Sport

Omor cu premeditare

Ziarul de Vrancea
15 feb 2013 749 vizualizări
Poliţia din Pretoria a găsit, în locuinţa lui Oscar Pistorius, arma cu care campionul paralimpic şi-a ucis iubita * atletul a plans la tribunal şi a respins cu fermitate acuzaţiile aduse *prietena sa îi cumpărase lui Oscar cadoul pentru Valentine's Day

Multiplul campion paralimpic Oscar Pistorius, acuzat de uciderea prietenei sale, va rămane încarcerat, audierea în cazul său fiind amanată de către magistratul în faţa căruia sportivul a compărut ieri. Judecătorul Desmond Nair a amanat pentru marţi şi miercuri audierea în care apărarea ar urma să solicite eliberarea pe cauţiune a lui Pistorius, oferindu-i astfel "timpul necesar pentru a face cercetări şi a se afla în cea mai bună poziţie pentru a pleda". Potrivit unui magistrat, parchetul se pregăteşte să solicite schimbarea încadrării juridice a faptei în "omor cu premeditare", pentru care pedeapsa maximă ar fi de închisoare pe viaţă.  Oscar Pistorius, arestat joi dimineaţă după după ce poliţia a descoperit la domiciliul său trupul neînsufleţit al iubitei sale, Reeva Steenkamp, va rămane în detenţie la un comisariat din Pretoria. Avocaţii sportivului au cerut ca Pistorius să fie transferat în altă parte, dar solicitarea lor a fost respinsă de judecător, acest considerand că nu sunt motive pentru un tratament preferenţial.
Ieri, Pistorius a izbucnit în lacrimi în sala de tribunal în care i s-a citit actul de acuzare şi a fost inculpat oficial pentru uciderea iubitei sale. Justiţia sud-africană a desemnat pentru acest caz un magistrat obişnuit cu procesele importante, Desmond Nair. Pistorius a început să plangă atunci cand Nair l-a salutat. Judecătorul i-a cerut sportivului să se liniştească şi a luat loc. Sportivul, îmbrăcat într-un costum negru cu o cămaşă bleu, a ascultat citirea actului de acuzare extrem de afectat, acoperindu-şi faţa, cu privirea plecată şi ochii înlăcrimaţi. Poliţia a precizat că victima a fost atinsă la cap şi la braţ de patru gloanţe şi a decedat pe loc. În locuinţa sportivului a fost găsită arma crimei, un pistol cu calibrul 9 mm, înregistrat pe numele lui Pistorius. Potrivit presei sud-africane, Pistorius a împuşcat-o pe Reeva Steenkamp prin uşa de la baia locuinţei sale din Pretoria, trupul tinerei fiind găsit în baie. Într-un comunicat dat publicităţii de familia sportivului şi de agentul său, Pistorius respinge "cu fermitate" acuzaţia de omor pentru care a fost inculpat.

Presa sud-africană i-a schimbat numele: Blade Gunner

Presa sud-africană a consacrat spaţii largi informaţiilor privind uciderea top-modelului Reeva Steenkamp de către multiplul campion paralimpic Oscar Pistorius. "Să aflăm că Pistorius este acuzat de asasinat este ca şi cum am afla că arhiepiscopul Desmond Tutu a fost surprins făcand ceva rău. Suntem stupefiaţi. încă nu ne vine să credem", a notat The Times. "Bărbaţii îl admirau, femeile îl adorau. Era o inspiraţie pentru copiii cu handicap. Era un exemplu strălucit pentru cum să dai tot ce-i mai bun din tine, în ciuda adversităţilor", adaugă sursa citată. Însă jurnalul a menţionat că sportivul, supranumit "Blade Runner", colecţiona iubite blonde cu care deseori avea altercaţii, avea un temperament paranoic şi era pasionat de arme de foc. De asemenea, presa aminteşte că atunci cand un reporter de la jurnalul britanic Daily Mail l-a vizitat acasă pe Pistorius pentru a-l intervieva, a fost uimit să vadă că sportivul avea bate de crichet şi de base-ball după uşă, un pistol aproape de pat şi o armă automată la o fereastră. Conform Daily Star, Oscar Pistorius locuia într-un ansamblu rezidenţial aleas în 2009 drept "domeniul cel mai sigur din Africa de Sud". The Citizen a titrat: "Blade Gunner", iar Daily Sun a făcut referire la faptul că Pistorius şi-a ucis iubita de Ziua îndrăgostiţilor, notand "Bloody Valentine".
Cotidianul Beeld a relatat un incident din 2009, cand Pistorius era cu un prieten care a călcat cu maşina un pieton. Sportivul a încercat să îi împiedice pe jurnalişti să facă fotografii, motivandu-şi gestul simplu: "Pentru că sunt Oscar Pistorius". "În Africa de Sud, ne-a făcut mandri. La Jocurile Olimpice, ne-a urcat pe scena mondială: unul dintre noi a reuşit. Este traumatizant să renunţăm la această imagine şi să o înlocuim cu una extrem de urată, a violenţei şi a morţii", notează Daily Maverick. "Mail and Guardian" scrie că victima, Reeva Steenkamp, a cumpărat miercuri o hartie pentru a împacheta cadoul pentru Pistorius. "Iubitul meu adoră  Ziua îndrăgostiţilor", i-ar fi spus tanăra vanzătoarei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.