Sport

ST: Ciclism sau alergare de cursă lungă?Un kenyan a caştigat Turul Franţei

Ziarul de Vrancea
22 iul 2013 822 vizualizări
învingătorul uneia dintre cele mai rapide ediţii ale "Marii Bucle", britanicul Chris Froome, este originar din Nairobi şi a reprezentat Kenya la Jocurile Commonwealth

Rutierul britanic Chris Froome (Sky) a caştigat ediţia cu numărul 100 a Turului Franţei, duminică seară, pe Champs-Elysees, la Paris, unde s-a impus germanul Marcel Kittel (Argos) la sprint. Chris Froome, născut la 20 mai 1985, la Nairobi (Kenya), a purtat tricoul galben timp de 14 zile la Turul Franţei, unde participa pentru a treia oară, după ce în 2012 a fost al doilea, iar în 2008 a fost pe locul 81. El a preluat tricoul galben în etapa a opta şi a caştigat în total trei etape. Froome este al doilea britanic care caştigă Turul Franţei, după Bradley Wiggins anul trecut. Învingătorul etapei a 21-a, de duminică, Marcel Kittel, născut la 11 mai 1988, a reuşit să se impună pentru a patra oară într-o etapă la ediţia centenară a Turului Franţei. Kittel i-a devansat pe compatriotul său Andre Greipel şi pe britanicul Mark Cavendish. În clasamentul final, Froome i-a devansat pe columbianul Nairo Quintana (23 ans) şi pe spaniolul Joaquim "Purito" Rodriguez. Quintana a obţinut tricoul alb pentru cel mai bun tanăr şi tricoul alb cu buline roşii pentru cel mai bun căţărător.  Tricoul verde în clasamentul pe puncte i-a revenit slovacului Peter Sagan. Formaţia Saxo, din care face parte şi spaniolul Alberto Contador (locul IV la general), a caştigat clasamentul pe echipe. Pentru prima oară din 1998 rutierii spanioli nu au reuşit nicio victorie de etapă la Turul Franţei.
Caştigătorul din acest an al Turului Franţei, britanicul Chris Froome (Sky), a declarat, după victoria sa, că tricoul galben pe care l-a cucerit va rezista în timp, făcand aluzie la suspiciunile de dopaj: "Acesta este cel mai frumos eveniment din lume. Să caştig ediţia centenară a Turului Franţei este o onoare pentru mine. Acest tricou galben va rezista în timp. După istoria recentă a ciclismului şi dezvăluirile apărute, oricine ar fi purtat tricoul galben ar fi fost supus controalelor, dar şi criticilor. Eu m-am obişnuit cu această idee. Tot plutonul este împotriva dopajului. Vreau să dedic această victorie mamei mele. Fără încurajările ei, cu siguranţă acum eram doar în faţa televizorului. De asemenea, trebuie să mulţumesc echipei mele. A fost un Tur al Franţei excepţional, o luptă aprigă pană la sfarşit", a spus Froome.
Ediţia centenară a Turului Franţei, caştigată de Froome, este a cincea din istoria Marii Bucle, ca medie orară. În actuala ediţie a Turului Franţei, plutonul a avut o medie de 40,542 de kilometri la oră, în timp ce în 2012, atunci cand Sky a caştigat competiţia cu Bradley Wiggins, media a fost de 39,883 de kilometri la oră. Recordul de viteză într-un Tur al Franţei s-a înregistrat în 2005, atunci cand media a fost de 41,654 de kilometri la oră, ediţie caştigată de americanul Lance Armstrong, căruia ulterior i-au fost anulate toate cele şapte succese din Marea Buclă după ce s-a dovedit că s-a dopat.

Kenyenii l-au sărbătorit pe Froome

Presa kenyană l-a omagiat luni, pe britanicul Chris Froome, caştigătorul ediţiei centenare a Turului Franţei, dar regretă că sportivul a ales să arboreze pe podium steagul Marii Britanii şi nu pe cel al Kenyei, ţara în care s-a născut. "De ce l-am lăsat să plece? Acum toată gloria revine Marii Britanii. Cu toate acestea, felicitări Froome. Ne bucurăm pentru tine", a scris Allan Bukulu în Daily Nation. David Kinjah, în varstă de 43 de ani, primul antrenor al lui Froome în Kenya, a ieşit, duminică, pe străzile din Nairobi alături de alţi ciclişti pentru a celebra victoria britanicului. "Putem sărbători o victorie kenyană, deşi succesul este atribuit Marii Britanii", a declarat Kinjah.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.