Sport

Muzeul Etnografic de la Paltin, o zestre fără seamăn

Ziarul de Vrancea
1 nov 2013 977 vizualizări
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, în parteneriat cu Asociaţia Potpourri, a organizat joi un eveniment în cadrul căruia a fost prezentat Muzeul Etnografic de la Paltin

Cand vine vorba despre potenţialul cultural al Vrancei, nimeni nu-i poate contesta existenţa. Bogat în istorie şi valoare etnografică, judeţul păstrează aura unor timpuri demult apuse, prin cateva monumente şi locaţii emblematice, “bijuterii” ale vremurilor. În acest sens, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST), în parteneriat cu Asociaţia Potpourri, promovează valorile tradiţionale locale prin activităţi de educaţie non-formală. În cadrul acestui proiect, a fost prezentat joi Muzeul Etnografic de la Paltin, o adevărată “ladă de zestre” pentru generaţiile actuale.

Din dragoste pentru muzeu

Clădirea a fost concepută încă de la început cu destinaţia de muzeu, ca o reprezentare la dimensiuni mai mari a stilului specific vechilor case din Paltin. Edificiul se află poziţionat în centrul satului, iar inaugurarea sa a avut loc în 1972. În Muzeul Etnografic din Paltin se găsesc astăzi peste 450 de obiecte, unele dintre ele cu o vechime de cateva secole, iar în holul de la intrare există chiar o fotocopie a primei atestări documentare, un act de donaţie de la 8 iulie 1814. În prezentarea de la DJST, Drăguţa Miloiu – curator al muzeului – a descris fiecare încăpere a muzeului, creand atmosfera unor vremuri încărcate de istorie. Pe fundalul unor imagini cu muzeul şi cu obiectele de acolo, auditoriul a vizitat, cu mintea şi cu sufletul, fiecare colţ adancit în istorie. Pentru Drăguţa Miloiu, muzeul este casa sufletului ei. Adăposteşte acolo, pe langă amintiri, o infinitate de emoţii şi de poveşti mai valoroase decat orice piesă de muzeu. Nu puţini sunt sătenii care donează obiecte pentru instituţie, iar din dragoste pentru ei şi pentru vizitatori, Drăguţa şi-ar da şi sufletul pentru viitorul muzeului: “Cate nu aş face acolo…”. Şi atat cat îi stă în putinţă, chiar face: ea este cea care îngrijeşte obiectele muzeului şi care le mai repară pe cele fragilizate de timp. “Fiecare obiect are povestea lui, cineva l-a lucrat cu migală în nopţi mari de iarnă, la lumina opaiţului, sau în zile lungi, păzindu-şi animalele pe dealuri şi în ochiuri de poieni…”. Cu acest gand, vrancenii merg în continuare la muzeu. Ca să respire trecutul, să-l adulmece şi să-l păstreze apoi pentru posteritate. Pentru că Vrancea abundă în valori istorice cu ecou pană în zilele noastre… (Alina-Elena VASILIU)
CASETA
Cei dornici să viziteze Muzeul Etnografic de la Paltin sunt invitaţi de primarul localităţii, Tudorel Bîtcă, să o contacteze pe curatoarea muzeului, Drăguţa Miloiu, la numărul 0769 179 711, în fiecare zi, de luni pană vineri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.