Sport

La aşa sportivi, aşa federaţie: Un nou episod din Armstrong Saga

Ziarul de Vrancea
10 ian 2013 383 vizualizări
Directorul Laboratorului Antidoping din Lausanne a primit ordin de la Uniunea Ciclistă Internaţională să-i explice lui Lance cheia pentru depistarea EPO * discuţia a avut loc după ce UCI a pus batista pe ţambal la un test pozitiv asupra lui Armstrong

Preşedintele Agenţiei Americane Antidoping (USADA), Travis Tygart, a declarat că directorul laboratorului antidoping de la Lausanne, Martial Saugy, i-a oferit fostului ciclist Lance Armstrong informaţii despre detectarea EPO care să-l ajute pe texan să combată un test cu rezultat suspect în 2001. În cadrul emisiunii "60 Minutes Sports", difuzată, miercuri, de canalul american Showtime, Tygart a abordat mai multe aspecte legate de ancheta USADA care a dus la retragerea palmaresului septuplului caştigător al Turului Franţei. Tygart a povestit că s-a întalnit, în 2010, la un dineu, cu Saugy, iar acesta i-a mărturisit că Federaţia Internaţională de Ciclism (UCI) i-a ordonat să le explice lui Armstrong şi directorului echipei sale, US Postal, Johan Bruyneel, metodele de detectare a EPO. "S-a aşezat langă mine şi mi-a spus: «Travis, există un eşantion prelevat de la Lance Armstrong, care arată că Armstrong a folosit EPO». El a mai spus că i s-a ordonat de către UCI să-i întalnească pe Lance Armstrong şi pe Johan Bruyneel pentru a le explica metodele de detectare a EPO, lucru care i s-a părut neobişnuit. Atunci l-am întrebat: «Le-aţi dat lui Lance Armstrong şi lui Johan Bruyneel cheile pentru a combate testul EPO?» El a dat din cap afirmativ. Saugy le-a explicat numai lor. Din ce ştiu eu, este fără precedent. Este total incorect să te întalneşti cu un sportiv cu un rezultat suspect şi să-i explici cum funcţionează testul", a declarat Travis.
Eşantionul la care se face referire este unul dintre numeroasele elemente în amplul dosar întocmit de USADA şi se presupune că acest test ar fi putut fi declarat pozitiv cu criterii mai puţin conservatoare decat cele aflate în vigoare. În octombrie, Martial Saugy a explicat pentru AFP că un eşantion prelevat de la Amstrong în Turul Elveţiei din 2001 a dat un rezultat suspect, dar că acesta nu ar fi putut fi calificat "niciodată" pozitiv la EPO, nici măcar în prezent. În timpul emisiunii, Travis Tygart a mai dezvăluit că şase eşantioane prelevate de la Armstrong cu ocazia primei sale victorii în Turul Franţei, în 1999, ar fi fost "toate incendiar de pozitive", după ce au fost analizate în 2005.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.