Sport

La tăiat de buturugi mici

Ziarul de Vrancea
17 iul 2013 553 vizualizări
Petrolul Ploieşti - Vikingur Gøta (ora 20:00, DigiSport 1) şi Astra Giurgiu - Omonia Nikosia (ora 21:30, DigiSport 2) în prima manşă a turului II preliminar din Liga Europa

Vikingi de la capătul Europei
Nici nu îşi dorea altceva gruparea "găzarilor" pentru revenirea în circuitul european după 18 ani, decat un adversar modest. S-a nimerit să fie unul din Insulele Feroe şi chiar unul dintre cei mai slab cotaţi, la nivel feroic, experienţa internaţională a acestei echipe fiind extrem de redusă. În ultimele două ediţii de Europa League la care au participat, jucătorii de la Vikingur Gøta au fost eliminaţi la scoruri cumulate umilitoare: 0-7 cu Beşiktaş Istanbul şi 0-10 cu Gomel (Belarus). De-abia anul acesta, la a treia aventură europeană, au făcut safteaua şi au făcut-o bine, eliminand în primul tur preliminar o formaţie finlandeză, Inter Turku, ceea pentru o echipă de prin părţile acelea înseamnă ceva. După o remiză pe teren propriu (1-1), care pentru a cincea clasată din campionatul feroic înseamnă ceva, echipa pregătită de islandezul Sigfridur Clementsen a dat lovitura la Turku, caştigand printr-un penalty cu 1-0. Cum numele unor jucători  autohtoni ca Justinussen, Jacobsen (autorul poznei de la Turku) sau Bartalstovu nu spun nimic despre adversara Petrolului, să-i pomenim pe cei doi "stranieri" ai echipei din Leirvik (localitatea de reşedinţă a clubului, stadionul fiind la Nordragøta, ambele localităţi fiind pe insula Eysturoy): portarul ungur Geza Turi şi atacantul sarb Filip Djordjevic.
Cosmin Contra, antrenorul "găzarilor" îşi atenţionează jucătorii că o echipă care scoate reprezentanta Finlandei din competiţie poate crea surprize neplăcute dacă nu este tratată cu seriozitate. Mai ales că în lotul Petrolului sunt probleme: Bokila nu vrea să se mai întoarcă în ruptul capului la echipă, Alcenat este la Gold Cup cu naţionala haitiană, Marinescu este accidentat în continuare, iar lui Cristea şi Cristescu li s-au reziliat contractele. În schimb, vor reveni portarul Bornescu şi Yamissi, care au fost suspendaţi pe plan intern şi n-au jucat în Supercupă.. Petrolul ar putea începe meciul cu Bornescu - Achim, Geraldo, Manasse, Guilherme - Mustivar, Hoban - Boudjemaa, Teixeira, Grozav - Hamza
Singura echipă romană care s-a confruntat cu o echipă din Insulele Feroe a fost Universitatea Craiova care, în 1992, a eliminat echipa HB Torshavn cu un scor general de 7-0. Partida de pe stadionul "Ilie Oană" va fi condusă de Marios Panayi din Cipru.

O treabă ceva mai serioasă

Deşi cu mulţi ani în urmă se putea spune "ce mi-e Feroe, ce mi-e Cipru", lucrurile s-au schimbat, echipele din Insula Afroditei, ca şi naţionala, de altfel, fiind capabile de mari surprize. Astra Giurgiu joacă împotriva Omoniei Nikosia, echipă care s-a confruntat în cinci randuri cu cele romaneşti, în labirintul Cupelor Europene. Este drept, ai noştri s-au calificat întotdeauna, dar au existat şi emoţii şi cel mai mult s-au simţit în curtea dinamovistă. Ultima dată, în 2009, Omonia s-a confruntat cu FC Vaslui, moldovenii caştigand cu 2-0, 1-1.
Debutantă în Cupele Europene, Astra Giurgiu a trecut perfect primul parleaz, 2-0, 1-0 cu echipa slovenă NK Domzale, dar pană şi faimoşii caini din oraşul dunărean ştiu că Omonia este un adversar mai dificil. Problema "astralilor" este aceea de a-şi asigura un avantaj cat mai consistent pe Arena Naţională, întrucat în Cipru îi aşteaptă o atmosferă incendiară. Clasată pe locul V în campionatul trecut şi eliminată în semifinalele Cupei Ciprului, Omonia este pregătită de macedoneanul Tony Savevski şi are foarte mulţi jucători străini: portarii Moreira (Portugalia) şi Brooks (Anglia), fundaşii Alabi (Nigeria), José (Spania), Mbemba (RD Congo), Scaramozzino (Franţa), Andrade (Portugalia), mijlocaşii Aguiar, Nuno Assis, Margaça (Portugalia), Leandro (Ungaria), Soares (I.Capului Verde), atacanţii Gykiewicz (Polonia), Platini (I.Capului Verde) şi Taylor (SUA). Anul trecut, Omonia a atins turul III preliminar, fiind eliminată după două remize albe şi lovituri de departajare de

Steaua Roşie Belgrad.

În rest, antrenorul Astrei, Daniel Isăilă, spune că cele două adversare sunt de valoare apropiată şi că forma de moment va decide. În lotul Astrei nu sunt probleme, nu sunt accidentaţi sau suspendaţi iar vizele sunt în regulă, astfel că Isăilă poate trimite cel mai bun "11": Lung, Măţel, Ben Youssef, Mureşan, Morais - Yahaya, Seto - Tembo, Budescu, Bukari - Fatai.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.