Sport

Iertaţi pe jumătate?

Ziarul de Vrancea
25 iul 2013 481 vizualizări
Stuart O'Grady şi Laurent Jalabert şi-au mărturisit păcatele de la Turul Franţei 1988: s-au dopat cu EPO

Ciclistul australian Stuart O'Grady şi francezul Laurent Jalabert au confirmat, ieri, că s-au dopat cu EPO înaintea Turului Franţei din 1998, după ce numele lor au apărut în raportul comisiei de anchetă a Senatului francez pentru lupta contra dopajului. O'Grady, care şi-a anunţat luni retragerea din activitate la 39 de ani, a recunoscut într-un interviu pentru publicaţia "The Advertiser" că a utilizat EPO în cariera sa. Australianul a caştigat o etapă şi a purtat tricoul galben pentru trei zile în Turul Franţei din 1998. Stuart O'Grady a declarat că s-a dopat singur, fără ştirea echipei sale de atunci, GAN. "Nicio altă persoană nu a fost implicată. Am trecut graniţa cu două sptămani înainte de începerea Turului Franţei şi mi-am cumpărat produsul de la farmacie. Am fost extrem de atent la cantităţile pe care le foloseam, deoarece auzisem cateva poveşti urate. După afacerea Festina m-am debarasat de tot ce aveam şi nu m-am mai dopat", a spus O'Grady. Rutierul australian a mărturisit că cel mai greu moment a fost cand le-a spus părinţilor săi: "Le-am cerut să mă asculte pentru a avea tabloul complet. Toată cariera mea am încercat să-i fac pe părinţii mei să se mandrească cu mine. Cicliştii sunt şi ei oameni şi fac greşeli. Am luat decizia de a mă dopa doar din prisma Turului Franţei. Este doar o parte din viaţa mea. Am văzut ciclişti arestaţi, care au mers la închisoare, şi asta m-a făcut să-mi fie frică".O'Grady a afirmat că nu a fost dopat cand a caştigat alte curse. "Am avut şansa de a caştiga o mulţime de lucruri. În următorii o mie de ani pot testa probele mele din Paris-Roubaix sau de cand am caştigat medaliile olimpice, nu vor găsi nimic. Vreau să închid acest capitol din viaţa mea şi să am un nou început. ştiu că vor fi consecinţe, dar nu vreau să stau în faţa oamenilor şi să spună despre mine că sunt un mincinos", a precizat O'Grady, de patru ori campion olimpic.
Fostul ciclist francez Laurent Jalabert a recunoscut şi el că s-a dopat cu EPO în 1998. "Numele său apare în această anchetă şi el îşi asumă responsabilitatea. El a recunoscut în faţa comisiei, este responsabil pentru faptele sale şi este gata să suporte consecinţele", se arată într-un comunicat al avocatului său. Laurent Jalabert, în varstă de 44 de ani, a fost victima unui grav accident de circulaţie în luna martie. El trebuia să fie unul dintre consultanţii ediţiei din acest an a Turului Franţei, dar s-a retras după ce numele său a fost implicat în scandalul de dopaj.
Printre cicliştii care apar pe lista celor dopaţi din raportul comisiei de anchetă a Senatului francez, se află şi primii doi clasaţi în Turul Franţei 1998, italianul Marco Pantani şi germanul Jan Ullrich. Membrii Comisiei de anchetă a Senatului francez în privinţa dopajului au avut acces la informaţii privind analizele cicliştilor care au participat la ediţiile Turului Franţei din 1998 şi 1999.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.