campionatele Mondiale de Gimnastică din 1987 (Rotterdam, Olanda), învingând reprezentativa Uniunii Sovietice pentru a doua oară în istoria acestei competiții.

După participarea la Campionatele Mondiale din 1987, Kati se retrage din activitatea competițională și se înscrie la Facultatea de Educație Fizică și Sport din București. După terminarea studiilor lucrează ca antrenor la Deva contribuind la pregătirea unor viitoare gimnaste de success: Nadia Hațegan, Andreea Cacovean și campioana mondială la individual compus din 1999, Maria Olaru.

În iunie 1991, Kati se căsătorește cu Cristian Tamas, fost membru al echipei de caiac a României și împreună au doi băieți: Lorenzo și Zeno. În 1992 părăsesc România și se stabilesc în Chamalières (Franța),[4][5] unde Kati este antrenoare la un mic club din localitate.

În 2000 este inclusă în International Gymnastics Hall of Fame.

Ecaterina Szabó, în 2017

Palmares

An     Competiție     Echipe     I C     Săr     P I     Bâr     Sol

1980     Campionatele Europene de Juniori         1     1     4     1     1

1981     Campionatele Internaționale ale Romaniei             3             

1982     Campionatele Balcanice     1     2             2     

1982     Campionatele Internaționale ale României         1         1         1

1982     Campionatele Europene de Junioare         1     1     2     4     1

1983     Campionatele Europene         3     2     1         1

1983     Campionatele Internaționale ale României         1         1     1     1

1983     Campionatele Naționale         2                 

1983     Campionatele Mondiale (Budapesta, Ungaria)     2     3     2     2         1

1984     Campionatele Balcanice     1     1     2     1         

1984     Campionatele Europene         2                 

1984     Jocurile Olimpice (Los Angeles, SUA)     1     2     1         1     1

1985     Campionatele Balcanice     1     1     2     1     1     1

1985     Campionatele Europene         5     2         6     6

1985     Campionatele Internaționale ale României         1                 

1985     Campionatele Naționale         1         1         1

1985     Jocurile Universitare     2     2     1     2     1     2

1985     Campionatele Mondiale (Montreal, Canada)     2     5         6     2     4

1986     Campionatele Balcanice     1     3         1         1

1986     Campionatele Naționale         1     1             1

1986     Cupa Mondială (Beijing, China)         4     3     5     4     

1987     Jocurile Universitare     2     5     2         2     

1987     Campionatele Mondiale (Rotterdam, Olanda)     1     14             3     

Legendă: Echipe = Echipe, I C = individual compus, Săr = sărituri, P I = paralele inegale, Bâr = bârnă, Sol = sol

Note


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.