Sport

Ziua Mondială a Munţilor Carpaţi

Sorin Tudose
24 sep 2013 1733 vizualizări
Maine se celebrează în mai multe ţări Ziua Mondială a Munţilor Carpaţi, al doilea lanţ muntos din Europa, cu o lungime de circa 1.500 de kilometri.

Carpaţii se întind de-a lungul Austriei, Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei, Ucrainei, Romaniei şi Serbiei, iar cel mai înalt varf din lanţul carpatic din Romania este varful Moldoveanu, de 2.544 metri, situat în Munţii Făgăraş. Ţara noastră deţine 40% din lanţul carpatic. Se estimează că aproximativ două milioane de romani trăiesc, în prezent, în zona montană în aproximativ 745 de localităţi. Ziua Munţilor Carpaţi oferă prilejul ţărilor aflate în acest areal ca statele să colaboreze între ele pentru îndeplinirea diferitelor obiective. Unul dintre aceste scopuri constă în stabilirea reţelelor ecologice în Carpaţi şi reţelele calităţii managementului durabil al biodiversităţii. Un alt scop este acela de a controla, elimina şi preveni introducerea speciilor străine în ecosistemul din Carpaţi şi introducerea de organisme modificate genetic. Potrivit Wikipedia, denumirea de Carpaţi ar veni de le tribul dacic al Carpilor, trib ce trăia în zona Moldovei şi a cărui denumire înseamnă piatră. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.