Sport

Ne batem cu Estonia? Nu, cu turcii!

Ziarul de Vrancea
14 oct 2013 472 vizualizări
Astăzi de la ora 21:00, pe Arena Naţională, echipa Romaniei întalneşte Estonia în ultimul meci susţinut în grupa D a preliminariilor europene pentru Cupa Mondială Brazilia 2014 * de la aceeaşi oră, se dispută la Istanbul partida Turcia - Olanda * dacă tricolorii caştigă şi turcii nu, ei ajung la barajul decisiv pentru calificare * partida Romania - Estonia se poate urmări pe Antena 1

Vorba unui promo: "aşa suntem noi, trebuie să tremurăm pană în ultima clipă pentru o calificare". Pană şi generaţia cea de aur a tremurat la Cardiff pentru păcatele comise într-un anumit meci la Kosice, condus de un anumit antrenor. Rare au fost ocaziile cand am jucat ultimul meci cu calificarea în buzunar: 1997, la Dublin cu Irlanda (meci care nici măcar nu s-a televizat), în 2007 la Bucureşti cu Bulgaria (6-1) şi cam atat. Iar istoria ne mai spune că, atunci cand stăm la mana altora, nu ne prea merge. Amintiţi-vă de comédia  aceea de meci din 1985, dintre Anglia şi Irlanda de Nord (0-0), sau de cum ne rugam noi de zeii finlandezilor să bată Cehia acum vreo zece ani...
N-a mers şi pace! Acum, depindem de Olanda, iar Olanda ştim că joacă serios. A jucat şi la Euro 2008, cand poate era avantajată să lase Romania să se califice în sferturi în dauna Italiei. Olanda joacă şi pentru onoare şi pentru palmares dar şi pentru o tragere bună la sorţi la turneul final, fiindcă postura ei de cap de serie este pusă în discuţie de Elveţia, Uruguay sau Columbia, în meciuri care se dispută după încheierea socotelilor din grupa D. N-a fost nicio umbră de îndoială în privinţa rezultatului Olanda - Ungaria. Ba chiar acel 8-1 administrat husarilor a fost o palmă amicală pe obrajii prăpăstioşilor noştri mioritici. Care continuă şi acum să speculeze: cică nu joacă van der Vaart, cică nu joacă van Persie, iar în locul lor vin fotbalişti din campionatul Turciei, Sneijder şi Kuyt. Care se tem taaare să nu fie înghesuiţi prin vestiarele Stambulului de coechipierii lor dacă se obrăznicesc la meciul cu naţionala musulmană. Să credem aşa ceva? Nici pomeneală: pericolul este cu totul altul. Din partea Olandei, suntem liniştiţi, numai că Turcia, o echipă care s-a dovedit mai bună decat a noastră (din momentul ce şi-a pus antrenor adevărat), poate bate pe bune "Portocala Mecanică", mai ales că are un public fanatic care cantă tot timpul şi s-ar putea să cante şi noaptea dinaintea meciului pe langă hotelul în care dorm fotbaliştii luni Van Gaal.
Deci ecuaţia este simplă: să nu bată turcii pe olandezi. Dar şi turcii au frisoanele lor. Dacă înving la o diferenţă minimă Olanda şi Romania bate Estonia la diferenţă de 5-0, s-a dus calificarea lor. Deci, ca să fie siguri, tricolorii trebuie să bată Estonia mai rău decat pe Andorra. Se observă că am scris mai mult despre duelul de la Istanbul decat despre partida tricolorilor cu Estonia. Pe undeva, este normal, fiindcă meciul de la malul Bosforului este mult mai important pentru noi. Dar cine o mai fi şi Estonia asta?
"O echipă imprevizibilă" (citat din clasicul Piţurcă), care a fost egalată de Olanda în ultimul moment, dar care a pierdut la Budapesta cu 1-5. O echipă care a făcut baraj la ultimele calificări, dar în acea fază, a luat-o modesta Irlanda cu fulgi cu tot. O echipă care are un jucător de clasă, Vassilijev, autor a unor goluri de generic şi cam atat. O echipă mai bună decat Andorra, dar care va marşa la fotbal, ceea ce ne convine.
Selecţionerul Victor Piţurcă anunţă schimbări pentru acest meci. Oricum, Chiricheş este suspendat şi va fi înlocuit cu febleţea selecţionerului, Valerică Găman. Îşi va relua locul pe flancul stang Răzvan Raţ şi Marica va reveni în avanposturi, chiar dacă debutantul Keşerü a dat gol în Andorra. Şi sunt posibile şi alte modificări în echipă.

Formaţiile probabile
Romania: Tătăruşanu - Măţel, Găman, Goian, Raţ - Bourceanu, Lazăr - Maxim, Stancu, Tănase - Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Estonia: Pareiko - Reintam, Klavan, Jaager, Teniste - Lindpere, Vassiljev - Dmitrijev, Zenjov, Luts - Ojamaa. Selecţioner: Jarmo Rüütli.
Arbitru: Marijo Strahonja (Croaţia).
La aceeaşi oră se dispută partidele Turcia - Olanda şi Ungaria - Andorra. Dacă se întamplă minunea să piardă şi  Romania şi Turcia, Ungaria poate ajunge la baraj

Clasamentul grupei D
1.Olanda    9    8    1    0     32-5    25
2.Turcia    9    5    1    3     16-7    16
3.Romania    9    5    1    3     17-12    16
4.Ungaria    9    4    2    3     19-20    14
5.Estonia    9    2    1    6     6-18    7
6.Andorra    9    0    0    9     0-28    0


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.