Sport

Aman, Aman, Piţurcă!

Ziarul de Vrancea
11 sep 2013 429 vizualizări
Turcia nu a mai bătut Romania în deplasare de 88 de ani * a făcut-o acum cu 2-0 (1-0) atunci cand aveam nevoie de cel puţin un egal * selecţionerul şi-a aşezat echipa pe poziţii defensive în prima repriză şi i-a lăsat pe elevii lui Fatih Terim să zburde * după pauză romanii au atacat mai mult, dar n-au trecut de baricadele otomane

Romania: Tătăruşanu - Măţel, Goian, Chiricheş, Raţ - Hoban, Pintilii - Torje ('46 - Popa), Stancu, Tănase ('78 - Bucur) - Marica ('46 - Maxim). Selecţioner: Victor Piţurcă
Turcia: Volkan - Gönül, Semih, Omer, Caner - Töre ('84 - Mevlüt), Selçuk, Topal, Turan - Bülüt ('90 - Ouloum), Yilmaz ('73 - Olçay). Selecţioner: Fatih Terim.
Arbitru: Svein Øddvar Moen (Norvegia)
Cartonaşe galbene: Raţ / Semih, Volkan, Turan
0-1, min. 22: centrare de pe partea stangă a lui Caner, Yilmaz se desprinde dintre fundaşii centrali şi înscrie cu capul pe langă Tătăruşanu.
0-2, min. 90^5: Mevlüt, de la 14 metri în dreapta portarului.
Venirea lui Fatih Terim pe banca tehnică a Turciei s-a simţit dureros pentru naţionala Romaniei, condusă la pauză de un adversar care s-a arătat superior tricolorilor  la toate capitolele. Nu pentru că romanii nu s-au trezit din succesul de vineri, ci pur şi simplu, pentru că otomanii nu i-au lăsat să joace. Au început şi turcii timoraţi sub presiunea clasamentului, înainte de a pune stăpanire pe joc, însă cand au făcut-o, apărarea romană a preluat acestă presiune. Astfel, în minutul 10, Chiricheş a pierdut o minge simplă, Yilmaz a scăpat spre poartă, dar a tras slab şi Tătăruşanu a reuşit să evite golul, la fel cum a făcut-o şi în min. 18, cand Raţ a fost depăşit de fundaşul Töre şi portarul tricolor a respins mingea centrată în faţa lui Bülüt. Între aceste situaţii de gol, tricolorii erau aproape să profite de o ieşire hazardată a lui Volkan, Tănase, reuşind un lob din întoarcere de mare efect, de la marginea careului, însă Gönül a scos de pe linia porţii mingea deviată din bară. Fază izolată, fiindcă situaţia în teren era în avantajul elevilor lui Terim, care au reuşit să înscrie prin Yilmaz. Încercările de posesie ale tricolorilor erau inutile, deoarece, conform ordinelor de pe bancă, Stancu, Tănase şi uneori Marica au evoluat neaşteptat de retraşi. Iar presingul ordonat de Terim a ucis orice tentative, şi acelea timide, de contraatac. O poziţie foarte bună de gol irosită de Stancu şi un şut puţin peste ţintă a lui Selçuk care a îngheţat tribunele a fost tot ceea ce s-a mai întamplat pană la pauză. 
Contrar uzanţelor proprii, Piţurcă a făcut două înlocuiri la pauză şi faţa jocului tricolorilor părea a se schimba. Stancu a reluat imprecis cu capul la o centrare a lui Măţel ('49), "Motanul" reuşind chiar să înscrie în min 57, cu capul, dar golul a fost anulat, corect, pentru ofsaid. Însă turcii, deşi au continuat cu presingul, deşi s-au apărat aglomerat în unele momente, abuzand şi de tragere de timp, n-au pregetat să valorifice situaţiile de contraatac: Tătăruşanu i-a suflat mingea lui Bülüt ('52), iar în min. 63, la un "cap" cu pămantul al lui Gönül, Bülüt s-a arătat din nou neinspirat. După bara lui Adi Popa ('69), dominarea romanilor a devenit cvasi-totală, turcii aglomerand careul propriu. Lucrurile s-au liniştit în final, turcii au păstrat aproape tot timpul balonul şi s-au arătat de cateva periculos în preajma lui Tătăruşanu. În primul minut adiţional s-a irosit şi ultima şansă de egalare, cand Goian a ratat cu capul, după o excelentă fază fixă gestionată de Maxim. Iar în ultimele secunde, turcii au încheiat conturile.
Turcia nu a mai caştigat la Bucureşti din 1925, iar în toată istoria întalnirilor bilaterale, a învins Romania de patru ori. A făcut-o acum a cincea oară, exact cand eram atat de aproape de fericire!

Depindem de Olanda
Celelalte rezultate înregistrate, ieri, în grupa D: Andorra - Olanda 0-2;  Ungaria - Estonia 5-1.
Au mai rămas de jucat partidele: Olanda - Ungaria, Andorra - Romania, Estonia - Turcia (11 octombrie), Romania - Estonia, Turcia - Olanda, Ungaria - Andorra (15 octombrie).
Romania mai are şanse de a se califica la baraj, însă acestea depind mult de adversari. Tricolorii sunt avantajaţi de program, meciurile rămase nu sunt greu de caştigat, însă pentru ca Romania să rămană pe primul loc, Ungaria şi Turcia nu trebuie să facă mai mult de patru puncte din două meciuri. Cu alte cuvinte, Olanda, care şi-a asigurat calificarea trebuie să obţină cel puţin remize cu celelalte două contracandidate. Nu trebuie neglijat nici golaverajul, pentru că este criteriu esenţial de departajare. Atenţie: contrar celor spuse de comentatorii TV, la întocmirea clasamentului grupei contează golaverajul general. Rezultatele cu ultima clasată se elimină numai la clasamentul locurilor doi din toate grupele, care decide echipa care nu va juca baraj.


Clasamentul grupei D
1.Olanda    8    7    1    0     24:4    22
2.Ungaria    8    4    2    2     18:12    14
3. Turcia    8    4    1    3     14:7    13
4.Romania    8    4    1    3     13:12    13
5.Estonia    8    2    1    5     6:16    7
6.Andorra    8    0    0    8     0-24    0



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.