Sport

Coreeanca a pus frişca pe tort

Ziarul de Vrancea
17 mar 2013 734 vizualizări
Revenită după doi ani, Kim Yu-na a caştigat impresionant titlul mondial la patinaj artistic în Canada * reprezentantul gazdelor, Patrick Chan a devenit pentru a treia oară consecutiv campion al lumii

La London (localitate din statul Ontario al Canadei, nu capitala Regatului Unit!) s-au încheiat la finalul acestei săptămani Campionatele Mondiale de patinaj artistic, încheiate cu patru victorii din patru ţări distincte. În prima probă, cea de perechi, victoria a revenit în premieră cuplului rus Tatiana Volosojar / Maksim Trankov, care au reuşit cu un punctaj de 225,71, să învingă pe campionii din ultimii ani, Aliona Savcenko / Robin Szollkowy, cu o diferenţă de peste 20 de puncte, germanii avand un scor de 205,56. Bronzul a revenit perechii canadiene Meagan Duhamel / Eric Radford (204,56 p). În afara podiumului au rămas cupluri consacrate, precum Pang Qing / Tong Jian (China) - locul V, sau Yuko Kawaguchi / Aleksei Smirnov (Rusia) - locul VI.
Şi în concursul individual masculin lucrurile s-au arătat clare încă după programul scurt, din care nu s-a calificat patinatorul roman Zoltan Kelemen. Canadianul Patrick Chan avea opt puncte avans faţă de surprinzătorul kazah Denis Ten, ceea ce a fost se pare decisiv. La programul liber, executat pe muzica din "Boema" de Puccini, Chan a reuşit două cvadruple perfecte, dar a căzut la două sărituri tripe (Lutz şi Axel) şi a fost depunctat. Ten a avut un program liber fără greşeală, dar nu l-a mai putut ajunge pe canadian, care a caştigat titlul cu 267,78 p, la doar un punct şi 30 de sutimi. Caştigător şi în 2011 şi 2012, Chan a reeditat o performanţă reuşită de un alt canadian, Kurt Browning, trei titluri mondiale consecutive (1989-1991). De atunci, o asemenea performanţă a mai fost reuşită de rusul Aleksei Iagudin în perioada 1998-2000. Clasat al şaptelea după programul scurt, campionul european Javier Fernandez (Spania) a recuperat spectaculos la liber, urcand pe treapta a treia a podiumului, înaintea japonezului Yuzuru Hanuy, a canadianului Kevin Reynolds (locul III după "scurt") şi a fostului campion mondial, Daisuke Takahashi (Japonia). Decepţionantă a fost evoluţia celebrului francez Brian Joubert, care a coborăt de pe locul V (după programul scurt) pe poziţia a opta.
Ca de obicei, în proba de dans pe gheaţă, lupta s-a dat între perechile din Canada şi SUA. De data aceasta, perechea campioană olimpică, Tessa Virtue / Scott Minor (Canada), care era şi campioană mondială anul trecut, s-a recunoscut învinsă de americanii Meryl Davis / Charlie White, care au repetat victoria din 2011. Bronzul a revenit ruşilor Ekaterina Bobrova / Dmitri Soloviev, campioni europeni, decepţia venind tot din Franţa, cuplul Nathalie Pechalat / Fabien Bourzat, foşti campioni continentali, coborand pe locul VI.
Spectacolul pe gheaţă a fost încununat de revenirea senzaţională a patinatoarei coreene Kim Yu-na, în varstă de 22 de ani, care a patinat impecabil atat în programul scurt cat şi la liber, detaşandu-se clar în fruntea clasamentului. Yu-na, campioană mondială în 2009 campioană olimpică în 2010 s-a retras un an mai tarziu după ce a pierdut titlul mondial, dar a revenit în competiţii în vederea Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Soci. Pe poziţia a doua s-a clasat campioana en-titre Isolda Kostner (Italia) şi pe locul III o altă fostă campioană a lumii, Mao Asada (Japonia), avansul coreencei fiind de 19,42 puncte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.