Sport

Sorţii n-au fost prea aspri

Ziarul de Vrancea
19 iul 2013 585 vizualizări
Era clar de la bun început că, pentru echipele romaneşti, turul III preliminar al Cupelor Europene va aduce adversari mai răsăriţi decat primele două runde. Steaua, Petrolul, Pandurii şi Astra, vor avea mai mult de lucru decat în turul II (dacă, evident, îl vor trece), însă se poate considera că tragerea la sorţi care a avut loc, ieri, la Sion, nu a fost prea aspră pentru echipele romaneşti.

Steaua, singura reprezentantă a Romaniei în preliminariile Ligii Campionilor, va întalni pe 30/31 iulie - 6/7 august (prima manşă) în deplasare, formaţia georgiană Dinamo Tbilisi. Steaua are prima şansă de calificare în turul III preliminar (TP3), după victoria cu 3-0 obţinută la Bucureşti, în faţa macedonenilor de la Vardar Skopje. La fel, gruzinii, au învins la Tbilisi echipa EB Streymur din Insulele Feroe cu 6-1 şi nu se pune problema calificării.
Petrolul (3-0, în prima manşă cu Vikingur Gøta) va juca pe 1/8 martie în Liga Europa, TP 3, cu formaţia olandeză Vitesse Arnhem, calificată direct în această fază, primul meci la Ploieşti. Pandurii Targu Jiu, care are mari şanse de calificare după 0-0 la Tallinn, cu Levadia, va juca (primul meci în deplasare) cu formaţia Hapoel Tel-Aviv (Israel).Formaţia din Ţara Sfantă a învins, în deplasare, cu 4-1, formaţia bulgară Beroe Stara Zagora şi poate fi considerată ca şi calificată în TP3.
Mai complicată este situaţia cu Astra Giurgiu, în primul rand pentru că remiza de pe Arena Naţională, 1-1 cu Omonia Nikosia, nu-i dă prima şansă pentru returul de pe Insula Afroditei, în al doilea rand, pentru că nici în prezumtiva tabără adversă lucrurile nu sunt clare. Astra (sau Omonia) va întalni (primul meci în deplasare), învingătoarea duelului IFK Göteborg - AS Trenicin (Slovacia), prima manşă disputată pe teren suedez încheindu-se 0-0.

Să facem cunoştinţă

Dinamo Tbilisi este actuala campioană a Georgiei, iar în vremurile ei de glorie a caştigat de două ori campionatul URSS. În total, Dinamo are 13 titluri şi zece cupe georgiene, iar în 1981 a caştigat şi Cupa Cupelor, după o finală cu echipa est-germană Carl Zeiss Jena, disputată la Düsseldorf şi caştigată de gruzini cu 2-1 (Civadze şi Daraselia au fost autorii golurilor). În ediţia trecută a Ligii Europa, Dinamo a ajuns pană în play-off, unde a cedat (1-1, 0-1) în faţa defunctei AEK Atena. În prezent, Dinamo este pregătită de cehul Dusan Uhrin junior, care a activat şi în Romania la FC Timişoara şi CFR Cluj, avand sub comandă şi caţiva actuali stelişti: Latovlevici, Nikolic, Bourceanu. De altfel, Uhrin a şi declarat că, în activitatea sa din Romania, n-a suferit nicio înfrangere din partea Stelei. În lotul campioanei Georgiei se află doi spanioli, Ustaritz Aldekoaotalora, fost la Athletic Bilbao şi Betis Sevilla, Xisco, care a evoluat pentru Recreativo Huelva, Tenerise, Valencia, Betis Sevilla şi Levante (a întalnit oficial pe Steaua cand juca la Betis), un internaţional macedonean, Darko Glisic (autorul... golului feroezilor din acel 6-1 de la Tbilisi), şi un slovac, Peter Grajciar. Dinamo Tbilisi a eliminat cu mulţi ani în urmă două echipe romaneşti: pe Victoria Bucureşti (0-0, 2-1 în 1987) şi pe Universitatea Craiova (2-1, 2-0 în 1994). EB Streymour este campioana Insulelor Feroe şi are în totalitate jucători autohtoni în lot.
Vitesse Arnhem s-a clasat pe locul IV în Eredivisie şi arată un reviriment după ce, între 2003 şi 2012 a lipsit din peisajul european. Pe plan naţional nu deţine niciun trofeu. În sezonul trecut, Vitesse a dat golgeterul campionatului olandez, ivorianul Wilfried Bony, care a jucat împotriva CFR Cluj cu Sparta Praga. Însă Wilfried  nu va veni la Ploieşti el fiind transferat la Swansea City. În echipa antrenată de Peter Bosz nu sunt nume prea sonore. Există în lot trei jucători georgieni (fundaşul internaţional Kashia, căpitan de echipă, mijlocaşul Kazaişvili şi atacantul Cianturia). Merită menţionat şi varful brazilian, Jonathan Reis, trecut şi pe la Eindhoven, iar dintre autohton, internaţionalul Theo Janssen, care a fost titluar la Ajax prin 2005. Vitesse a eliminat în 2002 din Cupa UEFA Rapid Bucureşti, după 1-1 la Arnhem şi 1-0 în Romania
Hapoel Tel Aviv a fost a treia clasată în campionatul israelian. Pe ansamblu are 13 titluri naţionale (ultimul, în 2010), 16 cupe (2012) şi 5 supercupe. În ediţia 2006/2007 a Cupei UEFA, Hapoel a fost în grupă cu Rapid, cu care a jucat un singur meci la Tel Aviv, scor 2-2. Tot cu Rapid s-a mai întalnit în grupele Ligii Europa în 2011-2012 , cu care a realizat scor favorabil (0-1 la Tel Aviv, 3-1 la Bucureşti!). În 2002, a înregistrat cea mai bună performanţă europeană din istorie, ajungand să joace sfert de finală cu AC Milan, după ce a eliminat pe Chelsea, Lokomotiv Moscova şi Parma. În ediţia precedentă a Europa League, s-a clasat a treia într-o grupă cu Atletico Madrid, Skoda Plzen şi Academica Coimbra. Echipa actuală este pregătită de Ran Ben Shimon. Cei mai mulţi jucători din lot sunt autohtoni, unii dintre ei cu cote ridicate: Vermouth, Toama, Abutbul, etc. Fundaşul sarb Branko Ilic, olandezul Colin şi brazilianul Sasha sunt singurii stranieri din lot. Beroe Stara Zagora a fost a şaptea în prima ligă bulgară, dar a caştigat Cupa.
IFK Göteborg are un trecut glorios, încununat cu Cupa UEFA în 1982 (sezon în care a eliminat şi pe Dinamo Bucureşti) şi 1987În schimb, a fost eliminată în 1989 de Steaua în semifinalele CCE (1-0, 1-5). Are la activ 18 campionate şi 6 cupe naţionale şi a jucat de două ori în semifinalele CCE (Liga Campionilor). Vremurile acelea sunt de mult trecute, pe fondul general al scăderii fotbalului de club suedez în era Bossman. La echipa în care director sportiv este fostul mare internaţional Håkan Mild iar antrenor, Mikael Sahre, există un lot format în mare parte din jucători nordici (cei mai mulţi, suedezi, dar şi norvegieni şi islandezi). Cel mai cunoscut nume este cel a mijlocaşului Pontus Farnerud.
O şansă mare de calificare are, însă, AS Trencin, după remiza albă de pe stadionul "Ullevi". Echipa din Trencin, promovată în premieră în liga slovacă de-abia acum doi ani, s-a clasat a treia în ultimul campionat, sub comanda antrenorului Lubomir Nosicky. Singurii stranieri din lot sunt brazilienii William şi Ramon, argentinianul Baez, nigerianul Adi, olandezul van Kessel (împrumutat de la Ajax) şi bosniacul Hajradinovic. Nu este o paine prea amară de mancat, dar condiţia este ca Astra să treacă de Omonia, la Nikosia


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.