Sport

S-a stins rivalul lui Zatopek

Ziarul de Vrancea
28 iun 2013 454 vizualizări
Alain Mimoun, legendă a atletismului francez, a încetat din viaţă, joi seară, la 92 de ani * el a marcat istoria atletismului datorită victoriei în proba de maraton de la Jocurile Olimpice de la Melbourne, din 1956, unde l-a dominat pe cehul Emil Zatopek.

Născut la 1 ianuarie 1921 la El Telagh, în Algéria, primul dintre cei şapte copii ai unui agricultor, Ali Mimoun Ould Kacha a descoperit atletismul în timpul serviciului militar, efectuat în armata franceză. În 1944, la Monte Cassino (Italia) a fost  rănit la piciorul stang, dar reuşeşte recuperarea datorită unui chirurg inspirat. În 1947, la 26 de ani, a caştigat primul din cele 29 de titluri naţionale. În continuare a rămas în istoria alergărilor lungi prin duelurile sale cu marele alergător ceh, Emil Zatopek, supranumit "omul-locomotivă". Cinci finale importante consecutive (10.000 m la JO de la Londra 1948, 5.000 şi 10.000 m la CE Bruxelles 1950 şi aceleaşi probe la JO Helsinki) au avut aceiaşi primi doi clasaţi: 1. Emil Zatopek; 2. Alain Mimoun. Legendarul Zatopek ajunsese să fie o obsesie pentru alergătorul franco-algerian, dar momentul de glorie pentru Alain Mimoun a venit în toamna anului 1956, cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Melbourne. Zatopek, un alergător care avea ca deviză "mă va învinge cine se va antrena mai bine ca mine" a început să piardă din ritmul victoriilor. Proba de 5.000 a devenit prea rapidă pentru el, un rus care nu se ostenea prea mult cu alergările pe stradă, Vladimir Kuţ, a început să-l bată tot mai des şi, în 1956, "omul locomotivă" a decis să participe doar la maraton, probă în care deţinea titlul olimpic, după irepetabila triplă din urmă cu patru ani. Dar la maratonul australian era şi Alain Mimoun, nici el la prima tinereţe, avand 35 de ani. Zatopek a strans din dinţi, s-a crispat ca de obicei, cu celebrele sale grimase ("cand îl vezi alergand ai senzaţia că în cateva minute se va prăbuşi pe pistă", spunea un contemporan). La Melbourne, Emil a înţeles că trecerea anilor nu poate fi învinsă prin voinţă. Extenuat, trecand linia de sosire al şaselea, Emil Zatopek s-a interesat cine a caştigat cursa. El credea că sarbul Franjo Mihalic, primul favorit, este caştigătorul. "Tu nu mă feliciţi, Emil?", a auzit Zatopek o voce în limba franceză. Faţa lui Zatopek s-a luminat cand a realizat că marele său rival şi, în acelaşi timp, un prieten apropiat, a reuşit în sfarşit o mare victorie. La 35 de ani, Alain Mimoun a caştigat primul maraton pe care l-a alergat în viaţă. Cu o zi înaintea cursei, Mimoun a primit o telegramă care îl anunţa că soţia sa a dat naştere unei fetiţe, pe care a botezat-o Olympus. "Îmi compar cariera cu un castel. Argintul de la Londra a fost fundaţia, cele două medalii de argint de la Helsinki, pereţii, iar titlul de la Melbourne a fost acoperişul", spunea Alain Mimoun în 1956.
Alain Mimoun a alergat maratonul olimpic şi în 1960, la Roma, unde s-a clasat pe locul 34. Cu puţin înainte de decesul său, la varsta de 92 de ani, Alain Mimoun încă mai alerga între 7 şi 10 kilometri pe zi. Deşi cu un an mai tanăr decat Alain, "omul locomotivă" s-a stins din viaţă acum 13 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.