Sport

Sprintul este rege, Jamaica are puterea

Ziarul de Vrancea
19 nov 2013 444 vizualizări
Usain Bolt şi Shelly-Ann Pryce au fost desemnaţi atleţii anului 2013

Aşa cum era de aşteptat, titlul de cel mai bun atlet al anului, decernat de către IAAF în cadrul "Galei atletismului mondial" a revenit pentru a cincea oară sprinterului jamaican Usain Bolt. Triplu campion mondial la Moscova, Bolt a fost din nou votat de publicul larg pentru a cinea oară, după 2008, 2009, 2010 şi 2011, cu o singură pauză, în 2010, cand onoarea a revenit alergătorului kenyan de 800 m, David Rudisha. În cariera sa, Usain este aproape neînvins de cinci ani, el caştigand probele de 100 m, 200 m şi ştafeta 4X100 m, la Jocurile Olimpice din 2008 şi 2012 şi la Campionatele Mondiale din 2009 şi 2013. Singura sincopă a fost înregistrată la Mondialele de la Daegu, 2011, cand a ratat proba de 100 m, din cauza unui start greşit. În acest sezon, Bolt a caştigat 10 din cele 11 curse în care a alergat, fiind neînvins pe 200 m, probă în care nu numai că vrea să bată recordul mondial, dar doreşte să coboare sub graniţa celor 19 secunde. În "finala" pentru acest premiu, jamaicanul i-a avut ca adversari pe alergătorul britanic Mohamed Farah şi pe săritorul ucrainean în înălţime Bohdan Bondarenko.
De origine somaleză, "Mo" Farah are motive să se simtă nedreptăţit. El a reuşit să caştige în acest an ambele probe de fond la Campionatele Mondiale. Farah este al doilea atlet din istoria atletismului (după etiopianul Kenenisa Bekele), care reuşeşte dubla 5000 m - 10.000 m, atat la Jocurile Olimpice, cat şi la Campionatele Mondiale. Un precedent similar (poate mai valoros) a fost dubla realizată la două Olimpiade consecutive (1972, 1976) de către legendarul atlet finlandez Lasse Viren. Pe timpurile acelea, nu se disputau campioane mondiale la atletism. Bohdan Bondarenko, totat necunoscut cu un an în urmă, a dominat autoritar sezonul la săritura în înălţime şi a fost singurul care, după mulţi ani, a trecut de graniţa de 2,40 m.
La feminin, premiul cel mare s-a dus tot spre Jamaica şi tot spre sprint. Shelly-Ann Fraser-Pryce a reuşit "marea triplă" (100, 200, ştafeta) la Mondiale pentru prima oară. Jamaicana a mai fost campioană mondială în 2009 la 100 m şi ştafetă, iar la Olimpiada de la Londra a caştigat probele individuale, ştafeta revenind echipei SUA. Ea a realizat în acest an timpi uimitori, 10,71 s la 100 m şi 22,13 s la 200 m, iar ştafeta din care făceau parte şi două debutante, a izbutit al doilea timp al tuturor timpurilor.Celelalte finaliste au fost Zuzana Hejnova (Cehia) - campioana mondială la 400 m garduri - şi Valerie Adams (Noua Zeelandă), imbatabilă din 2007 la greutate.
 Premiile au fost înmanate celor doi atleţi jamaicani de către prinţul Albert al II-lea de Monaco, preşedintele Fundaţiei Atletismului Mondial şi de către preşedintele IAAF Lamine Diack.
În cadrul aceleiaşi gale au fost acordate şi alte distincţii: premiul de excelenţă pentru întreaga activitate a fost atribuit Elenei Isinbaeva (Rusia) şi lui Dwight Phillips (SUA). "Ţarina" săriturii cu prăjina a cucerit, după patru ani de secetă, al treilea titlu mondial din carieră, iar Dwight Phillips, deşi n-a cucerit titlul suprem în acest an, are patru medalii de aur mondiale la săritura în lungime, în perioada 2003-2011 şi un titlu olimpic la Atena. Premiul pentru "Steaua în Ascensiune" a revenit alergătoarei americane de semifond, Mary Cain (17 ani), tot un american, Alberto Salazar a fost desemnat antrenorul anului, iar la secţiunea atleţilor veterani au fost desmnaţi Christa Bortington (Canada) şi Charles Allie (SUA). S-a acordat un premiul şi pentru jurnalişti, caştigător fiind italianul Gianni Merlo. În sfarşit, în acest an, au fost incluşi în "Hall of Fame" următorii sportivi: Harrison Dillard (SUA) - 100 m şi 110 m garduri; Marjorie Jackson (Australia) - sprint; Hannes Kolehmainen (Finlanda) - fond, campion olimpic în 1912 şi 1920 (!); Natalia Lisovskaia (URSS) - greutate; Svetlana Masterkova (Rusia) - 800 şi 1500 m; Noureddine Morceli (Algeria) - 1500 m; Parry O'Brien (SUA) - greutate; Marie-José Pérec (Franţa) - 200 şi 400 m; Viktor Saneev (URSS) - triplusalt; Iuri Sedîh (URSS) - ciocan; Daley Thompson (Marea Britanie) - decatlon şi Grete Waitz (Norvegia) - fond şi maraton.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.