Sport

Ania Caill a obţinut cel mai bun loc pentru Romania la slalom uriaş

Mihai Boicu
18 feb 2013 3002 vizualizări
Sportiva s-a născut în ţara noastră, dar trăieşte şi se antrenează în Franţa u tanăra a concurat în competiţia de schi alpin din cadrul Festivalul Olimpic al Tineretului European care se desfăşoară la Braşov

Sportiva romancă Ania Caill a terminat pe locul 20 cursa de slalom uriaş în competiţia de schi alpin din cadrul Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), care a început duminică la Braşov. Întrecerea a avut loc pe partia de schi de la Poiana Braşov. Spotiva a intrat în manşa secundă de pe poziţia a 26-a, după care a reuşit să ajungă la linia de sosire la două secunde de caştigătoare şi să ocupe poziţia 20. Ania Caill are 17 ani şi este o tanără speranţă a schiului din ţara noastră, dar şi din Franţa. Sportiva s-a născut Romania, dar a crescut şi se antrenează în Franţa, practicand acest sport de la varsta de nouă ani. “Schiez pentru ţara mamei mele, care, chiar dacă locuieşte în Franţa, a rămas foarte ataşată de Romania şi mi-a transmis şi mie acest ataşament. Deci sunt foarte mandră să reprezint Romania”, a spus Ania Caill pentru stiridesport.ro. Cel mai bun rezultat obţinut pană acum de tanăra sportivă a fost locul doi la coborare obţinut anul trecut în campionatul Franţei, care se adaugă altor performanţe înregistrate în scurta sa carieră de pană acum. Ania Caill a spus că se pregăteşte în Franţa întrucat în ţara noastră nu există infrastructura necesară pentru a face performanţă. Datorită punctajului obţinut în competiţiile naţionale şi internaţionale, sportiva s-a calificat la trei probe la Olimpiada de Iarnă care va avea loc anul viitor în Rusia, la Sochi: coborare, super uriaş şi super combinată. Secretarul general al Federaţiei Romane de Schi – Biatlon, Puiu Gaspar, declara anul trecut că Ania Caill este liderul generaţiei sale la schi alpin şi că ţara noastra îşi pune în ea speranţe pentru cucerirea unei medalii. Puţină lume ştie că Ania Caill are rude în Focşani, unchiul acesteia, Tudor Ciubotaru, fostul nostru coleg din reţeaua ziarelor Monitorul, în prezent specialist în comunicare la o companie multinaţională, fiindu-i aproape în aceste zile. Vă prezentăm în continuare un interviu acordat de promiţătoarea sportivă pentru portalul ŞtiriDeSport.ro. (M. BOICU)

Ania Caill trăieşte în Franţa, dar concurează şi pentru Romania

ŞtiriDeSport: Ania, ai început să practici schiul datorită mamei tale, care îşi ducea elevii pe pârtie. Cum ai descoperit că asta este ceea ce vrei să faci în viaţă?
Ania Caill: Am început schiul la 9 ani pentru amuzament. În acelaşi timp făceam deja de 3 ani înot şi patinaj la club, dar rezultatele bune la schi, obţinute rapid, m-au făcut să încep schiul de performanţă şi să fiu nevoită să opresc celelalte două sporturi. Senzaţiile de libertate, de viteză, de evadare, pe care mi le-a dat schiul, m-au cucerit.
SDSP: Ai debutat în această disciplină destul de târziu. Cât de greu a fost să recuperezi anii de antrenamente pierduţi faţă de ceilalţi schiori de vârsta ta?
AC: Am fost surprinsă să văd cât de repede m-am apropiat ca rezultate de cei care începuseră să practice schiul de performanţă cu cinci sau chiar şase ani înaintea mea, dar trebuie să recunosc că acum, ajunsă la junioriat, simt că îmi lipsesc aceşti „kilometri de schi”...
SDSP: Ai trecut vreodată prin momente în care ai vrut să renunţi la sport?
AC: Nu, până acum nu, dar fiind în prezent elevă în clasa a XII-a şi având ca proiect continuarea studiilor în învăţământul superior, deoarece vreau să devin pilot de linie profesionist, am trecut prin momente dificile în care mi-am spus că fără schi de performanţă studiile ar fi mai uşoare. Şi la schi este greu atunci când am şi câte un proiect şcolar.
SDSP: Cum reuşeşti să îţi împarţi timpul între şcoală şi antrenamente, deplasări, competiţii?
AC: Reuşesc să combin schiul de performanţă şi şcoala fiind organizată şi având puterea de a recupera repede cursurile pierdute de la şcoală.
„Sunt foarte mândră să reprezint România!”
SDSP: Care este cel mai important premiu pe care l-ai câştigat până în prezent?
AC: Cel mai important premiu câştigat până în prezent a fost locul doi, la coborâre, anul trecut, în campionatul Franţei.
SDSP: Ce trofeu îţi mai doreşti să obţii până la finalul junioratului?
AC: Aş vrea să obţin rezultate în primii 15 la Europene, pentru a participa şi a avea şanse să intru, cât mai repede, în primii 30 în Cupa Mondială, la probele de viteză.
SDSP: Având în vedere că eşti născută şi crescută în Franţa, ce simţi pentru faptul că vei concura pentru România?
AC: Schiez pentru ţara mamei mele, care, chiar dacă locuieşte în Franţa, a rămas foarte ataşată de România şi mi-a transmis şi mie acest ataşament. Deci sunt foarte mândră să reprezint România.
„România nu are infrastructurile necesare pentru antrenamente la nivel înalt”
SDSP: Ce ştii despre România? Te-ai gândit vreodată să vii să te pregăteşti aici, alături de colegii din lot?
AC: Din păcate nu cunosc prea bine sportul din România, dar de fiecare dată când am ocazia să văd sportivi români în competiţii, sunt interesată de evoluţiile lor. Nu mă pot pregăti aici la schi alpin căci deocamdată România nu are infrastructurile necesare pentru un antrenament la nivel european sau mondial.
SDSP: În prima probă din acest sezon, ai ocupat locul 14, la doar o secundă şi 26 de sutimi de Ragnhild Mowinckel, dubla campioana mondiala de juniori. Ce obiective ai pentru FOTE?
AC: Am avut un rezultat bun în proba de super uriaş, în Norvegia, la începutul sezonului, rezultat care este încurajator pentru probele de viteză, dar la Festivalul Olimpic al Tineretului European nu sunt astfel de probe, ci doar competiţii de tehnică. Voi încerca să fiu cât mai bună.
SDSP: Ai vreun model în această disciplină, pe urmele căruia ai vrea să ajungi?
AC: Bineînţeles, este vorba de Lindsey Vonn, dar ar mai fi şi Anna Fenninger sau Lara Gut.
SDSP: Unde se vede Ania Caill peste 10 ani, în ceea ce priveşte schiul?
AC: Mi-ar plăcea să concurez în cadrul Cupei Mondiale.

Sportiva a plecat ieri in Canada pentru o alta competitie importanta. Aflati de pe portalul www.stiridesport.ro cum s-a simtit in Romania si ce planuri are pe viitor.

http://www.stiridesport.ro/sporturi/alte-sporturi/fote-ania-caill-lasa-partia-din-brasov-pentru-mondialele-din-canada-m-am-simtit-excelent-in-romania.html


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.