Sport

Fotbal pe alese, din Liga Campionilor

Ziarul de Vrancea
16 sep 2013 583 vizualizări
Începand de astăzi, 32 de echipe pornesc cu şanse mai mari sau mai mici în lupta pentru cel mai important trofeu european al cluburilor

Chiar din prima zi a grupelor sunt programate partide care pot fi, dacă nu adevărate finale, cel puţin semifinale în valoroasa competiţie. Amatorii de fotbal de la noi pot alege, în funcţie de reţeaua de cablu la care sunt arondaţi (mai jos avem şi programul transmisiilor directe) între Real Madrid, Manchester United şi deţinătoarea trofeului, toate evoluand cu adversari puternici: Real la Istanbul, cu Galata, în amintirea unei Supercupe care a pus Turcia pe jar, United pe teren propriu cu fosta finalistă Bayer Leverkusen, iar Bayern aşteaptă la München pe ŢSKA Moscova. Şi apropo de ŢSKA, echipele din spaţiul sovietic fac, prin tradiţie, meciuri mari pe terenurile favoritelor. Acest meci pare a merita să fie văzut fiindcă promite spectacol. Duelul de la Istanbul, între "blestematul nostru" Fatih Terim şi Carlo Ancelotti, se anunţă un meci tacticizat, amandoi tehnicienii fiind adepţi ai "şahului pe gazon". Manchester United întalneşte o echipă care încearcă să urce din nou pe poziţiile din deceniile trecute, cand Bayern Leverkusen juca finala Ligii cu Realul "galactic". Contrar tradiţiei, posturile de televiziune de la noi, au neglijat un eveniment important, debutul Şahtar-ului lui Mircea Lucescu în această ediţie. Aflată în criză în campionatul domestic, echipa "minerilor" joacă un meci greu în Ţara Bascilor, cu Real Sociedad. Maine, atenţia ne va fi îndreptată spre Gelsenkirchen, unde Steaua (aflată la concurenţă TV cu Barcelona şi Borussia Dortmund) speră cel puţin un punct din meciul cu puternica formaţie germană Schalke 04.

Sume uriaşe puse la bătaie

UEFA a anunţat că minimum primit de o echipă prezentă în grupe va fi 8,6 milioane de euro, în timp ce caştigătoarea competiţiei ar putea încasa în total 37,4 milioane de euro, fără a include în această sumă banii proveniţi din drepturile TV. Pe langă cele 8,6 milioane de euro de echipă, care recompensează prezenţa în grupe, UEFA va acorda un milion de euro pentru fiecare victorie şi cate 500.000 de euro pentru un rezultat de egalitate, înregistrate în această fază. Calificarea în optimile de finală va fi premiată cu 3,5 milioane de euro, prezenţa în sferturi cu 3,9 milioane de euro, iar accederea în semifinale cu 4,9 milioane de euro. Caştigătoarea, ce va fi stabilită la 24 mai, la Lisabona, va încasa încă 10,5 milioane de euro, iar finalista 6,5 milioane de euro. Premiul maxim, pentru echipa care se impune în toate partidele din grupă, ajunge la 37,4 milioane de euro.
La toate aceste premii sportive se vor adăuga cele din drepturile de televizare, care vor fi stabilite la finalul competiţiei. Anul trecut, echipa cu cele mai mari premii nu a fost caştigătoarea competiţiei, Bayern München (55,046 de milioane de euro) şi nici finalista, Borussia Dortmund (54,161 de milioane de euro), ci Juventus Torino, formaţie eliminată în sferturile de finală, care a încasat 65,3 milioane de euro. Această situaţie a fost posibilă datorită cotei de 44,815 de milioane de euro ce i-a revenit grupării italiene din drepturile TV, faţă de numai 19,146 milioane de euro în cazul clubului bavarez.

Meciurile de astăzi în Liga Campionilor

Grupa A: Manchester United - Bayer Leverkusen (DigiSport 2, DolceSport 2), Real Sociedad - Şahtar Doneţk
Grupa B: FC Copenhaga - Juventus Torino, Galatasaray Istanbul - Real Madrid (DigiSport 1, DolceSport 1)
Grupa C: Benfica Lisabona - Anderlecht Bruxelles, Olympiakos Pireu - Paris Saint Germain
Grupa D: Bayern München - ŢSKA Moscova (TVR 1, DigiSport 3), Viktoria Plzen - Manchester City
Meciurile de maine
Grupa E: Chelsea Londra - FC Basel, Schalke 04 - Steaua Bucureşti (DigiSport 1, Dolce Sport 1)
Grupa F: Olympique Marseille - Arsenal Londra, SSC Napoli - Borussia Dortmund (DigiSport 3)
Grupa G: Atletico Madrid - Zenit St.Petersburg, Austria Viena - FC Porto.
Grupa H: AC Milan - Celtic Glasgow, FC Barcelona - Ajax Amsterdam (DigiSport 2, Dolce Sport 2)..


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.