Sport

Adrian Oprişan, scos nevinovat pentru gazonul de pe Arena Naţională

Dan Chiriac
11 apr 2013 1178 vizualizări
Gazeta Sporturilor a prezentat ieri modul în care Adrian Oprişan a ieşit basma curată după scandalul gazonului de la partida Romania- Franţa, u Curtea de Arbitraj Internaţional de pe langă Camera de Comerţ a Romaniei, instanţă agreată de părţi pentru soluţionarea litigiului, a dat caştig de cauză firmei lui Oprişan u Gama Verde, firma fratelui preşedintelui CJ, a încasat 170.000 de euro pentru iarba de pe stadion

Scandalul gazonului de pe cel mai important stadion al ţării a început în toamna anului 2011. “Naţional Arena” a costat 234 de milioane de euro, dar gazonul pus de fratele baronului de Vrancea, Marian Oprişan, a arătat mai prost decat unul de la judeţ la partida cu Franţa, terminată cu scorul de 0-0. Romania a ratat atunci calificarea la Campionatul European din 2012. Presa franceză a comparat gazonul cu un «camp de cartofi» sau «o grădină presărată cu muşuroaie de cartiţă». Încă de atunci, Adrian Oprişan a declarat că de vină au fost condiţiile meteo şi faptul că a fost programat prea repede un meci pe stadionul terminat de puţină vreme. În timpul meciului brazdele de gazon au început să sară încă de la primele pase ale jucătorilor. Pană la final, gazonul a cedat complet, spre dezamăgirea generală. Naţional Arena a fost construit de Max Boegl – Astaldi. Consorţiul format din firme cu origini în Germania şi Italia a subcontractat firma de construcţii Anconi din Bucureşti, iar firma bucureşteană a subcontractat mai departe firma Gama Verde din Focşani, special pentru montarea gazonului. Max Bogl este considerată acum vinovată pentru starea gazonului de pe Arena Naţională. Curtea de Arbitraj Internaţional de pe langă Camera de Comerţ  a Romaniei a judecat litigiul dintre firmele Gama Verde şi Max Bogl. Ultima a fost găsită vinovată pentru starea precară a gazonului. Adrian Oprişan şi firma sa au caştigat procesul cu Max Bogl, potrivit informaţiilor publicate ieri de gsp.ro. Aceasta a fost considerată vinovată pentru degradarea rapidă a suprafeţei de joc. Expertizele cerute în acest caz au arătat că gazonul pus de firma lui Oprişan ar fi respectat normele tehnice şi de calitate, dar totul s-a stricat din cauza modului defectuos de poiectare şi utilare a stadionului, care nu a ţinut cont de necesităţile suprafeţei de joc. Experţii au considerat că firma care a construit stadionul trebuia să achiziţioneze o instalaţie de iluminare artificială şi să doteze arena cu un sistem de ventilaţie la nivelul solului. Fără acestea, orice gazon era pus s-ar fi stricat imediat, este concluzia trasă de expertul care a cercetat cazul.

170.000 de euro primiţi de Gama Verde

Firma lui Oprişan a fost scoasă nevinovată şi a încasat deja 170.000 de euro de la firma Max Bogl pentru iarba de pe suprafaţa de joc. Curtea de Arbitraj i-a dat dreptate lui Adrian Oprişan, definivit şi irevocabil, iar firma sa a primit despăgubiri. “Acum se dovedeşte că nu e vina firmei mele. Expertiza pe baza căreia s-a luat decizia şi Max Bogl mi-a plătit 170.000 de euro spune clar că nimeni nu a luat în calcul efectul acoperişului asupra ierbii! Pană cand Primăria nu va lua măsuri- şi asta ar trebui făcut pe banii constructorului- Arena Naţională va avea în continuare probleme uriaşe cu iarba“, a declarat Adrian Oprişan pentru Gazeta Sporturilor. Adrian Oprişan, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, s-a şcolit în Italia în materie de infrastructură a terenurilor de fotbal, unde a locuit cu familia mai mulţi ani. Oprişan a lucrat în construcţii în Italia şi s-a întors în Romania unde a devenit un „baron” al lucrărilor de refacere a bazelor sportive. Pe unele le-a făcut “ca la carte”, cum a fost cazul stadioanelor Giuleşti sau “Ştefan cel Mare”. Firmele lui Oprişan au refăcut gazoanele şi pe stadioanele din Galaţi, Constanţa, Vîlcea, Turnu Severin sau Botoşani, potrivit prezentării de pe site-ul companiei Gama Verde din Focşani. Unele proiecte s-au terminat cu scandal, aşa cum s-a întamplat pe stadionul Ghencea sau la Timişoara, unde terenul a arătat rău. Firma lui Oprişan a dat greş şi cu gazonul fostului stadion “Lia Manoliu” la partida cu Danemarca, scor 2-5, jucată pe un teren care semăna cu o plajă. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.