Sport

E randul gorjenilor!

Ziarul de Vrancea
18 sep 2013 398 vizualizări
Astăzi, de la ora 20:00, pe Cluj Arena, are loc partida dintre Pandurii Targu Jiu şi Dnipropetrovsk, contand pentru grupa E a Ligii Europa, meci transmis în direct de ProTV

Într-o grupă în care favorită netă este Fiorentina, oficialii de la Pandurii declară că vor lupta pentru accederea în primăvara europeană. Aceasta ar însemna, practic, că se urmăreşte depăşirea celorlalte două colege de grupă, formaţia lusitană Paços de Ferreira şi echipa ucraineană Dnipro. Aceasta din urmă este prima adversară a gorjenilor în această seară, pe Cluj Arena. Este, însă, acest adversar uşor de depăşit?
Dnipro Dnipropetrovsk (cunoscută la noi mai mult sub denumirea rusească Dniepr Dniepropetrovk, la fel cum Şahtar este grafiată, tot pe ruseşte, Şahtior) este una dintre cele mai bune formaţii ucrainene la momentul actual şi, avand în vedere semnele de declin ale granzilor Dinamo şi Şahtar, ar putea deveni chiar o pretendentă la titlu. Dnipro (numele original al fluviului Nipru) a avut o perioadă de glorie prin anii '80, cand a caştigat două titluri unionale în 1983 şi 1988, în faţa marii rivale, Dinamo Kiev. Erau anii în care, în ciuda autorităţilor de la Moscova, naţionala URSS era formată aproape în exclusivitate din ucraineni. A ajuns de două ori şi în sferturile Cupei Campionilor Europeni, eliminată doar de Girondins Bordeaux (la lovituri de departajare, în 1985) şi de Benfica Lisabona (în 1990). Forma aceasta de graţie n-a durat mult, fiindcă vedetele principale (Litovcenko, Protasov, Taran, etc) au starnit pofta grangurilor cu epoleţi de la Dinamo Kiev. În vremea Ucrainei independente, Dnipro n-a mai ajuns la titlu, dar a fost o prezenţă constantă în Cupele Europene. Anul trecut, de pildă, a ieşit dintr-o grupă a Ligii Europa, cu PSV Eindhoven, Napoli şi AIK Solna, pierzand în 16-imi la FC Basel. Cat despre valoarea cluburilor ucrainene (chiar excluzand Şahtar şi Dinamo) este suficient să cerem părerea dinamoviştilor de pe Damboviţa, eliminaţi doi ani consecutiv de echipe din această ţară: Vorskla Poltava şi Metalist Harkîv (sau "pa russki", Harkov). În prezent, Dnipro ocupă locul III în campionatul intern, la trei puncte de liderul, Metallist.
Pandurii nu înfruntră "Niprul" lui Protasov şi Litovcenko, ci acela de astăzi. Iar cel de astăzi are în efectiv mulţi internaţionali ai Ucrainei, Fedeţki şi Konoplianka fiind cei mai cunoscuţi. Portarul ceh Lastuvka, internaţionalul croat Strinic, brazilienii Giuliano, Douglas şi Matheus completează un lot valoros, pregătit de cunoscutul tehnician spaniol, Juande Ramos, fost caştigător în două randuri a Cupei UEFA.
Pandurii se află într-o formă bună în campionat, iar eliminarea formaţiei Sporting Braga, ca şi victoria în faţa lui Dinamo după ce a fost condusă cu 0-1 pană aproape de final dă speranţe suporterilor gorjeni. Din păcate, antrenorul Cristi Pustai nu poate beneficia de atacantul Deivydas Matulevicius, care a suferit o întindere la meciul cu Dinamo. Cu toate eforturile depuse de staff-ul medical, lituanianul nu poate fi folosit în meciul de astăzi. În schimb, a fost refăcut fundaşul Christou care a avut o entorsă la genunchi.

Formaţiile probabile
Pandurii: Mingote - Unguruşan, Erico, Christou, Momcilovic - Anton, Breeveld - Buleică, Eric, Nicoară  - Adrovic. Antrenor: Cristian Pustai.
Dnipro: Boiko - Mandziuk, Ceberiaciko, Mazuch, Strinic - Matheus, Kankava, Politilo, Kobakhidze - Selezniov, Br. Gama. Antrenor: Juande Ramos.
Arbitru: Sascha Kever (Elveţia)
Celălalt meci al grupei E se dispută în Italia, între Fiorentina şi Paços Ferreira.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.