Sport

Ei cu talia, noi cu tehnica

Ziarul de Vrancea
5 sep 2013 720 vizualizări
Astăzi de la ora 21:00, are loc meciul de fotbal dintre Romania şi Ungaria contand pentru preliminariile Cupei Mondiale Brazilia 2014 * partida poate fi urmărită pe Antena 1 şi GSP TV

Diseară, romanii se bat cu ungurii. Dar nu este vorba de Ardealul strămoşesc ori de ţinutul secuiesc, ci de un joc de fotbal pentru calificarea la o competiţie importanţă, ca şi cum Romania s-ar lupta cu alde Norvegia sau Elveţia. S-a nimerit să fie Ungaria.
Situaţia în grupă: Privind clasamentul, observăm că Ungaria se află înaintea noastră, cu două puncte şi un "plus cinci" la golaveraj. Iar golaverajul, în competiţiile organizate de FIFA (spre deosebire de cele sub egida UEFA), primează în faţa rezultatelor directe, în caz de egalitate de clasament. Totuşi, aceste rezultate directe ne spun ceva: că tricolorii au smuls un punct la Budapesta (chinuit, e drept!) şi au caştigat la Istanbul, acolo unde maghiarii n-au reuşit decat o remiză. Explicaţia o avem dacă privim ţintarul meciurilor, trecute şi viitoare. Noi am scăpat de Olanda aşa feşteliţi cu am fost, ungurii nu şi vor juca în ţara polderelor. Programul meciurilor viitoare ale Romaniei este ideal: acasă cu Ungaria, Turcia şi Estonia şi un voiaj de plăcere în Andorra. Este de prisos să spunem că această bătălie, în care este angrenată şi ţara Semilunei, se dă pentru locul II care conduce la un baraj. Olanda este de neatins în fruntea grupei, matematic calificată la Cupa Mondială.

Pericolul numărul 1 pentru poarta noastră: Balazs Dzsudzsak

Efectivele. Privim formaţia probabilă a maghiarilor: opt jucători din cei 11 joacă în campionatele străine. Nu în superechipe (poate cu excepţia lui Szalai de la Schalke), dar joacă. Campionatul autohton dă doar trei jucători: doi de la Diosgyör (Liptak şi Elek) şi unul de la Györ, Kadar. În echipa Romaniei sunt şase stranieri (inclusiv Chiricheş, abia transferat de la Steaua, patru jucători din campionatul intern (dintre care trei de la Steaua) şi unul fără echipă (Marica). Rezultă de aici că fotbalul maghiar dă mai multe valori în Europa, dar echipa Romaniei pare mai articulată şi mai omogenă şi are un plus substanţial de tehnicitatea.
Profilul fizic. Din punct de vedere fizic, avantajul maghiarilor, după cum s-a spus mult în ultima vreme este talia, ceea ce face sortit eşecului jocul cu mingi bubuite şi centrări înalte în careu. De asemenea, concentrarea maximă la fazele fixe este esenţială. Revenirea lui Goian la naţională este esenţială din acest punct de vedere.
Tabloul tactic. Selecţionerul Victor Piţurcă a caracterizat astfel jocul maghiarilor: "În faţă toţi sunt periculoşi. Dzsudzsak, Hajnal, Szalay, Koman sunt jucători cu calităţi fotbalistice deosebite şi dacă nu eşti atent, pot face diferenţa în orice moment. Ungaria îşi va face jocul ei. Echipa Ungariei nu e una care să preseze. De obicei joacă în poziţional, are nevoie de spaţii, pentru că are jucători de viteză", a spus Piţurcă. Prin urmare, jocul de posesie, combinat cu aglomerarea spaţiilor, şi depăşirea apărării maghiare prin combinaţii şi acţiuni individuale, vor fi coordonatele principale ale jocului cu maghiarii.

Factorul psihic. Am spus mai sus că programul rundelor finale ale grupei este net favorabil Romaniei. Nu trebuie uitat, însă, că acest avantaj se poate întoarce ca un bumerang. Presiunea maximă este pe ai noştri, dar şi peunguri, care vor veni montaţi să ia punct(e) de la Bucureşti.Să nu uităm, ei aşteaptă un festin fotbalistic mai de multă vreme decat noi.  Dacă oaspeţii deschid scorul, trebuie foarte mare putere de concentrare şi forţă pentru a depăşi acest handicap.
Partida Romania - Ungaria se dispută astăzi, pe Arena Naţională, de la ora 21:00 şi va fi transmisă de Antena 1 şi GSP TV.


Formaţiile probabile
Romania: Tătăruşanu - Măţel, Goian, Chiricheş, Raţ - Bourceanu, Pintilii - Torje, Maxim, Stancu - Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Ungaria: Bogdan - Vanczak, Korcsmar, Liptak, Kadar - Koman, Elek, Hajnal, Dzsudzsak - Szalai, Szabics. Selecţioner: Sandor Egervari.
Arbitru: Alberto Undiano (Spania).


Grupa D în cifre
Meciuri disputate: Olanda - Turcia 2-0; Andorra - Ungaria 0-5; Estonia - Romania 0-2; Turcia - Estonia 3-0; Romania - Andorra 4-0; Ungaria - Olanda 1-4; Estonia - Ungaria 0-1; Olanda - Andorra  3-0; Turcia - Romania 0-1; Romania - Olanda 1-4; Ungaria - Turcia 3-1; Andorra - Estonia 0-1;Olanda - Estonia 3-0; Ungaria - Romania 2-2; Andorra - Turcia 0-2; Turcia - Ungaria 1-1; Olanda - Romania 4-0; Estonia - Andorra 2-2.
Meciuri de disputat: Romania - Ungaria, Turcia - Andorra, Estonia - Olanda (6 septembrie); Ungaria - Estonia, Andorra - Olanda, Romania - Turcia (10 septembrie); Olanda - Ungaria, Estonia - Turcia, Andorra - Romania (11 octombrie), Romania - Estonia, Turcia - Olanda, Ungaria - Andorra (15 octombrie).
Clasamentul grupei
1.Olanda    6    6    0    0     20:2    18
2.Ungaria    6    3    2    1     13:8    11
3.Romania    6    3    1    2     10:10    10
4.Turcia    6    2    1    3     7:7    7
5.Estonia    6    2    0    4     3:9    6
6.Andorra    6    0    0    6     0-17    0


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.