Sport

Acuzații grave pentru Nicu Vlad

Ziarul de Vrancea
23 iun 2021 699 vizualizări

Președintele Federației Române de Haltere a fost acuzat de către Agenția Internațională de Testare pentru complicitate și manipulare în privința dopajului

Nicu Vlad, președintele FR Haltere și vicepreședinte al Federației Internaționale de Haltere (IWF) și ungurul Tamas Ajan, fostul șef al (IWF), au fost acuzați de „complicitate și manipulare” în ceea ce privește infracțiuni de dopaj, după o anchetă a Agenției Internaționale de Testare (ITA). Un al treilea oficial, șeful confederației europene, turcul Hasan Akkus, a fost acuzat doar de „manipulare”. TA, o organizație independentă care implementează programe antidoping pentru federațiile internaționale, a preluat programul de dopaj IWF înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Acuzațiile, detaliate într-un raport ITA declanșat de un documentar TV de denunțare, difuzat de postul ARD din Germania, anul trecut, se referă la aproape 150 de cazuri de dopaj „nerezolvate” în perioada 2009-2019.

„ITA a fost împiedicată de profunzimea și amploarea lipsei de acțiune din ultimii ani a IWF, care a dus la 29 de încălcări nesancționate ale codului antidoping, acestea fiind imposibil de urmărit din cauza statutului de limitare și/sau distrugere a probelor. Motivele pentru care aceste cazuri au fost neprocesate și/sau nesancționate au variat de la slaba supraveghere administrativă, păstrarea necorespunzătoare a evidenței, procesele organizaționale haotice sau erorile jurisdicționale - la un capăt al spectrului - la indiferență, neglijență absolută, complicitate sau - în cel mai rău caz - acoperiri flagrante și intenționate”, a adăugat organizația.

IWF, subliniind că a considerat problemele ca fiind „istorice”, a afirmat că este „pe deplin angajată” să pună în aplicare sancțiuni impuse foștilor sau actualilor oficiali de către ITA.”Sunt îngrozit de ceea ce se afirmă, că a fost o trădare completă a sportului halterelor și a halterofililor de către cei cărora le-a fost încredințată conducerea sportului. Pentru toți acei sportivi cărora le-a fost înșelată oportunitatea de a concura corect, aș dori să ofer scuze fără rezerve din partea IWF”, a declarat președintele federației, Dr. Michael Irani.

Agenția Mondială Antidoping, care a cooperat cu ITA în anchetă, a salutat publicarea raportului. România, Thailanda și Malaysia au fost excluse de la competiția de haltere la Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauza infracțiunilor repetate de dopaj.În 2017, Comitetul Olimpic Internațional (COI) a avertizat că halterele trebuie să își reformeze procedurile antidoping sau riscă să lipsească Jocurile de la Paris din 2024.Ajan a renunțat după 20 de ani la funcția de președinte al IWF, anul trecut, inițial pentru a permite efectuarea unei anchete de către Richard McLaren, care a dezvăluit acoperirea infracțiunilor de dopaj, alegerile trucate și dispariția a milioane de dolari. Ajan a negat orice comportament incorect.

În urma anchetei ITA, România nu va putea alinia niciun sportiv în probele de haltere de la JO de la Tokyo.. Totodată, președintele FR Haltere, Nicu Vlad, fost vicepreședinte al federației internaționale, nu va avea voie să fie oficial la competuția de la Tokyo.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.