Sport

E randul Asiei!

Ziarul de Vrancea
8 sep 2013 453 vizualizări
Comitetul Internaţional Olimpic a respectat principiul rotaţiei continentelor, acordand oraşului Tokyo organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 * capitala Japoniei este pentru a doua oară gazdă olimpică

Capitala Japoniei, Tokyo, va organiza Jocurile Olimpice de vară din 2020, fiind desemnată ca gazdă a competiţiei, sambătă, în urma alegerilor din cadrul reuniunii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), de la Buenos Aires. În cursă s-au mai aflat oraşul turc Istanbul, învins în finală, şi capitala Spaniei, Madrid, eliminată după primul tur, în urma unui vot de departajare cu metropola turcă. Tokyo a obţinut 60 de voturi la scrutinul final, în timp ce oraşul Istanbul a fost votat de 36 membri ai CIO. În 2012, Jocurile Olimpice de vară au avut loc la Londra, iar în 2016 vor avea loc la Rio de Janeiro. Odată cu alegerea oraşului Tokyo ca gazdă a ediţiei din 2020, s-a respectat o rotaţie a continentelor.
Bugetul de candidatură al oraşului Tokyo a fost de 55,5 milioane de euro. Pentru organizarea JO sunt prevăzute 2,59 miliarde de euro şi pentru infrastructuri 3,31 miliarde de euro. Japonezii au anunţat că vor avea 36 de situri sportive, 15 fiind deja funcţionale, 10 urmand să fie renovate, iar 11 urmand să fie construite. Potrivit primelor informaţii, organizatorii au propus ca perioada de desfăşurare a competiţiei să fie 24 iulie - 9 august 2020. Tokyo a mai organizat ediţia din 1964 a Jocurilor Olimpice de vară.
Flacăra olimpică revine la Tokyo după 56 de ani, pentru a patra oară JO în Japonia", au titrat jurnalele japoneze. Presa de duminică din Japonia era deja imprimată atunci cand, sambătă, la Buenos Aires (duminică dimineaţă la Tokyo), s-a făcut anunţul victoriei oraşului Tokyo. Însă site-urile jurnalelor, ale posturilor de televiziune şi ale altor mijloace mass-media au arătat entuziasmul japonezilor de după anunţul din Argentina. Agenţia de presă Kyodo a scris că Tokyo este primul oraş din Asia care organizează JO de vară pentru a doua oară, după ediţia din 1964. "După eşecul de la JO din 2016, de această dată s-au mobilizat nu doar capitala şi lumea sportului, ci şi mijloacele economice şi de stat. Această unitate a fost pozitivă", a precizat cotidianul popular Mainichi, care a publicat la scurt timp după anunţul rezultatului o ediţie specială de trei pagini, distribuită gratuit.  Nikkei precizează că această candidatură a oraşului Tokyo a arătat dorinţa Japoniei de a trece peste două decenii de dificultăţi economice şi de a-şi reveni după tsunami-ul devastator din martie 2011, aflat la originea catastrofei de la Fukushima.
În schimb, spaniolii nu şi-au ascuns decepţia după eliminarea Madridului din primul tur de scrutin. "La decepcion" apare în mai multe articole din mass-media, presa fiind consternată, la fel ca miile de entuziaşti care s-au strans sambătă seară în centrul Madridului, de eliminarea atat de rapidă a unui oraş care îşi încerca norocul pentru a treia oară consecutiv, după o primă tentativă pentru JO din 1972."Înfrangerea nu se poate explica decat prin pierderea influenţei internaţionale a Spaniei şi deteriorarea imaginii sale, afectată de şomaj, criză, corupţia politică, tensiunile teritoriale şi marea umbră a dopajului", scrie ziarul El Mundo.
În schimb, presa turcă oscileaază între decepţia eşecului şi mandria de a fi fost foarte aproape de obiectiv, la această a cincea candidatură a Istanbulului pentru organizarea Jocurilor Olimpice. Ziarul "Sabah" pune eşecul candidaturii turce pe seama calculelor europenilor, care ar fi ales să susţină o candidatură asiatică în 2020 pentru ca organizarea JO să revină Europei în 2024. "Obiceiul de a nu se acorda organizarea JO de două ori consecutiv aceluiaşi continent a făcut ca spaniolii să fie împotriva Turciei. Madrid, care a ratat finala, ştiind că în 2024 organizarea va reveni unui oraş din Europa, a susţinut Tokyo. Astfel, JO din 2020 vor avea loc în Asia. În 2024 va veni randul Europei, iar Madrid va putea candida din nou. Dacă Spania ar fi susţinut în finală Turcia, Istanbul ar fi obţinut organizarea şi speranţele spaniolilor pentru 2024 ar fi fost năruite", notează cotidianul Sabah.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.