Sport

Mărturie cutremurătoare

Ziarul de Vrancea
13 feb 2013 544 vizualizări
Fostul ciclist Jesus Manzano dezvăluie culisele sistemului de dopaj al doctorului Emiliano Fuentes * dintre toţi componenţii echipei Kelme, unul singur nu s-a dopat deoarece venele lui nu puteau suporta injecţiile

Fostul rutier spaniol Jesus Manzano, parte civilă în procesul de dopaj Puero, a declarat, ieri, că din cauza sistemului instituit de medicul Eufemiano Fuentes, "ar fi putut să existe un ciclist mort" în echipa sa Kelme. "Ar fi putut să moară cineva", a declarat Manzano, fost rutier al echipei Kelme între 2000 şi 2003, perioadă în care Eufemiano Fuentes, principalul acuzat, era medicul şef (2001-2003), sora sa, Yolanda Fuentes, era medic la echipă, preparator fizic era José Ignacio Labarta, iar director sportiv Vicente Belda.  Manzano, care a şocat Spania în 2004, după ce a denunţat în cotidianul As practicile dopante de la Kelme, punand poliţia pe urmele lui Fuentes, a redescris în ce consta sistemul de dopaj de la echipa spaniolă.
Rutierul a oferit o lungă listă de produse dopante, asigurand că toate i-au fost prescrise de medicii din acea vreme. Hormoni de creştere, hormoni feminini (HMG), Androgel (testosteron), cortizon, Actovegin (sange de viţel), nandrolon, EPO şi albumină pentru scăderea hematocritului - plus transfuzii - toate aceste produse au fost date lui Manzano şi altor rutieri de la Kelme de către Eufemiano Fuentes sau Walter Viru. "Fuentes a fost medicul-şef al echipei între 2001 şi 2003, cu o întrerupere la finalul 2002- începutul 2003 cand Walter Viru şi Alfredo Cordova s-au ocupat de echipă", a precizat Manzano.
Ciclistul a revenit şi asupra leşinului de la Turul Franţei din 2003. "În dimineaţa etapei a şaptea, directorul Vicente Belda m-a trimis la medicul Walter Viru în cameră. Acesta mi-a injectat 50 ml de Oxyglobin (hemoglobină de origină canină). În timpul etapei, am început să mă simt rău, rău, rău şi am leşinat. M-au dus la spital unde directorii sportivi au venit special să mă vadă pentru a-mi spune că nu trebuie să afle nimeni ce mi-au dat deoarece, fiind în Franţa, toţi riscam închisoarea. După acest episod, niciodată nu m-am mai simţit bine din punct de vedere fizic", a declarat Manzano. Spaniolul de 35 de ani, foarte clar în depoziţie, a precizat că toţi rutierii de la Kelme s-au dopat, cu o singură excepţie, Juan Miguel Cuenca Martinez. "El nu utiliza produse dopante deoarece avea o problemă de inflamare a venelor. Toţi ceilalţi s-au dopat", a explicat Manzano.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.