Sport

Mutu a scăpat de o belea

Ziarul de Vrancea
18 oct 2013 712 vizualizări
Banii datoraţi grupării Chelsea trebuie plătiţi de cluburile italiene Juventus şi Livorno, care l-au transferat în stare de suspendare

Cluburile Juventus Torino şi Livorno au fost obligate de Camera pentru Rezolvarea Disputelor din cadul FIFA să plătească suma de 21 de milioane de euro grupării Chelsea, pentru că l-a folosit gratis pe Mutu, după ce acesta a fost dat afară de la echipa londoneză. Iniţial, această sumă ar fi trebuit să fie plătită de Mutu, acum la echipa franceză Ajaccio, dar Chelsea s-a îndreptat spre cele două grupări italiene după ce nu a obţinut banii de la roman, a precizat violanews.com, care citează Gazzetta dello Sport. Suma datorată englezilor este de 17,7  milioane de euro, la care se adaugă dobanda, rezultand peste 21 de milioane de euro. Juventus şi Livorno au termen 21 de zile să facă recurs la TAS.  Gazzetta dello Sport precizează că suma trebuie plătită "în solidar" de Juventus şi Livorno şi că penalizările sunt de 2.500 de euro pe zi. Sursa citată mai scrie că gruparea italiană îşi prevăzuse deja în buget această cheltuială. Totuşi, avocaţii torinezilor sunt optimişti că vor schimba decizia FIFA la TAS.
Agentul Ioan Becali a declarat, ieri, că Juventus Torino a greşit cand l-a transferat pe aAdrian Mutu în 12 ianuarie 2005 pentru că nu a aşteptat să îi expire suspendarea pentru dopaj: "Mutu a plătit pentru ce a făcut, a stat şapte luni pe tuşă, a plătit şi o amendă. Vina este a lui Juventus. în primă fază, ca să-l aibă, l-a trecut pe la Livorno, apoi a jucat un an şi jumătate la ei, ca să devină şi el campion. Juventus trebuia să aştepte să se termine suspendarea aceea de şapte luni pentru care Mutu era descalificat şi să discute după ce se termina suspendarea", a spus Ioan Becali, la postul Dolce Sport.  Impresarul susţine că în contractul lui Adrian Mutu cu Chelsea existau mai multe clauze conform cărora în momentul în care atacantul roman semnează cu alt club se obligă să achite despăgubiri, iar dacă nu le poate plăti atunci gruparea în cauză va plăti suma respectivă. "Eu am vorbit cu Mutu şi acum o săptămană, şi azi-noapte, avem legătură permanentă. Vina nu e a lui Mutu şi nu poate să plătească niciun milion ca să stingă acest conflict. El practic şi-a caştigat salariul, nimic mai mult", a spus Ioan Becali.

Cum a ajuns Mutu la Juventus

Chelsea l-a achiziţionat, în vara anului 2003, pe Mutu de la AC Parma contra sumei de 15,8 milioane de lire sterline şi a renunţat la serviciile acestuia în octombrie 2004, după ce jucătorul a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping. Mutu a fost suspendat şapte luni de Federaţia Engleză (FA). Clubul englez susţine că, prin comportamentul său, Adrian Mutu a provocat grupării o pierdere de 13 milioane de lire sterline. Jucătorul roman a ajuns în 2005, liber de contract, la Juventus, prin intermediul clubului Livorno. Juventus nu avea loc liber pentru un extracomunitar cum era Mutu atunci, astfel că atacantul roman a fost achiziţionat de Livorno şi apoi împrumutat la echipa torineză. Gazzetta dello Sport menţionează că Mutu a semnat un contract cu Juventus la 12 ianuarie 2005, cand încă era suspendat. El a putut să evolueze pentru Juventus din 18 mai 2005, cand a exprirat suspendarea.
Camera pentru Rezolvarea Disputelor (DRC) din cadrul FIFA a decis, la 7 mai 2008, că Mutu trebuie să plătească fostului său club Chelsea despăgubiri în valoare de 17.173.990 de euro, pentru încălcarea contractului. Internaţionalul roman a cerut TAS să anuleze hotărarea FIFA şi să stabilească faptul că nu trebuie plătită nicio compensaţie. Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anunţat, la 31 iulie 2009, că a respins memoriul formulat de Adrian Mutu la decizia Camerei pentru Rezolvarea Disputelor (DRC) din cadrul FIFA. În 14 septembrie 2009, Mutu a înaintat la Tribunalul Federal Elveţian, recursul la decizia TAS, dar acesta a fost de asemenea respins, în iunie 2010.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.