Sport

Aproape imposibila misiune

Ziarul de Vrancea
7 feb 2019 562 vizualizări

Sâmbătă și duminică, la Ostrava, echipa feminină de tenis a României înfruntă Cehia în sferturile de finală ale FedCup *

Echipa feminină de tenis a României va înfrunta sâmbătă și duminică la Ostrava reprezentativa Cehiei, meci care este, fără nicio tăgadă, derbiul primului tur al primei grupe Mondiale din Fed Cup. Chiar și în absența numărului doi mondial, Petra Kvitova, sunt deja două jucătoare de Top 5 pe teren, Simona Halep și Karolina Pliskova. În plus, Cehia mai prezintă la start și cea mai bună pereche din lume, Barbora Krejicikova / Katerina Siniakova. E bine de știut că, în celelalte trei partide din sferturile grupei de elită, va mai fi prezentă o singură sportivă de Top 10, Arîna Sabalenka, în partida Germania-Belarus, echipa oaspete fiind privată de aportul jucătoarei Angelique Kerber.

Cehia – România de la Ostrava este rejucarea ultimului meci disputat de România în Grupa Mondială Fed Cup. În februarie 2016, în Sala Polivalentă din Cluj, Cehia învingea România, 3-2, revenind de la 1-2. Din echipele de atunci, România mai mizează pe Simona Halep și pe Monica Niculescu, în timp ce în echipa Cehiei se află în continuare Karolina Pliskova (cea care aducea echipei sale două puncte la simplu, apoi contribuia și la victoria decisivă, de la dublu).

România contează pe cele mai bune jucătoare, conform clasamentului mondial : Simona Halep (3 WTA), Mihaela Buzărnescu (27 WTA), Irina Begu / Monica Niculescu - învingătoare la dublu în turneul de la Hua Hin) și Ana Bogdan (105 WTA). Dacă la dublu, victoria cuplului Begu / Niculescu din Thailanda dă speranțe echipei lui Florin Segărceanu, la simplu lucrurile sunt ușor complicate, chiar dacă Cehia nu are, la prima vedere, o a doua rachetă la nivelul fetelor din echipa României. Simona Halep nu a mai câștigat în fața unei sportive din Top 35 din august 2018, de la Cincinnati, iar Mihaela Buzărnescu a pierdut ultimele șapte partide de simplu disputate și nu a mai evoluat în această probă pentru România din 2012. În plus, matematica arată că șansele de a contra partida de dublu în deciderea rezultatului sunt 20% fiindcă dublu se joacă în final, după cele patru partide de simplu. Cehia nu o are la start pe finalista de la Australian Open, Petra Kvitova, în schimb mizează pe Karolina Pliskova (5 WTA), Marketa Vondrousova (72 WTA la simplu), Katerina Siniakova și Barbora Krejcikova, cele mai bune două jucătoare de dublu ale lumii.

Declarație patriotică a Simonei

Echipa de Fed Cup a României a câștigat ultimele două partide în Fed Cup când Simona Halep a făcut parte din echipă. În 2016 însă, deși constănțeanca s-a aflat la start în ambele partide, tricolorele au fost învinse de Cehia și de Germania. România înfruntă o națională puternică în primul tur Fed Cup, echivalentul unui sfert de finală în competiția pe națiuni a tenisului feminin. Echipa de Fed Cup a Cehiei a câștigat 20 de dueluri din ultimele 22 disputate în Fed Cup, începând cu 2011, bilanțul deținătoarei trofeului fiind unul perfect în meciurile pe teren propriu disputate la Ostrava. Cehia a ales să dispute toate finalele Fed Cup la Praga, primul meci pe teren propriu fiind, de regulă, jucat la Ostrava (fie sfertul de finală, fie semifinala).  “Este a doua oară la rând când întâlnim Cehia în Grupa Mondială și o să fie foarte, foarte greu. Ele au atât de multă experiență și este întotdeauna dificil să dai piept cu campioanele, dar noi avem o echipă puternică. Este frumos să fiu într-o echipă, nu jucăm de multe ori într-o echipă. Avem o foarte frumoasă atmosferă și mă bucur foarte mult de fiecare dată când joc pentru România. Voi juca întotdeauna cu toată inima pentru țara mea”, a declarat Simona Halep, pe site-ul oficial al Fed Cup.

Cehia, deținătoarea trofeului, a triumfat de șase ori în FedCup în ultimii opt ani, câștigând 13 din ultimele 14 întâlniri, de zece ori la rând pe teren propriu, unde este neînvinsă din 2009. Învingătoarea partidei de la Ostrava se va confrunta în semifinale cu cea a partidei Belgia – Franța. Învinsa va juca o partidă de menținere cu una dintre celelalte echipe învinse în sferturi, sau dintre câștigătoarele partidelor din grupa a doua mondială, conform rankingului competiției. Celelalte sferturi de finală în grupa I mondială sunt Germania – Belarus și SUA – Australia. În grupa a II-a Mondială se dispută întâlnirile: Elveția – Italia, Slovacia – Letonia, Spania – Japonia și Canada – Olanda. Partidele de la Ostrava pot fi urmărite în direct pe canalele Telekom și Digi. Tragerea la sorți are loc astăzi.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.