Sport

MOZAIC STIRI INTENATIONALE: Un ambasador recunoaşte "puţin jenat" că ţara sa ia ce e mai bun din România

Ziarul de Vrancea
10 mar 2013 1074 vizualizări
românii nu sunt o problemă, ci o forţă de muncă extrem de calificată, a afirmat el într-un interviu televizat

"Românii care trăiesc în Germania nu reprezintă nicio problemă şi vreau să subliniez acest lucru. Sunt puţin jenat să fiu nevoit să spun în public că noi preluăm un număr mare de forţă de muncă extrem de calificată din România, în aşa-numitul fenomen de brain drain. Acest lucru nu este deloc în avantajul României. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie 2014 vor putea lucra liber şi necondiţionat în toate domeniile şi sectoarele din Germania", a afirmat ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Andreas von Mettenheim. El fusese întrebat, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată ieri de ProTV, în ce măsură românii reprezintă o problemă în Germania, în ceea ce priveşte forţa de muncă, având în vedere modul în care sunt percepuţi în Marea Britanie.
Diplomatul a precizat că sunt înregistrate şi situaţii delicate la nivelul anumitor oraşe, fiind vorba de persoane care simulează calitatea de angajaţi pentru a obţine ajutoare sociale. "Mai există o mică parte de imigranţi care simulează calitatea de angajaţi pentru a beneficia de ajutor social. Nu este o problemă extinsă la nivel federal, ci una concentrată la nivelul oraşelor mari, cum ar fi Dortmund. Autorităţile locale sunt cele chemate să rezolve problema. Acest lucru a fost spus şi de dl ministru Friedrich (ministrul de interne al Germaniei, n.r.). E o problemă socială nouă, care impune rezolvarea la nivel federal a acestui fenomen. E mai degrabă o problemă bilateral româno-germană", a mai susţinut Andreas von Mettenheim.

Ziariştii englezi dau Germania ca exemplu pentru efectele "migraţiei în masă"

Jurnaliştii englezi avertizează despre o "migraţie în masa" a ţiganilor romani şi bulgari către Marea Britanie, dand ca exemplu un oraş în care "localnicii au fost goniţi din case de mizerie şi scandal". Reportajul Daily Mail s-a axat pe un bloc din suburbiile oraşului german Duisburg. 400 de romani trăiesc în blocul ce găzduieşte în total 46 de apartamente. Una dintre bătranele din zonă povesteşte că a ajuns să umble cu un pistol electric de 200.000 de volţi pentru a se simţi din nou în siguranţă. Cei mai mulţi dintre localnici au ales să se mute pentru că nu mai pot suporta zgomotul, mizeria şi atmosfera periculoasă pe care au adus-o în zonă ţiganii romani şi bulgari. Nimic n-a mai rămas din blocul pe care nemţii îl aranjaseră frumos. "Au luat florile, decoraţiunile şi pană şi mopul pe care l-am lăsat afară 15 minute", povesteşte îngrozită o locatară. Ţiganii romani n-au nicio intenţie să se întoarcă acasă, scrie cotidianul britanic, preluat de ProTV. "În Romania iau 10 euro pe lună pentru fiecare copil, aici primesc 200 de euro", povesteşte Vasile, un bărbat de 23 de ani. "Ne simţim foarte confortabil aici".
Englezii se tem că ei vor urma în migraţia ţiganilor est-europeni. "Din ianuarie 2014, 29 de milioane de romani şi bulgari se vor bucura de dreptul de a trăi, lucra şi obţine ajutoare sociale sub noile reguli ale Uniunii Europene", notează tabloidul britanic.

Vaticanul şi-a pregătit coşul de fum

Angajaţii Vaticanului au curăţat, sâmbătă, coşul de pe Capela Sixtină, montându-i o anexă metalică înaintea Conclavului pentru alegerea viitorului papă, programat să înceapă maine, scrie ziarul La Repubblica, în ediţia online. Operaţiunile de amenajare a Capelei Sixtine au început de câteva zile, înainte de reunirea celor 115 cardinali electori. Sâmbătă, angajaţii Vaticanului au curăţat şi reparat coşul de fum al Capelei, fiind montată o anexă metalică deasupra structurii permanente de cărămidă. Coşul are o însemnătate specială, fumul emanat fiind primul semnal al alegerii viitorului papă. Coşul este conectat la o sobă din interiorul Capelei Sixtine, unde vor fi arse, după fiecare scrutin, buletinele de vot. În cazul în care un scrutin nu va avea ca rezultat alegerea papei, în sobă va fi turnată o substanţă chimică ce va da culoarea neagră fumului emanat din arderea buletinelor de vot. În cazul în care rezultatul va fi alegerea papei, fumul va avea culoarea albă. Pentru a fi ales papă, un candidat are nevoie de o majoritate de două-treimi, în cazul de faţă 77 de voturi. Pentru testarea sobei, primul fum emanat va fi de culoare galbenă.

Trei bulgari au murit după ce şi-au dat foc în timpul protestelor antisărăcie

Un bulgar care s-a autoincendiat a murit ieri, la spitalul din Plovdiv, fiind al treilea deces înregistrat în Bulgaria ca urmare a acestui gest extrem. Venţislav Vasilev, în vârstă de 53 de ani, şomer şi tatăl a cinci copii, şi-a dat foc pe 26 februarie, în faţa Primăriei din orăşelul Radnevo (sud). "Avea arsuri pe 75 la sută din suprafaţa corpului şi respirase gaze toxice", a anunţat spitalul. Venţislav Vasilev urmase exemplul lui Plamen Goranov, 36 de ani, care s-a autoincendiat pe 20 februarie în faţa Primăriei din Varna. Pe 19 februarie, un alt bărbat, de 26 de ani, şi-a dat foc la Veliko-Târnovo (nord).

O ceartă la beţie a dus la incendierea unui cartier

Musulmani au incendiat aproximativ 100 de case ale unor creştini, sâmbătă, în estul Pakistanului, după o dispută religioasă între doi bărbaţi beţi, de religii diferite. Peste 3.000 de musulmani furioşi au atacat sâmbătă Joseph Colony, un cartier creştin din Lahore, după arestarea unui creştin acuzat că a făcut comentarii blasfematoare la adresa Profetului Mahomed, într-o ţară în care 95 la sută dintre cetăţeni sunt musulmani. Violenţele nu s-au soldat cu victime. Poliţia din Lahore a anunţat arestarea a peste 60 de persoane suspectate că au participat la violenţele de sâmbătă. Creştinul Sawan Masih a fost arestat vineri, după ce a fost acuzat de blasfemie de Shahid Imran, un musulman cu care era prieten. Se pare că cei doi erau în stare de ebrietate în momentul disputei privind diferenţele religioase aflată la originea violenţelor.

Şase copii au pierit într-un incendiu produs în Germania

Cel puţin şapte persoane, dintre care şase copii, au murit într-un incendiu izbucnit în cursul nopţii la o casă din apropiere de oraşul german Stuttgart, informează publicaţia online TheLocal.de. Incendiul a izbucnit la o casă din orăşelul Backnang, situat în apropiere de Stuttgart. Cauzele izbucnirii focului nu se cunosc, dar anchetatorii au exclus ipoteza unui atac criminal. În casă locuiau 13 persoane. Şapte dintre acesteau au murit, şase dintre victime fiind copii.

Cercetătorii au obţinut primii dinţi în laborator din celule gingivale

descoperirea va fi folosită în viitor pentru înlocuirea actualelor implanturi dentare

Medicii stomatologi vor putea în viitor să înlocuiască dinţii care lipsesc din danturile oamenilor cu dinţi noi, creaţi în laborator din celulele gingivale ale pacienţilor, au anunţat cercetătorii din Marea Britanie, citaţi de bbc.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea King's College din Londra au prelevat mai multe celule, provenind din ţesuturi gingivale de la pacienţi adulţi, pe care le-au combinat apoi în laborator cu un alt tip de celule, prelevate de la şoareci, cu scopul de a crea dinţi noi şi funcţionali.
Prin folosirea acestei resurse disponibile de celule, savanţii britanici spun că au făcut încă un pas către obţinerea unei tehnologii care ar putea fi utilă pentru pacienţi în viitorul apropiat. Cu toate acestea, vor mai trece ani până când medicii stomatologi din lumea întreagă vor putea să folosească noua metodă.
Alte studii s-au concentrat pe folosirea celulelor suşă embrionare pentru a crea în laborator "dinţi biologici" artificiali, dar complet funcţionali. S-a dovedit că acest lucru poate fi realizat, dar metoda este foarte costisitoare şi nu este practică pentru cabinetele stomatologice.
Potrivit cercetătorilor britanici, noua tehnică ar putea înlocui cu succes actualele implanturi dentare, care nu pot reproduce cu fidelitate structura naturală a dinţilor.

Veninul albinelor, leac pentru SIDA?

acesta stopează răspandirea virusului HIV în organism

Anumite substanţe din veninul albinelor ar putea contribui la stoparea răspândirii în organism a HIV, virusul care declanşează SIDA, au anunţat oamenii de ştiinţă din Statele Unite, informează dailymail.co.uk. Toxinele din veninul acestor insecte pot distruge virusul, fără să afecteze celulele din jurul acestuia. Oamenii de ştiinţă s-au declarat entuziasmaţi de această descoperire şi consideră că au făcut un pas important în procesul de obţinere a unui gel care să oprească răspândirea în organism a virusului HIV.
Substanţa din veninul de albină, melitina, distruge virusul prin străpungerea învelişului protector al acestuia. Savanţii de la Washington University School of Medicine au inserat această toxină în nanoparticule, înzestrate cu un fel de "amortizoare", pentru a împinge celulele sănătoase atunci când se ciocnesc de acestea. Dar, atunci când virusul HIV, care are dimensiuni mult mai mici, intră în contact cu ele, el se strecoară între două astfel de "amortizoare" şi este imediat atacat de către toxină.
Cele mai multe dintre medicamentele actuale încetinesc dezvoltarea virusului, însă veninul de albină îl atacă şi îl distruge complet, prevenind astfel infectarea organismului. Medicii consideră totodată că vor putea să creeze în viitor un tip special de nanoparticule care vor fi capabile să distrugă şi tumorile canceroase. Studiul cercetătorilor americani a apărut în publicaţia Antiviral Therapy.

*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.