Sport

Finală balcanică pentru Cupa Mondială

Ziarul de Vrancea
14 nov 2013 585 vizualizări
Primul meci al barajului fotbalistic romano-elen se dispută astăzi, de la ora 21:45 pe stadionul "Karaiskakis" din Pireu şi va fi transmis de canalul de ştiri Romania TV

15 ani s-au scurs de la ultima prezenţă a unei echipe tricolore la un turneu final de Cupa Mondială. În 1998, generaţia de aur, părăsea în optimi "Coupe du Monde" pe "Stade Gerland" din Brodeaux, la capătul unui meci plin de lehamite, decis în favoarea Croaţiei de un penalty despre care mulţi spun că n-a prea fost. 12 ani s-au scurs de la precedentul (şi unicul) baraj al Romaniei pentru Cupa Mondială, după un retur de groază contra Sloveniei la Bucureşti. Un arbitraj nefavorabil în turul pierdut la Ljubljana (1-2) şi un retur încheiat cu scorul de 1-1 la Bucureşti, în care tricolorii pot spune că n-au fost învinşi atat pe teren, ci... de teren. Pe un stadion mocirlos în ultimul hal, numai bun pentru ca o echipă modestă, condusă de un antrenor harşit în ale antijocului, să obţină calificarea în faţa unui tehnician de-abia descins  din iarbă. I-am numit, evident, pe Srecko Katanec şi Gică Hagi. Se mai poate reţine din noianul de amintiri că golul slovenilor a fost marcat de varful împins Rudonja, cu peste 30 de selecţii la naţională (dar... nici un gol marcat pană atunci) şi că Hagi, în dorinţa de victorie şi-a aruncat pe final toţi atacanţii în teren, rămanand, practic, fără linie de mijloc.
Poveştile fotbalului îşi au locul în istorie, dar istoria este un perpetuum mobile. Şi face ca astăzi, războinicii din Elada şi Ţara Romanească să se înfrunte într-o dublă de foc, mai întai pe vechea arenă "Karaiskakis" în fostul port al Atenei, Pireu, acum oraş de sine stătător şi apoi, în manşa decisivă pe arena noastră naţională.
Grecii reprezintă adversarii aşteptaţi la tragerea la sorţi de întreaga suflare romanească, doar cu excepţia selecţionerului Piţurcă, al cărui semnal subliminal a fost că era de preferat să cădem de pe un cal de rasă. Ceea ce nu exclude dorinţa de calificare a tricolorilor şi nici a selecţionerului. Deşi manşa decisivă se joacă în Romania, impresia generală este că acolo, la Marea Egee, se fac cărţile. Pentru că este vorba de un duel între două echipe reactive, de contraatac, care studiază jocul adversarului înainte de a încerca lovitura de graţie. O victorie romanească la Pireu, va fi greu de întors de către eleni, chiar mai greu decat au reuşit-o turcii. Pentru tricolori este mai rău, că o remiză albă este extrem de presantă vizavi de meciul retur. Grecii au un antecedent de acest gen, ultimul baraj de calificare la Mondiale, contra Ucrainei, cu 0-0 acasă şi 1-0 în deplasare.
De aceea, poate nu sunt deloc lipsite de sens zvonurile apărute în ultima vreme privind o abordare ofensivă a jocului de către Piţurcă, o idee care ar putea da peste cap planurile aheilor, care se aşteaptă ca romanii să... aştepte. Antrenorul portughez Fernando Santos, deşi adept al jocului eclatant practicat în Portugalia, a rezistat cu succes la naţionala Greciei tocmai pentru că s-a adaptat stilului tradiţional elen, instituit de Otto cel Mare (Rehhagel). Fireşte, vorbim de o ofensivă prudentă, bine acoperită pentru că don Fernando are buni jucători de creaţie la centrul terenului (Katsouranis) şi matadori cu fler, ca Salpingidis, Samaras şi mai tanărul Mitroglou.
"Jucătorii Greciei sunt extrem de puternici, unii foarte valoroşi, joacă la echipe mari din Europa, plus, din Grecia, Olympiakos este o echipă mare. De la mijloc în sus toţi sunt periculoşi, toţi sunt jucători care trebuie analizaţi foarte bine", spune Piţurcă înainte de meci, care mai precizează că are cateva posturi la care nu s-a decis încă. Şi îl credem, că responsabilitatea este majoră. Dacă Tătăruşanu şi-a revenit şi e sigur în poartă, dacă înlocuitorul lui Chiricheş este în mod cert Gardoş, dacă în faţă n-are cum să nu joace Marica, dacă cuplul de închizători Bourceanu - Lazăr şi fundaşii de bandă Măţel şi Raţ sunt "bătuţi în cuie, linia de mijloc din spatele lui Marica este o enigmă. Stancu este mult hulit pentru ultimele ratări, dar îşi face treaba, Maxim încă nu este integral pe placul selecţionerului, mai sunt Torje, Tănase şi Grozav, ca să nu mai vorbim de Cociş, pe care (intuim) că Piţurcă îl ţine pentru retur, în varianta unui rezultat bun în Grecia. De partea cealaltă, Santos nu are prea multe probleme. Accidentarea lui Samaras s-a dovedit o alarmă falsă, Karagounis poate fi introdus pe parcurs în caz de avarie, singura dilemă fiind al doilea stoper langă Sokratis Papasthatopoulos, între Manolas şi Siovas.
În mod cert, va fi un meci mai mult tensionat decat spectaculos, care poate fi foarte uşor decis de o realizare individuală de excepţie, sau de o eroare gravă. Să sperăm că prima va fi de partea noastră şi a doua de partea gazdelor. Hai Romania!


Formaţiile probabile

Grecia: Karnezis - Torosidis, Papasthatopoulos, Manolas, Holebas - Maniatis, Katsouranis, Tziolis, - Salpingidis, Samaras - Mitroglou. Selecţioner: Fernando Santos.
Romania: Tătăruşanu - Măţel, Gardoş, Goian, Raţ - Bourceanu, Lazăr - Torje, Stancu, Maxim - Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Arbitru: Pedro Proença (Portugalia).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.