Sport

Mai greu ca Everestul

Ziarul de Vrancea
30 iul 2013 420 vizualizări
Alpiniştii romani au cucerit varful Nanga Parbat din Himalaya, pe cea mai dificilă rută, fără servicii şi şerpaşi, în condiţiile în care pe celălalt versant au fost ucişi 11 alpinişti într-un atentat terorist

Alpinistul Marius Gane a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că escaladarea varfului Everest (8.848 de metri), cel mai înalt din lume, a fost mai uşoară decat cea de pe Nanga Parbat, din acelaşi lanţ muntos, Himalaya, care are 8.126 de metri. "Traseul pe Everest e mult mai comercial, acolo am avut şerpaşi, care ne-au cărat corturile şi oxigenul. Pe Everest ai de urcat doar 2.500 de metri, pe cand pe Nanga Parbat am avut de escaladat 4.500 de metri de la ultima tabără pană pe varf", a spus Gane. Alpinistul a afirmat că escaladarea varfului a durat şapte zile, în timp ce revenirea în tabăra de bază a mai necesitat încă trei zile. "Traseul a fost foarte lung, pentru că nu am urcat tot timpul pe o creastă, am avut şi multe treceri. Coborarea ne-a pus cele mai mari probleme, pentru că eram foarte obosiţi după şapte zile de urcare. Am folosit zilele bune pentru urcare, iar retragerea ne-a luat alte trei zile, pentru că am coborat pe ceaţă şi vant", a completat Gane.Un alt membru al expediţiei, Zsolt Török, a precizat că nu s-a gandit să renunţe la escaladarea varfului nici cand a aflat că pe celălalt versant a avut loc un atentat terorist. "Nu ne-am gandit să ne întoarcem nici cand a fost atentatul, care a avut loc pe celălalt versant. Ne-am gandit că autorităţile ne vor trimite gărzi pentru a ne proteja", a completat Török, care a menţionat că pe varf temperatura a fost -16 grade Celsius".
Managerul expediţiei, Eugen Popescu, a menţionat că performanţa realizată la 19 iulie este fără precedent pentru alpinismul romanesc. "A avut elemente care nu s-au mai întamplat. Din cei cinci membri ai expediţiei, patru au reuşit să ajungă pe varf. S-a urcat pe cea mai grea rută, fără servicii, fără şerpaşi, fără alte expediţii romaneşti reuşite pe faţa Rupal. Este cea mai mare diferenţă de nivel de la tabăra de bază pană la varf", a subliniat Popescu.
Delegaţia de alpinişti a fost primită, marţi, la sediul Ministerului Tineretului şi Sportului, de către ministrul Nicolae Bănicioiu, acesta declarand că expediţia a reprezentat un succes deoarece toţi alpiniştii au revenit în siguranţă în ţară. "Din ce ştiu eu, e aproape cel mai greu de atins varf. A fost o expediţie sută la sută romanească şi prima care a reuşit după alte două încercări. Oricum, e un succes că s-au întors în siguranţă. La un moment dat eram foarte îngrijoraţi pentru că a fost şi un atentat, iar zona este nesigură. E o bucurie că au realizat ce şi-au propus, deşi mulţi erau sceptici", a spus Bănicioiu.
La 19 iulie, echipa de alpinişti formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek, a reuşit în premieră naţională să escaladeze Varful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell. Cucerirea celui de-al nouălea «opt-miar» al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din Bucureşti spre Pakistan. Echipa romanească a fost şi singura care a rămas pe munte în ultima parte a traseului, ca urmare a tragediei din 23 iunie, în care 11 alpinişti străini au fost ucişi într-un atac terorist asupra taberei Diamir, situată pe celălalt versant al muntelui. Nanga Parbat, numit şi "Muntele destinului", este situat în partea vestică a lanţului Himalaya, în Pakistan. Versantul Rupal, pe care au urcat alpiniştii romani, este cea mai mare şi mai dificilă rută de escaladare a varfului Nanga Parbat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.