Sport

Vin ienicerii lui Terim

Ziarul de Vrancea
9 sep 2013 490 vizualizări
Astăzi, de la ora 21:00, pe Arena Naţională, meciul care ne poate asigura viza pentru barajul de calificare la Cupa Mondială 2014: Romania - Turcia, transmis în direct de Antena 1

S-a vorbit şi s-a scris mult despre acest meci cu turcii, s-au făcut calcule pentru toate variantele, în lumina victoriei obţinute vineri seara împotriva Ungariei şi s-a ajuns la concluzia că victoria ne asigură, practic, intrarea în acele meciuri de play-off, bineînţeles dacă tricolorii nu se vor încurca cu Estonia şi Andorra. Totodată, se poate pune în evidenţă faptul că şi un rezultat de egalitate ne păstrează şansele de baraj, chiar dacă circumstanţele sunt un pic mai complicate. Victoria este de preferat, bineînţeles, prin liniştea care o conferă, dar se conchide că, dacă dorim să obţinem o poziţie de cap de serie la tragerea la sorţi a barajelor, ar trebui să luăm toate punctele rămase în joc în această grupă. Şi aici este o întreagă discuţie, pentru că rămane de văzut cat de mult ne avantajează această poziţie din moment ce Franţa (cel mai periculos posibil adversar) va rămane probabil în urna a doua. Dar mai există Portugalia, mai este şi acea Croaţie pe care tricolorii vechi şi noi n-au învins-o niciodată, şi tot aşa, calculele pot continua la infinit. Se poate privi şi mai adanc în perspectivă, gandindu-ne chiar la o calificare la festinul mondial din Brazilia, la a cărui tragere la sorţi contează toate punctuleţele acumulate.
Dar pană la visele braziliene mai e mult de tras şi revenim la turcii noştri de astăzi. Spre deosebire de tricolori, ienicerii sultanului Terim stau cu iataganele la caţiva centimetri de gat. Pentru ei, nu există drum de întors, nu există meci egal. Ori caştigă şi menţin oarece şanse, în caz contrar răman cu cafelele şi narghilelele în faţa televizoarelor. Pe de altă parte, Turcia, aşa cum stă în clasament, este un adversar mult mai puternic decat acea Ungarie care ne-a creat suficiente emoţii "avant la lettre" prin prisma unor individualităţi de marcă. Numai că un start dezastruos sub comanda anonimului Abdullah Avci i-a adus în această situaţie. Totuşi, se poate spună că "soluţia Terim" a venit cam tarziu prin capetele celor de la Federaţia din Istanbul. Chiar dacă (folosind o expresie lemnoasă în fotbal) un nou antrenor crează "şoc la echipă", după un singur meci, şi acela cu Andorra, Fatih Terim nu poate unge prea multe rotiţe de la gripatul angrenaj otoman.  Micile stratageme (s-a accidentat Gönül, s-a rupt Yilmaz, Turan, Bülüt, etc) nu pot ţine, fiindcă romanii ştiu bine etimologia cuvantului "cacealma". Este de reţinut că turcii se vor buluci la poarta lui Tătăruşanu şi dacă noi vom fi deştepţi ca în meciul cu Ungaria şi le vom stăvili avantul, timpul va fi aliatul nostru. Iar cum apărătorii turci nu sunt la nivelul celor din faţă, situaţii de gol pot apărea destul de des.
Selecţionerul Piţurcă nu a umblat prea mult la formula din meciul cu Ungaria: o schimbare forţată (Hoban în locul suspendatului Bourceanu) şi una cu iz dinamic-ofensiv (Tănase în locul lui Stancu), semn că şi selecţionerul doreşte victoria, ca şi toţi jucătorii, de altfel.
Încă două partide se mai dispută, astăzi, în grupa D europeană a preliminariilor: o joacă Andorra - Olanda şi o partidă care merită urmărită cu atenţie, Ungaria - Estonia, cu gazde dezumflate şi cu oaspeţi ambiţioşi, care pot scoate "husarii" din ecuaţie. (Nicolae GRECU)
PS: Merită, măcar la spartul targului, felicitări selecţionerul Victor Piţurcă şi oficialii FRF care au participat la negocierile pentru întocmirea programului grupei, pentru finalul liniştit de campanie pe care au reuşit să-l obţină.

Formaţiile probabile
Romania: Tătăruşanu - Măţel, Goian, Chiricheş, Raţ - Hoban, Pintilii - Torje, Maxim, Tănase - Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă
Turcia: Volkan - Gönül, Semih, Omer, Caner - Tore, Selçuk, Topal, Turan - Bülüt, Yilmaz. Selecţioner: Fatih Terim.
Arbitru: Svein Øddvar Moen (Norvegia)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.